Wit bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollen

Wit bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollen De ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur. Een tuin met daarin overwegend witte bloemen lijkt op het eerste gezicht misschien saai, maar niets is minder waar. De overdaad aan witte bloemen zorgt juist, zeker in combinatie met bladeren in allerlei tinten groen, voor een prachtige serene sfeer. Ook op donkere dagen blijven deze planten een grote aantrekkingskracht houden. Een schaduwrijke tuin zal door het gebruik van witte bloemen een stuk oplichten. Wit bloeiende bloemen in de tuin zijn zeer de moeite waard!

Wit bloeiende bomen, struiken, planten en bloembollen


Wit bloeiende planten in de winter

Anemone nemorosa (Bosanemoon)

Het bodembedekkende knolgewas, dat al vroeg in het jaar (maart-april) de aandacht vraagt. Een echte stinzenplant, die elk jaar weer groter zal worden en steeds meer bloemen zal gaan produceren. Anemone nemorosa heeft graag een plekje in de zon of halfschaduw, waar de grond niet te droog is.

Galanthus nivalis (Sneeuwklokje)

Het sneeuwklokje is één van de eerste bloembollen die al vroeg in het jaar bloeit. Al in december kunnen de puntjes van het blad boven de grond verschijnen. In januari volgen dan de bloemen en de bloei loopt door tot en met februari. Het sneeuwklokje heeft hangende witte bloemen. Best jammer dat de bloemen zo hangen, want ze zijn erg mooi. Er zijn vele soorten sneeuwklokjes, die door echte liefhebbers verzameld worden. Op verschillende plaatsen in het land worden sneeuwklokjes dagen georganiseerd. Al vroeg in het jaar worden speciale tuinen daarvoor opengesteld voor publiek.

Helleborus niger (Kerstroos)

Een mooie wintergroene vaste plant. De Helleborus bloeit van januari tot in april. De mooie witte bloemen met de gele meeldraden geven de wintertuin een prachtige aanblik. Als de bladeren, net voor de bloei, worden weggeknipt, dan komen de bloemen nog beter uit. In de zomer vormen de inmiddels weer aangegroeide prachtige grote bladeren een rustpunt in de border.

Clematis armandii (Bosrank)

Deze vrij nieuwe clematissoort is absoluut een aanwinst voor de tuin. Hij is wintergroen en heeft glanzende lancetvormige bladeren. Bovendien bloeit hij al heel vroeg. Vanaf april is de plant overdekt met kleine witte bloemen. Clematis armandii is zeer geschikt om een pergola ook in de winter een groene aanblik te geven. Geef hem een plek in de volle zon, maar géén zon op de voet van de plant.

Viburnum tinus

De Viburnum tinus is een vrij forse wintergroene struik. Maar de struik is uitstekend in toom te houden, want snoei wordt goed verdragen. Geef de struik een plek in de zon of lichte schaduw en je bent verzekerd van prachtige bloemen in de winter. De witte geurende bloemen steken mooi af tegen het donkere glanzende blad. Na de bloei vormen zich fraaie paars/zwarte bessen die goed gebruikt kunnen worden bij het bloemschikken en in kerststukjes.

Wit bloeiende planten in de lente

Magnolia stellata (Stermagnolia)

Eenmaal in bloei is de Stermagnolia een spectaculaire plant, die alle aandacht naar zich toe trekt. De rest van het jaar heeft de struik niet veel sierwaarde. Geef hem daarom een plek achter in de border, waar hij een mooie achtergrond kan vormen voor de vaste planten. Magnolia stellata bloeit met kleine stervormige bloemen in de periode maart-april. Het is een langzame groeier, die heel geschikt is voor een kleine tuin.

Epimedium grandiflorum (Elfenbloem)

Epimedium is een prachtige bodembedekkende bladplant, die alleen daarom het aanplanten al meer dan waard is. Het blad wordt het beste net voor de bloei helemaal afgeknipt. Dit geeft even een groot zwart gat, maar je wordt na de bloei weer beloond met prachtig gezond en jong blad. Elfenbloem heeft hele fijne witte bloemen en bloeit in april en mei. De beste standplaats is in de halfschaduw.

Pulmonaria “Sissinghurst White” (Longkruid)

Pulmonaria heeft mooi witgevlekt blad. De variëteit “Sissinghurst White” heeft bovendien ook nog eens hele mooie witte bloemen. Longkruid is een echte schaduwplant, zowel lichte als diepe schaduw wordt goed verdragen. De plant kan na de bloei last krijgen van meeldauw. Om dit te voorkomen kan het blad na de bloei volledig worden weggeknipt. Het zal vervolgens weer helemaal fris uitlopen en de hele zomer heb je een mooie bodembedekkende bladplant in de tuin.

Wisteria sinensis “Alba” (Witte Regen)

De bekende en overweldigende blauwe regen heeft ook een witte variëteit. De mooie trosvormige en bijzonder lange bloemaren geven de Wisteria tijdens de bloei werkelijk een spectaculaire aanblik. Wisteria laat zich vrij eenvoudig leiden over een pergola of tegen een muur. Geef hem een plek in de zon of in de halfschaduw. De bloei valt in april en mei.

Choisya ternata

Deze vrij onbekende heester is een aanwinst voor de tuin. In april en mei is de struik overdekt met geurende witte bloemen en is dan een echte blikvanger. Een enkele keer volgt er aan het einde van de zomer een kleine herbloei. De struik is wintergroen en heeft daardoor het hele jaar extra sierwaarde voor de tuin.

Wit bloeiende planten in de zomer

Cleome spinosa (Kattensnor)

Dit is eens géén vaste plant, maar een spectaculaire éénjarige plant. Hij wordt soms aangeboden bij speciale kwekers, maar is ook eenvoudig zelf te zaaien (maart). In korte tijd bereikt hij een hoogte van wel anderhalve meter. In de volle zon zal de plant van juni tot september volop bloeien met prachtige witte bolvormige bloemen. De plant dankt zijn naam aan de lange meeldraden, die op kattensnorren lijken.

Potentilla fruticosa “Abbotswood” (Struikganzerik)

Potentilla is een kleine struik, met een dik vertakte groeiwijze. Voor een gezonde struik met veel bloemen is het goed om deze elk voorjaar tot kort bij de grond terug te knippen. Potentilla fruticosa “Abbotswood” is de hele zomer overdekt met kleine witte bloemen. De struiken komen aangeplant in een groep helemaal goed tot hun recht. Graag een plek in de volle zon. Struikganzerik is bladverliezend.

Buddleja davidii “White profusion” (Vlinderstruik)

Een prachtige struik, die al ver voor de bloei een sieraad is voor de tuin. Als dan de lange aren uiteindelijk gaan bloeien heeft hij een enorme aantrekkingskracht op de vlinders. De prachtige aren vormen ook na de bloei nog een mooi silhouet. Om de vlinderstruik goed in toom te houden moet hij in het voorjaar teruggesnoeid worden tot ongeveer 40 cm. Zet de vlinderstruik in de volle zon.

Rosa “Sneewittchen” (Trosroos)

Deze kleine trosroos bereikt een hoogte van ongeveer 1 meter. Hij kan als eenling tussen de vaste planten worden aangeplant, maar voor een opvallender resultaat is een aantal van 3 per vierkante meter beter. De bloei van de kleine witte roosjes gaat de hele zomer door. Als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden verwijderd, dan wordt de bloei alleen nog maar meer verlengd en blijft het aanzien van de struik ook veel mooier.

Malva moschata “Alba” (Kaasjeskruid)

Malva is een echte weefplant, die de andere beplanting aan elkaar weeft. Hierdoor kan hij overal in de tuin worden toegepast. De hele zomer is het genieten van de mooie witte bloemen. Een plant voor de volle zon, maar ook lichte schaduw wordt verdragen. Regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen verlengt de bloei.

Wit bloeiende planten in de herfst

Anemone “Honorine Jobert” (Japanse anemoon)

Als het licht verandert en de herfst begint, dan zorgen de mooie helder witte bloemen van deze anemoon voor een lichtpunt in de tuin. Zeker als ze aangeplant zijn in een grote groep geven ze de herfsttuin een mooie aanblik. De hele zomer vormen de planten een verwachtingvolle aanblik en als in september de bloemknoppen zich openen dan maken ze dit ook helemaal waar. Plant Anemone “Honorine Jobert” aan op een zonnige plek of in de lichte schaduw.

Aster divaricatus (Aster)

Ook een vaste plant voor een plek in de zon. Met een hoogte van 50 tot 75 cm. staat hij goed vooraan in een border. De gehele plant wordt van september tot ver in oktober bedekt met kleine witte bloemen.

Cimicifuga ramosa “Atropurpurea” (Zilverkaars)

De Cimicifuga bloeit pas in september, maar lang voor die tijd is hij al prachtig. Vooral door het mooie fijne blad vormt hij vaak een welkome afwisseling tussen de andere planten in de border. De toevoeging “Atropurpurea” slaat hier niet op de kleur van de bloemen, maar op de bladkleur. Deze is grijspaars. De aarvormige lange, iets knikkende bloemen zijn wit van kleur. De uiteindelijke hoogte is ongeveer 125 cm.

Sedum “Stardust” (Vetkruid)

De meeste Sedum-soorten bloeien roze, maar dit is een mooie witte variëteit. De grote schermen geven mooie witte bloemen. Sedum “Stardust” wordt niet hoog en staat daarom het beste vooraan in de border.

Eupatorium rugosum “Chocolate” (Leverkruid)

Deze variëteit van het leverkruid heeft een compacte groeiwijze en prachtige chocoladebruine bladeren. De uiteindelijke hoogte bedraagt ongeveer één meter. De hele zomer is het een prachtige bladplant, die zorgt voor een mooi contrast in de border. In de loop van augustus beginnen de bloemknoppen zich langzaam te openen en tot ver in oktober is de plant dan overdekt met de mooie witte bloemen. Heel opvallend is het feit dat het blad tijdens de bloei lichter van kleur geworden is.

Wit in de Latijnse plantnaam

In de Latijnse naamgeving van planten is al veel terug te vinden van de kenmerken van een plant. Wie op zoek is naar witte bloemen of planten met andere witte kenmerken, kan in de naamgeving dan ook letten op één van de volgende aanduidingen:
Bron: Iris Wijngaarden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Iris Wijngaarden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • albiflora (witbloemig)
  • albomarginata (met witte rand)
  • albus, alba of album (wit)
  • argenteus (zilverwit)
  • candicans (witachtig)
  • candidum (helderwit)
  • dealbata (wit)
  • lactoflora (melkwitte bloemen)
  • lecanthemum (witbloemig)
© 2012 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurLang bloeiende planten geven een tuin maanden kleurDoor te kiezen voor lang bloeiende planten geeft u uw tuin maanden lang kleur. Zeker als gekozen wordt voor aanplant in…
Werkzaamheden in de tuin in de vroege herfstWerkzaamheden in de tuin in de vroege herfstDe zomer is voorbij, de herfst komt eraan. De prachtige verschillende kleuren in de tuin maken plaats voor de herfsttint…
Blauw bloeiende struiken, vaste planten en bloembollenBlauw bloeiende struiken, vaste planten en bloembollenDe ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur.…
Oranje bloeiende bomen, struiken, vaste planten en eenjarigeOranje bloeiende bomen, struiken, vaste planten en eenjarigeOranje bloeiende bloemen trekken alle aandacht naar zich toe. Wie durft en van felle kleuren houdt, moet zich eens verdi…

Helleborus een opvallende winterbloeierHelleborus een opvallende winterbloeierDe vaste plant Helleborus, ook wel kerstroos of stinkend nieskruid genoemd, is een ware aanwinst voor de tuin. Helleboru…
Tuinklussen in januari, wat kun je zoal doen?Tuinklussen in januari, wat kun je zoal doen?Ook in januari is er nog het nodige te doen in de tuin. Onkruid kan alweer verwijderd worden, sommige planten verdragen…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.