Plant struiken aan voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Plant struiken aan voor een onderhoudsvriendelijke tuin Struiken zijn een aanwinst voor elke tuin. De meeste struiken zijn vroeg bloeiend en zorgen dan in de rest van het tuinseizoen voor een rustpunt in de tuin of in de border. Struiken zijn bovendien bijzonder geschikt om toe te passen in een onderhoudsvriendelijke tuin. Ze beslaan door hun omvang gelijk een groot gedeelte van de tuin en leveren weinig werk op. Veel struiken hoeven helemaal niet gesnoeid te worden, maar geven wel het hele jaar door een aantrekkelijk beeld in de tuin.
Forsythia / Bron: Seagul, PixabayForsythia / Bron: Seagul, Pixabay

Struiken zijn onderhoudsvriendelijke planten

Wie aan de slag gaat in de tuin en daarvoor op zoek gaat naar beplanting komt al snel uit bij vaste planten. Als er geen beplantingsplan wordt gemaakt, maar impulsief bij een tuincentrum planten worden aangeschaft, dan is de kans groot dat de winkelwagen gevuld wordt met meer vaste planten dan struiken. In de tuincentra krijgen vaste planten een prominente plek vooraan. De struiken staan over het algemeen verder naar achteren. Bovendien worden bij de vaste planten de grootste blikvangers gevormd door de in het betreffende seizoen bloeiende planten. Het gevaar is dan groot, dat u als een blok valt voor alle mooie bloemen en kleuren op de voorste plantentafels en daarmee een tuin creëert die alleen bijvoorbeeld in het voorjaar bloeit. Veel beter is het om thuis rustig een beplantingsplan te maken, waarin een weloverwogen evenwicht is tussen vaste planten en struiken, wintergroen en bladverliezend en een verspreid liggende bloeiperiode.

Struiken in de tuin voor weinig onderhoud

Het toepassen van struiken in de tuin is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend. Terwijl het toch een bijzondere aanwinst is voor het totale beeld van de tuin. Met het kopen van een struik is men over het algemeen terughoudender dan bij de aanschaf van een vaste plant. Terwijl dit helemaal niet nodig is. Struiken hebben veel meer voordelen dan vaste planten. Vaste planten moeten om de 3 à 4 jaar verjongd worden, in het voorjaar moeten alle afgestorven plantdelen worden weggeknipt en in het tuinseizoen moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Struiken kunnen, eenmaal aangeplant, gewoon op dezelfde plaats blijven staan en daar uitgroeien tot de uiteindelijke grootte. En de nadelen van een struik zijn van dien aard, dat bij een goede oriëntatie vooraf deze helemaal niet hoeven te spelen.

Buddleja / vlinderstruik / Bron: Hans, PixabayBuddleja / vlinderstruik / Bron: Hans, Pixabay

Voordelen van struiken in de tuin

  • Minder onderhoud
  • Meer afwisselend beeld
  • Vroegbloeiend

Nadelen van struiken
  • De omvang
  • Het snoeien

Minder onderhoud met struiken

Struiken zijn gemakkelijk in onderhoud. Wie de juiste struik op de juiste plek kiest hoeft helemaal weinig te doen. Als een struik kan uitgroeien tot zijn natuurlijke formaat, dan is snoeien vaak niet nodig. Hoogstens wat onderhoudssnoei zoals het verwijderen van dode of in de weg hangende takken. Voordat men tot de aanschaf van een struik overgaat, moet dus goed bekend zijn welke omvang deze uiteindelijk zal krijgen. Als een struik te weinig ruimte krijgt, dan moet relatief vaak gesnoeid worden en dit komt de natuurlijke vorm vaak niet ten goede.

Struiken geven een afwisselender beeld in uw tuin

Struiken geven, vaak meer dan vaste planten dat doen, het hele jaar door een interessant beeld. Naast het feit dat ze bijzonder fraai kunnen bloeien, hebben veel struiken ook nog eens de eigenschap dat ze prachtige bessen vormen. Bovendien zijn er struiken met interessante bladverkleuringen. Van kaal in de winter, lopen ze in het voorjaar uit met opvallend frisgroen blad en sluiten het seizoen vervolgens spectaculair af met prachtige herfstkleuren. Het silhouet, de kale takken dus, dat vervolgens overblijft, kan in de winter voor een mooi beeld zorgen als het gesneeuwd heeft of als de takken vol zitten met rijp.

Struiken bloeien meestal vroeg

Een ander voordeel van struiken is dat ze de tuin al vroeg voorzien van kleur. Als de vaste planten nog maar langzaam aan de border gaan vullen, zorgen de struiken al voor een spetterende kleurenpracht. Sommige vroegbloeiende struiken bloeien op het kale hout, dus als het blad nog niet is uitgelopen. Anderen bloeien nadat het blad net is uitgekomen, waardoor dit juist weer een mooi contrast vormt met het frisse en jonge blad.

Philadelphus / boerenjasmijn / Bron: Delray, PixabayPhiladelphus / boerenjasmijn / Bron: Delray, Pixabay

Struiken worden vrij groot

De meeste struiken zijn van nature forse jongens. En staan die op de verkeerde plaats, dan leveren ze (onnodig) veel werk op.
Beter is het dan ook om voor aanschaf goed te letten op de uiteindelijke omvang (hoogte x breedte) die de struik kan bereiken. Als het goed is staat deze informatie op het plantenlabel, hoewel daar ook vaak alleen de uiteindelijke hoogte wordt genoemd. Overigens zijn deze afmetingen gemiddelden en mede afhankelijk van de uiteindelijke standplaats die de struik zal krijgen bij u in de tuin.
Het nadeel van grote struiken kan dus heel goed ondervangen worden door goede oriëntatie vooraf. Er zijn voldoende relatief kleine struiken te verkrijgen die ook een sieraad zijn voor de tuin.

Struiken snoeien is lastig

Sommige struiken hoeven helemaal niet gesnoeid te worden, anderen knappen juist weer helemaal op van een jaarlijkse snoeibeurt. Op zich is het snoeien van een struik niet zoveel werk. Maar men ziet er vaak wel als een berg tegenop. Dit heeft dan meer te maken met onzekerheid en het feit dat men niet weet hoe het precies gedaan moet worden. Vraag voor de zekerheid bij aankoop hoe de struik onderhouden moet worden en noteer dit ergens. Want soms luistert het snoeien wel heel nauw. Zeker bij struiken die alleen bloemen op oud hout, of juist alleen op nieuw hout. Ook rozen vragen om een speciale snoeibeurt, niet moeilijk maar slechts een kwestie van weten én durven.

Struiken geschikt voor een kleine tuin

Het plantenrijk kent vele verschillende soorten struiken. Er zijn struiken die speciaal geschikt zijn voor aanplant als haag, en struiken die juist toegepast worden vanwege de speciale bloeiperiode. De meeste struiken zijn vroeg bloeiend, sommige bloeien zelfs al in de winter, maar de meeste laten hun bloemen in het voorjaar zien.

Itea virginica (Bloemwilgje)

Een vrij onbekende struik, maar het aanplanten meer dan waard. Staat mooi in de border, maar kan ook in een groep, als vak beplanting, worden toegepast. De struiken hebben in juni een overdadige bloei en een lange zeer fraaie herfstverkleuring van het blad.
Verschillende soorten zijn “Henry’s Garnet”, “Little Henry”, “Merlot”.

Salix lanata (Wollige wilg)

Nog zo’n vrij onbekend struikje. Dit bladverliezende heestertje wordt voornamelijk aangeplant vanwege het aantrekkelijke zilvergrijze wollige blad. Het blad is bedekt met zachte, wollige haartjes en heeft een grote “aaibaarheidsfactor”. De gele katjes, die gelijk met het uitlopende blad verschijnen, hebben weinig sierwaarde.

Philadelphus “Manteau D’Hermine” (Boerenjasmijn)

Deze variëteit van de boerenjasmijn is beduidend kleiner dan de gewone boerenjasmijn. De gewone boerenjasmijn wordt vrij fors, en is daardoor meer geschikt voor een plaats achter in een grote border. Maar “Manteau D’Hermine” verdient een opvallende plek vooraan in de border. Hij bloeit met talrijke witte halfgevulde en geurende bloemen.

Choisya ternata

Ook een struik die niet royaal wordt toegepast in de Nederlandse tuinen. Jammer, want hij is het zeker waard. De struik is wintergroen, dicht vertakt met glimmende donkergroene blaadjes. De gekneusde blaadjes verspreiden een heerlijke geur. Ook de witte bloemen, die in het voorjaar verschijnen, hebben een lekkere geur. Choisya “Aztec Pearl” is iets beter winterhard en heeft bovendien een uitbundigere bloei.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Rozen in de tuinRozen in de tuinRozen doen het in vele tuinen goed. Heerlijk geurende rozen e/o de mooie kleuren rozen die een tuin op kunnen halen. Maa…
Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuinTips voor een onderhoudsvriendelijke tuinEen mooie tuin is waar velen van dromen, maar het werk dat men moet verrichten om dit te realiseren is minder aanspreken…
Hortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia snoeien, Hortensia onderhoud & tipsHortensia's. Wanneer moet je een Hortensia snoeien en hoe doe je dit om een optimaal resultaat in het aantal bloemen en…

Blauw bloeiende struiken, vaste planten en bloembollenBlauw bloeiende struiken, vaste planten en bloembollenDe ene tuinbezitter koopt alles wat aangeboden wordt en de ander kiest alleen planten met bloemen in een bepaalde kleur.…
Snoeien van tuinplanten, het hoe en waaromSnoeien van tuinplanten, het hoe en waaromVeel tuinplanten groeien beter wanneer ze regelmatig gesnoeid worden. Bovendien worden er vaak grotere bloemen en vrucht…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Seagul, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Delray, Pixabay
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.