Blauw bloeiende struiken, vaste planten en bloembollen
De ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur. Zo zijn er veel tuineigenaren met een voorliefde voor blauw bloeiende planten. Blauw bloeiende planten zijn er echter niet zo veel in de natuur aanwezig. Misschien dat het daarom juist zo aantrekkelijk is om deze te verzamelen voor de eigen tuin. Het bezoeken van gespecialiseerde kwekerijen en het uiteindelijk vinden van bijzondere planten kan enorm veel voldoening geven. Zoals gezegd komen planten met blauwe bloemen niet veel voor, maar voor wie wil is er toch voor elk seizoen wel een blauw bloeiende plant te vinden.
Blauw bloeiende struiken, planten en bloembollen
Blauw bloeiende planten in de winter
Anemone blanda (Blauwe anemoon)
In maart verschijnt het fijne blad van de blauwe anemoon, al snel gevolgd door de prachtige blauwe bloemen. Zet deze bollen op een opvallende plek bij een raam of langs het pad, zodat je er volop van kan genieten. Een ideale plek is onder een bladverliezende struik. Als de struik uit gaat lopen, worden zo de afstervende bladeren gelijk aan het zicht onttrokken. Er zijn verschillende mooie blauwe variëteiten. Anemone blanda 'Blue Star' bloeit lichtblauw, Anemone blanda 'Blue Shades' is iets donkerder en Anemone blanda 'Atrocaerulea' is diep blauw.
Brunnera macrophylla (Kaukasische vergeet-mij-niet)
Deze vaste plant begint in maart te bloeien en kan wel doorgaan tot in mei. Op een plek in de lichte schaduw zal de plant het best gedijen. Hij kan goed toegepast worden als bodembedekker. De bladeren worden gedurende het seizoen groter en hebben een mooie grijsgroene kleur.
Hepatica nobilis (Leverbloempje)
Een schattig plantje voor in de schaduw of halfschaduw. De bloemen zijn heel klein, staan op steeltjes en zijn ongeveer 15 cm. hoog. Aanplanten op een goed zichtbare plaats dus! Hepatica houdt niet van een natte grond en krijgt graag regelmatig wat kalk. Let op want er zijn ook witte en roze soorten te koop.
Scilla siberica (Sterhyacint)
Wie na verloop van jaren in het vroege voorjaar een blauw tapijt wil in de tuin, doet er goed aan dit bolletje aan te planten. Echt een bol om lekker te laten verwilderen in de tuin. Het zijn vroege bloeiers: vanaf februari verschijnen al de eerste bloemen.
Viola wittrockiana “Marina” (Winterviool)
Een lief winterviooltje met kleine bloemen. De bloemkleur loopt van licht blauwpaars naar diep blauwpaars en het hart van de bloem is geel. Het is een ideaal plantje om de wintertafel mee op te fleuren. Zet een flink aantal planten bij elkaar in een pot voor een groots effect. De bloeiperiode loopt van november tot april. Bij vorst zullen de planten gaan hangen, maar zodra de dooi intreedt, komt het viooltje weer fier omhoog en zal het onverminderd doorbloeien.
Blauw bloeiende planten in de lente
Camassia leichtlinii “Caerulea”
Dit bolgewas is in Nederland nog niet algemeen bekend en wordt dus ook nog niet zoveel toegepast. Maar hij is zeer de moeite waard en zeker deze variëteit met de prachtige blauwe bloemen. Een echte borderplant met een hoogte van 75 cm. Hij past helemaal in het beplantingsplan van de zogenaamde prairietuin.
Centaurea montana (Korenbloem)
Centaurea is een vaste plant en montana een mooie echte blauwe variëteit. Als de plant na de bloei (eind mei) helemaal wordt afgeknipt, dan wordt voorkomen dat er meeldauw in het blad ontstaat. De plant zal uitlopen met fris blad en meestal ook nog voor een tweede bloei zorgen.
Ipheion (Oude Wijfjes)
Ook Ipheion is een bolgewas dat zeer geschikt is voor verwildering. Plant er een paar aan in een groep en elk jaar zal de groep groter worden. Vanwege de kleine bloemen maakt de plant ook pas echt indruk als er een grote groep staat te bloeien. De licht blauwe bloemen verschijnen in april en mei. Vanwege de kleine bloemen past ipheion ook heel goed op de tuintafel in een pot, daar krijgt hij al snel alle aandacht.
Iris reticulata “Katharine Hodgkin”
Deze iris behoort tot de dwergirissen. Een kleine iris met ijsblauwe bloemen, die ook heel geschikt is voor verwildering.
Meconopsis (Schijnpapaver)
Een van de opvallendste en meest geliefde blauwe bloemen in de tuin worden gevormd door de schijnpapaver. Maar deze vaste plant is niet gemakkelijk, hij is matig winterhard en heeft daarom graag wat extra bescherming in de winter. Bovendien verlangt hij zure grond die niet te vochtig is, maar ook beslist niet te droog wordt.
Pulmonaria (Longkruid)
De vraag is of pulmonaria wel in dit rijtje thuis hoort. De bloemen verkleuren tijdens de bloei en zijn dus niet zuiver blauw. De bloemen van Pulmonaria angustifolia zijn rood en verkleuren later naar paarsblauw. Bij Pulmonaria officinalis beginnen de bloemen blauw, maar verkleuren naar roze. Alleen Pulmonaria longifolia is gedurende de hele bloeiperiode blauw.
Geef pulmonaria een plek in de vochtige schaduw en hij zal goed groeien en rijk bloeien.
Blauw bloeiende planten in de zomer
Ceanothus (Amerikaanse sering)
Ceanothus staat bekend om zijn matige winterhardheid. Maar hij overleeft de meeste Nederlandse winters wel, zeker de wat oudere struiken kunnen steeds meer kou verdragen. De Amerikaanse sering is er met blauwe en met witte bloemen. Van de blauwbloeiende soorten zijn 'Autumnal Blue', 'Blue Mound', 'Burkwoodii', 'Concha', 'Edinburgh', 'Gloire de Versailles' enkele mooie en veel aangeboden soorten.
Clematis x durandii (Bosrank)
Een bescheiden Clematis die ongeveer 1,5 m. hoog kan worden. Hierdoor kan hij ook goed als bodembedekker worden toegepast. De ongeveer 10 cm. grote bloemen zijn prachtig blauw van kleur. Deze Clematis bloeit de hele zomer.
Echinops ritro (Kogeldistel)
Kogelronde lichtblauwe bollen bloeien van juli tot in september. Een bescheiden blauwe kleur, dat wel. Om echt effect te bereiken, moet een grote groep aangeplant worden.
Erynchium (Kruisdistel)
Prachtige ijsblauwe distels sieren de mooie lichtgroene stelen. Ook de grote schutbladeren rond de distels zijn blauw. Een stevige vaste plant die veel insecten aantrekt.
Geranium “Orion” (Ooievaarsbek)
Het geslacht Geranium is enorm uitgebreid. Geranium Orion is een mooie blauw bloeiende variëteit. Vrij grote blauwe bloemen ook en de plant bereikt een eindhoogte van ongeveer 70 cm. Graag een plekje in de zon en de hele zomer is de plant beladen met deze prachtige blauwe bloemen.
Verbascum “Blue Lagoon” (Toorts)
De bloemkleur van deze Verbascum lijkt veel op het prachtige blauw van Mecanopsis. Door het donkere paarsrode hart van de bloempjes lijkt het blauw nog mooier. Het is een vrij nieuwe soort, die in 2010 geïntroduceerd is op de Chelsea Flower Show. Verbascum is een vaste plant die een hoogte van wel 100 cm. kan bereiken.
Blauw bloeiende planten in de herfst
Ceratostigma plumbaginoides (Loodkruid)
In de zomer is het een onbeduidend plantje, maar in de herfst verschijnen dan opeens de kleine maar prachtige blauwe bloempjes. Na de bloei volgt er bovendien nog een even zo mooie herfstverkleuring van het blad. Een mooie plant voor langs een pad of voorin de border.
Aster turbinellus (Herfstaster)
Bij bloemen in de herfst denken we natuurlijk gelijk aan de aster. De Aster turbinellus is in september en oktober beladen met talloze fijne blauwe bloemen met een klein geel hart.
Blauw in de Latijnse plantnaam
In de Latijnse naamgeving van planten is al veel terug te vinden van de kenmerken van een plant. Wie op zoek is naar blauwe bloemen of planten met andere blauwe kenmerken, kan in de naamgeving dan ook letten op één van de volgende aanduidingen:
- caeruleum (blauw)
- cyanus (donkerblauw)