Oranje bloeiende bomen, struiken, vaste planten en eenjarige
Oranje bloeiende bloemen trekken alle aandacht naar zich toe. Wie durft en van felle kleuren houdt, moet zich eens verdiepen in de vele oranje bloeiende planten. Oranje in de tuin kan ook bereikt worden door de aanplant van planten die oranje bessen dragen, of in de herfst een spectaculaire oranje herfstverkleuring van het blad krijgen. Kortom, het is niet moeilijk om oranje in de tuin is niet te krijgen. Voor elk seizoen is er keuze uit meerdere bomen, struiken en vaste planten. Om een optimaal effect te bereiken is de combinatie met de overige beplanting erg belangrijk.
Oranje bloeiende bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en eenjarige
Oranje bloeiende planten in de winter
Hamamelis intermedia "Jelena" (Toverhazelaar)
De Toverhazelaar is een prachtige winterbloeiende struik of kleine boom. De Hamamelis is een zogenaamde naaktbloeier en bloeit op het kale hout. Hierdoor komen de vele spinachtige bloemen juist helemaal tot hun recht. Midden in de winter staat de Hamamelis prachtig te bloeien in de verder nog kale tuin. De Toverhazelaar verspreidt ook nog eens een heerlijke geur.
Crocus ancyrensis Golden Bunch (Krokus)
Krokussen luiden met hun vrolijke kleuren het nieuwe tuinseizoen in en zijn een voorbode voor het komende voorjaar. Al in februari/maart staan ze vrolijk te bloeien in de tuin. Crocus is er in allerlei verschillende tinten. Wit, lila, geel en oranje bloeiende exemplaren. De hier genoemde heeft vrolijke oranje gele bloemen.
Oranje bloeiende planten in de lente
Fritillaria (Keizerskroon) /
Bron: Me, Wikimedia Commons (Publiek domein) Fritillaria imperialis (Keizerskroon of Stinkbloem)
De keizerskroon is een bolgewas, helaas wel matig winterhard. Maar met een goede afdeklaag komen ze de winter wel door. Belangrijk is dat de bollen goed diep geplant worden (20 cm.). Fritillaria imperialis staat er om bekend mollen op afstand te houden. De bollen zouden namelijk een voor mollen zeer onaangename geur verspreiden. Of dit echt een grote invloed heeft op het gedrag van mollen is nooit aangetoond. De Keizerskroon is een prachtige statige plant met opvallend mooie oranje bloemen. Geef hem een plekje in de zon, waar de grond niet te droog wordt. Fritillaria imperialis "Aurora" is een mooie oranje bloeiende soort.
Geum coccineum "Borisii" (Nagelkruid)
Nagelkruid is een heel lief plantje voor aan de rand van een border. De kort behaarde geveerde bladeren steken mooi af tegen de vele feloranje bloemen. Ook Geum "Prinses Juliana", hoe kan het ook anders, heeft prachtige oranje bloemen. Het Nagelkruid bloeit al vanaf mei en gaat daarmee door tot ver in juli.
Tulipa (Tulp)
Tulpen zijn de echte voorjaarsbloeiers, ook al worden ze al lang daarvoor massaal als snijbloem aangeboden. Er zijn vele verschillende tulpensoorten, in alle kleuren en ook voor verwildering. Voor de oranje tuin zijn Tulipa "Apricot Beauty" en Tulipa orphanidea "Flava" heel mooie soorten. Ze bloeien in april en "Apricot Beauty" gaat bovendien door tot ver in mei. Beide soorten worden ongeveer 20 cm. hoog.
Narcissus (Narcis)
Veel narcissen bloeien geel, maar hebben wel een oranje kenmerk aan de bloem. Narcissus "Jetfire" bloeit geel met een oranje kroon en Narcissus "Orangery" is gebroken wit met een oranje rand er omheen. Narcissen bloeien vanaf maart tot ver in april en staan graag in de zon (eventueel halfschaduw).
Oranje bloeiende planten in de zomer
Calendula officinalis (Goudsbloem)
De Calendula officinalis is een eenjarige plant, die eenmaal aangeplant in de tuin, eigenlijk een blijvertje lijkt. De Goudsbloem vermeerdert zich gemakkelijk door zaad en in het voorjaar verschijnen er dan ook talloze zaailingen. Het is een heel dankbare tuinplant, vanwege zijn lange bloei, Van mei tot september gaat de bloei door en wie regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, heeft een heel tuinseizoen plezier van de Goudsbloem. Calendula officinalis wordt ook als droogbloem gebruikt.
Kniphofia uvaria "Grandiflora" (Vuurpijl)
De Nederlandse naam van deze plant geeft goed weer hoe men de plant in de tuin ervaart. De lange bloemstelen komen als vuurpijlen uit het grasachtige donkergroene blad. De lange bloem-aren hebben twee kleuren. Aan de onderkant zijn de bloemen geel, aan de bovenzijde fel oranje tot rood. Andere mooie Vuurpijlen voor in een oranje tuin zijn Kniphofia "Alcazar" en Kniphofia "Jonkheer van Tets".
Lilium (Lelie) /
Bron: GLady, Pixabay Lilium (Lelie)
Lelies zijn prachtige en imposante bloemen voor in de tuin. Helaas weet het leliehaantje deze planten altijd heel snel te vinden en brengt nogal eens wat schade aan. Maar laat je daardoor niet weerhouden om de lelie in de tuin aan te planten. Het is ook een prachtige snijbloem voor in boeketten of als eenling in een vaas. Mooie oranje bloeiende lelies zijn Lilium "Enchantment" en Lilium lancifolium (Tijgerlelie). De laatste bereikt een hoogte van wel 2 m. en staat graag in de halfschaduw.
Rosa "Just Joey" (Grootbloemige roos)
Ook in een oranje tuin hoeven de rozen niet te ontbreken. Bi rozen denkt men eerder aan roze, rood en wit, maar "Just Joey" is een prachtige grootbloemige roos met zacht oranje bloemen. De bloei gaat door tot ver in de herfst, vaak tot de eerste nachtvorst. Rosa "Just Joey" wordt ongeveer 125 cm. hoog. Rosa "Orangeade" is een donkerder oranje bloeiende trosroos.
Rosa "Talisman" (Klimroos)
We blijven nog even bij de rozen. Ditmaal een klimroos. Rosa "Talisman" is een prachtige klimmer die een hoogte van 3 m. kan bereiken. De licht oranje bloemen zitten verspreid over de hele plant en bloeien van juli tot september.
Oranje bloeiende planten in de herfst
Crocosmia-hybriden (Montbretia)
Montbretia is een knolgewas, dat in de herfst zijn prachtige felle bloemen laat zien. De zwaardvormige bladeren maken het tot een dankbare borderplant. Het blad vormt vaak een welkome afwisseling met de omringende beplanting. Montbretia bloeit in augustus en september. Naast oranje bloemen zijn er ook geel en rood bloeiende soorten. Ook na de bloei is Crocosmia nog een dankbare plant in de border vanwege het mooie wintersilhouet.
Alstroemeria (Inkalelie)
Alstroemeria is bekend als snijbloem, maar doet het ook heel goed als vaste plant. En zeker in een oranje border of tuin. Hij is helaas wel wat vorstgevoelig, voor de winter dus wel even afdekken. De Inkalelie vraagt om een plek in de zon, voor een mooi effect moeten er ongeveer zeven exemplaren per vierkante meter worden aangeplant. Alstroemeria aurantiaca "Orange Queen" is een prachtig oranje bloeiend exemplaar.
Physalis (Lampionplant)
De Lampionplant is voor een oranje tuin alleen maar interessant vanwege het oranjerode omhulsel van de vruchten. De bloemen zijn wit groen en heel onopvallend. Pas na de bloei wordt Physalis interessant, als de vruchten met de oranjerode lampionachtige omhulsels zich gaan ontwikkelen. De lampionplant wordt ook als droogbloem gebruikt. Houdt de Physalis wel heel goed in de gaten, want het is een echte woekeraar.
Chrysanthenum "Duchess of Edinburgh" (Chrysant)
Chrysanten zijn echte herfstbloeiers. De hele zomer staan ze redelijk onopvallend in de border tussen de bloeiende planten en vanaf september nemen ze de aandacht dan volledig over. Prachtige herfstkleuren, variërend tussen oranje en oranjerood. Chrysanten zijn ook uitstekende snijbloemen en blijven op de vaas heel lang mooi. Ze kunnen helaas wel een onaangename geur verspreiden.
Ligularia dentata "Othello"
Ligularia is een plant met dubbele sierwaarde voor de tuin. Het hele tuinseizoen is deze vanwege zijn prachtige roodbruine grote bladeren een prachtige bladplant. Met die grote bladeren zorgt de Ligularia voor rust in de border. Vanaf augustus verschijnen dan opeens de prachtige Margrietachtige oranje bloemen. Op een lange steel ontstijgen ze het blad en geven de hele plant opeens een heel ander aanzien.
Oranje bloeiende planten combineren
Om voor oranje te kiezen in de tuin is echt een opvallende keuze. Net als geel is oranje een mooie warme kleur en doet hij het heel goed in de tuin. Belangrijk is dan wel om de kleur zorgvuldig toe te passen. Komt een oranje bloeiende plant naast een wit bloeiend exemplaar, dan slaat het oranje dood en wordt het een donkere koele kleur. Maar door oranje te combineren met geel en/of rood, wordt juist de warmte benadrukt en komt de kleur veel beter tot zijn recht. Oranje combineren met paars bloeiende planten is heel gewaagd en roept een welhaast oosterse sfeer op in de tuin. Zacht oranje, bijna perzikkleurig, kan wel goed gecombineerd worden met wit. Maar het wit moet dan wel roomwit zijn. Oranje kan ook gevonden worden in de kleur van de bladeren of bessen. Veel bomen en struiken hebben prachtige oranje bessen en in de herfst zijn er bij veel tuinplanten prachtige verkleuringen van het blad naar alle tinten oranje.
Oranje in de Latijnse plantnaam
In de Latijnse naamgeving van planten is al veel terug te vinden van de kenmerken van een plant. Wie op zoek is naar oranje bloemen of planten met andere oranje kenmerken, kan in de naamgeving dan ook letten op één van de volgende aanduidingen:
- aurantiaca
- aurantiacum
- aurantiacus
- cupreata (koperkleurig)