Dakbomen zorgen voor schaduw in de tuin

Dakbomen zorgen voor schaduw in de tuin Dakbomen kunnen in een zonnige tuin goed worden gebruikt als natuurlijke parasol. Ze zorgen voor een koele, beschutte plek met schaduw, waaronder je heerlijk kunt zitten op een warme zomerse dag. De hoeveelheid schaduw die een boom geeft hangt vooral samen met de grootte van het blad, hoe groter het blad, hoe meer schaduw. Enkele voorbeelden van dakbomen zijn Plataan, Moerbei, Zilverlinde, Tulpenboom.

Welke boom kies je?

Voordat je een boom aanschaft is het goed om een aantal dingen te bedenken;
 • Wat voor een bladvorm vind je mooi
 • Wat voor een kleur blad vind je mooi
 • Hoeveel schaduw moet de boom geven
 • Welke groeiwijze heeft de boom
 • Hoeveel ruimte is er aanwezig in de tuin voor een boom

Planten van een boom

Bomen hebben goede grond nodig die voedzaam is en voldoende organische stof bevat. Zorg dat het plantgat drie keer de omvang heeft van de kluit van de boom en steek de randen van het gat goed los. Zet een stevige boompaal in het gat, vlakbij de plek waar de boom komt te staan, en sla die stevig vast in de grond. Meng de uitgegraven grond met goede compost in de verhouding 2:1 en vul daarmee het gat weer op, waarbij je zorgt dat de kluit niet dieper komt te staan dan hij bij de kweker stond. Maak de boom vast aan de boompaal, waarbij je zorgt dat hij niet te strak wordt aangebonden, de stam moet kunnen groeien in de dikte. Als je een boom plant in een verharding houdt dan een ruimte om de stam vrij van minimaal 60 cm doorsnede.

Snoeien en aanbinden van een dakboom

Nieuwe takken moeten regelmatig horizontaal worden aangebonden langs een bamboerek. Te lange twijgen kunnen worden teruggesnoeid. De Moerbei, Plataan en Zilverlinde zijn snelle groeiers, die ook veel verticale takken vormen. Snoei deze voor de langste dag helemaal terug. De hele boom wordt gesnoeid in de late herfst of in maart.

Een paar soorten dakbomen;

 • Plataan of Platanus acerifolia is een zeer geschikte boom voor een snelle vorming van een natuurlijke parasol. De boom heeft een dicht bladerdak en laat zich goed leiden en snoeien en is daardoor erg goed geschikt als dakboom. De boom is sterk en een snelle groeier. De bast van de boom is karakteristiek. De stam schilfert af in camouflagetinten. Het grote, groene blad van de plataan kleurt in de herfst naar geel en bruintinten voor het afvalt. De onderkant van het blad is bezet met kleine haartjes en is voor mensen met gevoelige slijmvliezen niet zo geschikt.
 • De Moerbei of Morus alba ‘Macrophylla’ vormt een grote parasol met een dicht bladerdak. Het frisgroene blad is groot en diep ingesneden en geeft veel schaduw. De boom vormt vruchtjes die van rood naar zwart verkleuren. Vogels zijn er dol op. Nadeel van de vruchtjes is dat ze vlekken op het terras kunnen veroorzaken. De Moerbei kan jaarlijks gesnoeid worden en is goed te leiden.
 • Zilverlinde of Tilia tomentosa heeft groen blad wat aan de onderkant mooi zilverwit van kleur is. Het is een sterke boom, die in tegenstelling tot sommige lindes geen last heeft van luizen. Je hoeft dan ook niet bang te zijn voor het druipen van kleverige stof, die door luizen wordt afgescheiden. Zilverlinde heeft aan de onderkant kleine haartjes zitten, zodat de boom kan leiden tot irritatie bij mensen met gevoelige luchtwegen. Zilverlinde verdraagt zeewind slecht.
 • Tulpenboom of Liriodendron tulipifera is goed geschikt voor kleine ruimten. De boom heeft mooi groot groen blad, de onderzijde is lichtgroen van kleur. Het blad heeft een mooie gele herfstverkleuring. In juni en juli komen er tulpvormige bloemen aan de boom.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leibomen en dakbomenLeibomen en dakbomenLeibomen worden al van oudsher toegepast in de tuin en hebben in de eerste plaats als functie het weren van de zon van d…
Amerikaanse tulpenboom of Liriodendron tulipiferaAmerikaanse tulpenboom of Liriodendron tulipiferaDe Liriodendron tulipifera en de Magnolia soulangeana (gewone magnolia) worden beide de tulpenboom genoemd. Het zijn ver…
Plataan in de laanIk herinner mij vooral de 'blote' platanen in een winters Buis les Baronies. De grillig gesnoeide platanen strekten geto…
De geneeskracht van zwarte moerbei en witte moerbeiDe geneeskracht van zwarte moerbei en witte moerbeiDe zwarte moerbei komt oorspronkelijk uit het Zuidwesten van Azië. Omdat de plant al sinds mensenheugenis is gecultiveer…

Geel bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollenGeel bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollenDe ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur.…
Helleborus een opvallende winterbloeierHelleborus een opvallende winterbloeierDe vaste plant Helleborus, ook wel kerstroos of stinkend nieskruid genoemd, is een ware aanwinst voor de tuin. Helleboru…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Groei & Bloei
Wilmo (308 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.