Tuinklussen in januari, wat kun je zoal doen?

Tuinklussen in januari, wat kun je zoal doen? Ook in januari is er nog het nodige te doen in de tuin. Onkruid kan alweer verwijderd worden, sommige planten verdragen snoei nu heel goed en bladverliezende hagen en heester kunnen nu goed geplant worden. Ook het gras kan nog verbetert worden door te beluchten en graszoden kunnen worden gelegd als de grond niet te nat of bevroren is. Verder kun je alvast bedenken wat je eventueel wilt veranderen in de tuin en plannen maken. Kortom, ook nu genieten dus!

Tuinklussen in januari


Bescherm planten tegen de weersomstandigheden

Als er veel sneeuw valt, dan geeft dat een prachtig beeld in de tuin. Al die sneeuw is echter loodzwaar op heggen en struiken en kan veel schade aanrichten. Je kunt dan ook het best de sneeuwlagen verwijderen van de planten. Wordt er strenge vorst verwacht dan is het van belang om vorstgevoelige planten te beschermen. Harde wind kan heesters en bomen flink beschadigen. Zorg dat jonge bomen een steunpaal hebben en bindt klimplanten goed aan. Heesters die pas geplant zijn kunnen harde wind slecht verdragen. Zorg dat nieuw aangeplante struiken bescherming krijgen tegen harde, bijtende wind.

Maak plannen voor het komende tuinseizoen

Wil je dingen veranderen in borders, dan is het nu een mooie tijd om na te denken over wat je wilt. Schrijf je plannen op, zodat je ze later in het jaar doordacht kan uitvoeren. Je hebt nu alle tijd om informatie bij elkaar te zoeken over allerlei planten, zodat je precies weet wat je in de tuin plaatst. Deze tijd is ook geschikt om te bekijken wat je zoal wilt gaan zaaien en welke zomer bloeiende bollen je wilt gaan aanschaffen.

Hedera helix arborescensHedera helix arborescens

Help vogels in de tuin

In januari kan het erg koud zijn en als er bovendien nog een flink pak sneeuw valt, krijgen vogels het al snel zwaar. Je kunt de vogels helpen door ze (dagelijks) te voeren en door te zorgen voor schoon drinkwater. Zorg er wel voor dat vogels geen bad kunnen nemen in de drinkbak. Ze zullen bij vorst bevriezen.

Verwijder onkruid en ruim rottend blad op

Hoewel je het misschien niet verwacht, tijdens een zachte winterperiode kan het onkruid al weer flink gaan groeien. Door nu het onkruid meteen al te verwijderen maak je het jezelf gemakkelijker voor de rest van het jaar. Verwijder blad van het gazon en uit het hart van planten om rotting en verstikking te voorkomen. Pas wel op dat je geen egels verstoort, die mogelijk onder een hoop bladeren overwinteren.

Verbeteren van de tuingrond

Breng op de grond compost, bladaarde of goed verteerde stalmest aan. Het zal de tuingrond aanzienlijk verbeteren.

Snoeien en planten

Door bij Blauwe Regen de zij scheuten te snoeien tot drie knoppen vanaf de hoofdstengel, bevorder je de vorming van bloemknoppen. Ook Klimhortensia, enkele Wingerd soorten en Klimop kunnen nu al gesnoeid worden.

Vijververzorging

Zorg er nog altijd voor dat blad wat in de vijver terecht komt verwijderd wordt. Als het vriest, en er zitten vissen in de vijver, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijver niet helemaal dichtvriest. Is het wateroppervlak compleet dicht gevroren, dan zullen de vissen al snel doodgaan door zuurstoftekort. Zorg voor een werkend zuurstofpompje of gooi een bal in het water om een stukje van de vijver ijsvrij te houden. Is de vijver toch dichtgevroren, zet dan een pan met heet water op het ijs, zodat er en opening ontstaat.

Grasverzorging

Zorg dat je niet op de grasmat loopt als de grond bevroren of kletsnat is. In deze tijd kun je de beluchting en afwatering verbeteren door met een beluchtingsmachine of met een spitvork het gras ter behandelen. Vul de ontstane gaten op met tuinbouwzand of met scherp zand. Als je de messen van de grasmaaier nog niet hebt laten slijpen, dan is dit een mooi moment.
Als de grond niet bevroren en niet te nat is, dan kunnen er nu goed graszoden worden gelegd.

Skimmia japonicaSkimmia japonica

Mooie tuinplanten voor januari

  • Skimmia japonica; groenblijvende heester, die bloeit in de winter.
  • Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'; bloeiende heester met gele geurende bloemen
  • Eranthis hyemalis of winterakoniet; knolletje; wat bloeit met gele bloemen
  • Helleboris niger; schaduwplant, die bloeit in de winter met witte bloemen
  • Cornus soorten; mooie felgekleurde takken in de winter
  • Sneeuwklokjes; witte sneeuwklokjes met knikkende bloempjes
  • Hedera helix arborescens; groenblijvende heester, die bloeit en bessen draagt in de winter

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Tuin en tuinier tips - De maand januariTuin en tuinier tips - De maand januariJanuari is een maand waarin niet veel getuinierd wordt. Toch kan je genoeg doen om de tuin klaar te maken voor het komen…
Het weer in januari 2010 in FrieslandJanuari 2010 gaat in Friesland de boeken in als een sneeuwrijke en koude maand. Bovendien was er nog best veel zon, name…
Hooikoorts: pollenkalenderHooikoorts: pollenkalenderHet hooikoortsseizoen duurt over het algemeen van maart tot september. Het seizoen hangt samen met de bloeitijd van bepa…

Wit bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollenWit bloeiende bomen, struiken, vaste planten en bloembollenDe ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur.…
Blauw bloeiende struiken, vaste planten en bloembollenBlauw bloeiende struiken, vaste planten en bloembollenDe ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Boek; Een jaar in de tuin
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.