Werkzaamheden in de tuin in de vroege herfst

Werkzaamheden in de tuin in de vroege herfst De zomer is voorbij, de herfst komt eraan. De prachtige verschillende kleuren in de tuin maken plaats voor de herfsttinten. De vroege herfst luidt het einde van het groeiseizoen in. Veel planten zijn klaar met groeien en de eerste bomen laten al hun eerste blaadjes vallen. En toch is er nog voldoende te doen in de tuin in de maanden september en oktober.

Algemene opruimwerkzaamheden

In de tuin is de groei van veel planten gestopt. De focus ligt dan ook niet meer op het snoeien en mesten van planten, maar meer op het opruimen en een begin maken met het beschermen van planten. Door in het groeiseizoen de planten en bomen van voldoende meststoffen te hebben voorzien, kunnen we nu genieten van de vele mooie kleuren van de bladeren van de planten in de herfst.

Het is een mooi gezicht, al die herfstkleuren in de bladeren van de bomen en planten. Haal echter het afgevallen blad wel weg. In de afgevallen bladeren kunnen namelijk ook ziekten zitten die in de grond overwinteren. Denk dan bijvoorbeeld aan roest bij rozen. Of er kan een nieuwe generatie wollige dopluis in de afgevallen bladeren van een hortensia zitten. Ruim daarom de bladeren op.

Tuinameublement

Meestal worden de dagen te koud om nog echt lekker buiten te kunnen zitten en te kunnen genieten van de tuin. Maak daarom de tuinstoelen schoon en droog en ruim ze op.

Borders

Onkruid

Alhoewel het groeiseizoen al redelijk voorbij is, is het toch van belang om het opkomende onkruid te verwijderen. Wanneer het onkruid nu al verwijderd wordt, zal je in het voorjaar minder last hebben van het onkruid.

Stormen

In de herfst komen vaak flinke stormen voor, met hagel, regen en flinke windstoten. Controleer daarom in de vroege herfst al of alle boompalen nog stevig in de grond zitten en of de boombanden de boom nog goed ondersteunen. Zet eventueel nieuwe palen neer en ondersteun de boom opnieuw met boomband.

Bollen planten

Plant in de borders alweer bollen om in het voorjaar van te kunnen genieten. Schoffel meteen de aarde rond de planten los voordat de bloembollen geplant worden. Sommige winterharde eenjarige planten kunnen in de vroege herfst al worden gezaaid, zodat zij in de vroege zomer al bloeien.

De borders

Haal de laatste uitgebloeide eenjarige planten uit de borders en verwijder alle uitgebloeide bloemen uit de vaste planten. Op de leeggekomen plaats van de uitgebloeide eenjarige planten kun je nu najaar bloeiers zetten zoals herfstasters, cyclamen of winterharde viooltjes.

De herfst is ook het seizoen om kritisch naar de border te kijken. Zijn er kale plekken die opgevuld moeten worden, zijn er voldoende groenblijvende planten in de border zodat ook de tuin in de winter aantrekkelijk is? De herfst is een goed seizoen om nieuwe vaste planten te planten omdat de bodem nu nog warm is van de zomer. Het is dan ook nog steeds mogelijk om planten in de tuin te zetten.

Gazon

Het gazon kan, indien dit niet in de nazomer is gebeurd, voor de tweede keer dit jaar belucht worden. Door het verticuteren wordt het gras belucht en het bestrijdt mos en kruipend onkruid in het gazon. Bemest het gazon na het verticuteren en zaai de kale plekken opnieuw in, zodat er in het voorjaar een mooie nieuwe mat ontstaat.

Werk de randen van het gras en de border bij, zodat dit netjes de winter in kan. Wanneer de drukke lente begint, heb je hier alvast even geen omkijken naar. Rol het gras met een grasrol plat. Egaliseer het gazon: gooi kuilen dicht met aarde en zaai de kale plekken opnieuw in met graszaad.

De herfst kan heel erg nat zijn, maar de herfst kan ook heel erg droog zijn. Zorg ervoor dat bij aanhoudende droogte het gazon toch besproeid wordt. In oktober mag de grasmat nog eenmaal gemaaid worden wanneer het gras niet te nat is. Zet de grasmaaier wel op de hoogste stand.

De vroege herfst is ook de beste tijd om een gazon opnieuw in te zaaien. De voorbereidingen kan je al in de nazomer doen. De herfst, wanneer de grond warm en vaak vochtig is, is de beste tijd om een gazon opnieuw in te zaaien.

Lees verder

© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkzaamheden in de tuin in de late herfstWerkzaamheden in de tuin in de late herfstDe herfst is in de maanden oktober, november en december echt in het land. De bomen hebben prachtig verkleurde bladeren…
Een kleurrijke tuin in de herfstEen kleurrijke tuin in de herfstIs het niet zonde dat de tuin in de herfst veranderd van een kleurrijk geheel naar een saaie grauwe boel? De herfst is h…
Duitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsDuitse woorden: dagen, maanden, jaargetijden in het DuitsMaandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag... Januari, februari, maart, april, mei... Zomer, herfst, winter en herfs…
Het bestrijden van gehoornde klaverzuring of springklaverHet bestrijden van gehoornde klaverzuring of springklaverGehoornde klaverzuring, ook bekent als springklaver, wordt vaak verward met rode klaver. Gehoornde klaverzuring kun je h…

Werkzaamheden in de tuin in de winterWerkzaamheden in de tuin in de winterOok in het winterseizoen is er nog voldoende van de tuin te genieten en is er voldoende te doen. De wintertuin hoeft nie…
Onkruid op een milieuvriendelijke manier verwijderenOnkruid op een milieuvriendelijke manier verwijderenEen tuin is prachtig: mooie bloemen, prachtige struiken, heerlijk genieten, maar al dat onkruid! Soms lijkt het erop dat…
Bronnen en referenties
4chevaux (102 artikelen)
Laatste update: 14-09-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.