Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
Een mooie tuin is waar velen van dromen, maar het werk dat men moet verrichten om dit te realiseren is minder aansprekend. Toch zijn er manieren om je tuin zo in te richten dat hij heel mooi oogt, maar dat het onderhoud eraan vrijwel geen werk vergt. Hiervoor kan je rekenen op een goede tuinaannemer, maar je kan hier zelf ook wel wat aan doen.
De basis van een goede tuin
Het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke tuin begint bij de basis. Zo moet je jezelf eerst gaan afvragen wat je wil. Ben je iemand die graag een grasperk heeft? Of zie je liever een verharding zoals een groot terras met een grote oprit? Vele mensen beginnen bij het ontwerpen van bloemperken en hoekjes en kantjes. Voor de plaatsen die men niet weet op te vullen verkiest men dan gras of een verharding.
Deze manier van werken is verkeerd voor het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke tuin. Werk omgekeerd. Denk er eerst eens aan om zoveel mogelijk plaatsen in te richten met een verharding of gras. Gras of een verharding hebben namelijk weinig onderhoud nodig.
Kies de juiste planten
Een volgend probleem is de keuze van de planten.
Houd te allen tijde rekening met je planten! Hebben ze veel of weinig zonlicht nodig? Moeten ze veel water of weinig water hebben? Wanneer je je planten voorziet van een ideale plaats in je tuin, dan zullen ze minder onderhoud nodig hebben. Elke plant heeft zijn eigen vochtigheid en zonlicht nodig en daar dient heel wat rekening mee gehouden te worden voor het ontwerpen van een onderhoudsvriendelijke tuin.
De keuze tussen snel- en traaggroeiende planten is ook heel belangrijk. Een haag zoals taxus of buxus groeit veel minder snel dan de meeste haagsoorten.
Minder snel groeien = minder snel snoeien! Wil je tijdens de herfst geen werk aan bladertapijten, verkies dan groenblijvende planten boven bladverliezende planten.
Geen onkruid spaart heel wat werk uit
Vooral in bloemperken zal je al snel merken dat er onkruid gaat groeien. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen die ervoor zorgen dat dit vermindert. Je kan opteren voor planten die behoren tot de groep van bodembedekkers. Deze zorgen ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te ademen waardoor het niet kan groeien.
Een andere oplossing is het gebruik van boomschors of steensoorten. Een laag van ongeveer 10 centimeter boomschors zorgt ervoor dat het onkruid er niet door kan groeien. Bij het bedekken met stenen hangt de dikte van de bedekking af van de steensoort. Eén van de beste steensoorten zijn lavastenen. Deze zijn wel wat duurder, maar leveren een zeer goed resultaat.
Goede potgrond en bodemverbeteraars
Er bestaan verschillende soorten potgrond met elk een ander prijskaartje. Goede potgrond is meestal duurder, maar bevat veel voedingsrijke stoffen die bijdragen tot gezonde planten. Bij goedkopere merken is de hoeveelheid voedingsstoffen meestal beperkt en bevat de potgrond nog heel wat onkruidzaden. Zieke planten en onkruidzaden zijn een grote oorzaak van het onderhoud aan je tuin.
Bodemverbeteraars dragen, net zoals goede potgrond, heel veel bij aan de gezondheid van je planten. Zorg steeds dat de ondergrond waarin je planten zich bevinden van optimale kwaliteit is. Een goede bodem is het begin van een gezonde tuin.
De aanleg van het gazon
Veel mensen denken dat gazon heel weinig onderhoud vraagt en leggen daarom een groot gazon aan. Hier dient echter met verschillende factoren rekening gehouden te worden. Wanneer men een gazon met veel hoekjes en kantjes aanlegt, zorgt dat voor meer maaiwerk aan het grasperk. Buiten het maaien van het grasperk houdt gazon nog meer werk in. Zo moet er tijdig geverticuteerd, bemest en ontmost worden. Probeer daarom de tuin zo in te richten dat men met het grasmachine en andere toestellen makkelijk bij het grasperk kan.
Roep hulp in van een tuinontwerper
Steeds meer mensen zijn op zoek naar een tuin met weinig onderhoud. Daardoor zijn de moderne tuinontwerpers getraind om een onderhoudsvriendelijke tuin te ontwerpen. Voor mensen die geen geld willen uitgeven aan een tuinontwerp, kunnen misschien enkel en alleen raad vragen voor het basisontwerp van de tuin. Hierdoor bespaar je heel wat geld en de moeite om te liggen nadenken over hoe je je tuin het beste kan inrichten.