Bomen met mediterrane uitstraling
In een mediterrane tuin zijn mooie bomen zeker ook op hun plaats.Drie prachtige bomen, die het goed doen in de volle grond, zijn de Fluweelboom of Rhus typhina, met mooi fluwelig ingesneden blad, wat in de herfst prachtig verkleurd naar geel/ oranje rode kleuren, de Vijgenboom of Ficus carcia, die mooi groot donkergroen, wat behaard blad heeft. De vijgenboom vormt groene vijgen, die als ze tijd krijgen om te rijpen zwart van kleur worden en de Olijfboom, die zeer oud kan worden.
Fluweelboom of Rhus typhina
De Fluweelboom is goed winterhard. In de winter verliest hij zijn blad. De boom ziet er tropisch uit, vanwege het fijne zachte blad, wat fluwelig aanvoelt. Het blad is groen van kleur en ingesneden. In het najaar krijgt het blad een mooie herfstverkleuring. In de zomer komen er donkerrode pluimen in de boom, die in de winter ook nog aan de boom kunnen blijven zitten. De Fluweelboom houdt van een plek in de zon en gedijt goed in waterdoorlatende grond die humus bevat. De Fluweelboom vormt veel worteluitlopers, die je overal in de tuin kunt terugvinden. Deze moet je regelmatig verwijderen. Het is een boom die fraai staat in een Mediterrane tuin.
Vijgenboom of Ficus carica
De Vijgenboom is een winterharde boom, die in de winter zijn blad verliest. De vijgenboom is goed als kuipplant te houden, maar moet dan wel ’s winters binnen op een koele plek worden gezet. Behalve als kuipplant, kan hij ook goed in de volle grond worden gehouden. Het blad van de vijgenboom is groot, donkergroen van kleur en behaart. Je ziet duidelijk de nerven lopen, die wat wit van kleur zijn. Zonder snoei kan de vijgenboom erg groot worden ( ongeveer 10 meter), met snoeien is de boom klein te houden. Aan de vijgenboom komen vijgen te hangen, die eerst groen van kleur zijn en later zwart worden. De vijgenboom staat graag op een beschutte plek in de zon, dan is de kans op de vorming van vijgen ook het grootst. De vijgen moeten in de winter afgeschermd worden tegen vorst, anders zullen ze afvallen voor ze de kans hebben gekregen om te rijpen. De boom is fraai in een mediterrane tuin.
Olijfboom of Olea europea
De Olijfboom kan vele honderden jaren oud worden. De stam wordt grillig van vorm en kan flink dik worden. Er zijn verschillende soorten olijfbomen, waarvan een paar genoeg winterhard zijn voor het Nederlandse klimaat. In Nederland is de boom te houden als kuipplant, maar hij kan ook in de volle grond, mits hij in de winter beschermd wordt tegen vorst. De Olijfboom heeft een warme, zonnige plek nodig, en de grond mag nooit uitgedroogd raken, zeker niet als de boom in een pot staat. Hij kan in principe iedere grond verdragen. De Olijfboom kan bloeien in het voorjaar met witte bloemetjes, waarna er olijven aan de boom kunnen komen. De boom kan licht gesnoeid worden om de vorm wat te bepalen. Na de snoei is het verstandig om mest te geven.
Lees verder