Sla uit eigen tuin; sla is eenvoudig zelf te telen

Sla uit eigen tuin; sla is eenvoudig zelf te telen Sla is een heerlijke groente, die bovendien gemakkelijk zelf te telen is. Voor wie in het bezit is van een moestuin is een bedje met verschillende slaplantjes onmisbaar. En als je sla slim zaait, dan kun je het hele jaar rond sla uit eigen tuin oogsten. Met de vele verschillende soorten sla zijn prachtige combinaties te maken. De verschillende groene en rode slasoorten zijn in de tuin een lust voor het oog! Zelfs in de border, tussen de vaste planten kunnen gemakkelijk enkele kroppen sla worden geteeld. En daarna volgt het tweede genieten: een heerlijke salade van de eigen oogst!

Sla kweken in de kas of volle grond

Sla uit eigen tuin / Bron: HolgersFotografie, PixabaySla uit eigen tuin / Bron: HolgersFotografie, Pixabay
Sla eten uit eigen tuin kan eigenlijk het hele jaar rond. Met een slimme zaai-kalender en voldoende variëteit in de soorten is het inderdaad mogelijk om twaalf maanden per jaar sla te eten uit eigen tuin. Het geeft een bijzonder gevoel om uit eigen tuin te oogsten. Bovendien is het gezond, biologisch, milieuvriendelijk en ook nog eens heel goedkoop. De beste plek om sla te telen is in een kas van glas. Hier zijn de omstandigheden het ideaalst. Maar niet iedereen heeft in de tuin voldoende ruimte om een kas te plaatsen, daarom is een kleine (opvouwbare) tuinkas een goed alternatief. Muurkassen zijn ook prima en deze nemen helemaal niet zo veel ruimte in. Wie alleen maar plaats heeft in de volle grond, kan het plantbed eventueel ook afdekken met groeifolie of afdekvlies. Dit wordt na het inzaaien over het zaaibed aangebracht. Breng het vooral niet te strak aan, want het is de bedoeling dat de groeifolie, zoals de naam het al aangeeft, meegroeit met de plantjes er onder. Onder de groeifolie zijn de plantjes goed beschermd en ontstaat een prima leefklimaat. De folie heeft allemaal kleine gaatjes, zodat water geven aan de jonge planten gewoon op de folie kan. Wel zo handig, in plaats van telkens de folie verwijderen en weer aanbrengen.

Sla zelf zaaien of jonge planten kopen?

In het voorjaar en de zomer worden jonge slaplantjes te koop aangeboden, in bakjes van zes plantjes. In de meeste gevallen koop je dan 6 dezelfde slasoorten, maar soms bevat elk potje een andere soort. De jonge plantjes kunnen zo in de volle grond en vervolgens verder uitgroeien. Een heel makkelijke en succesvolle manier voor wie zelf niet wil zaaien. Als men dan een aantal weken later weer een bakje met jonge plantjes koopt en aanplant, dan is men verzekerd van een verspreidde en lange oogst. Zelf zaaien kan op elke grondsoort. Alleen op zware klei of droge zandgrond is de teelt moeilijker en het resultaat vaak minder. Zorg dat het zaaibed goed los is en verdeel de zaden, eventueel in rijen, goed over het zaaibed. Strooi het zaaibed daarna af met een fijn laagje (zaai-)grond. Druk het geheel goed aan en geef voorzichtig water. Niet te veel water of een te harde straal, want dan stromen de zaadjes weg. Zorg dat de grond de eerste weken goed vochtig blijft. Vocht is een belangrijk ingrediënt van de slaplant. De plant bestaat namelijk voor 94% uit water. De jonge plantjes moeten uitgedund worden. Ga pas uitdunnen als de planten ongeveer 5 bladen hebben. Plant de sterkste plantjes uit op een onderlinge afstand van 25 centimeter, of kijk welke afstand geadviseerd wordt op het zakje zaad. Voor het buiten, in de volle grond, zaaien moet gewacht worden tot de temperatuur 10°C of hoger is.

Het hele jaar sla telen in eigen tuin

Wie slim teelt heeft het hele jaar verse sla uit eigen tuin. Er zijn slasoorten die speciaal geschikt zijn voor vroege teelt, omdat ze kou en vocht nodig hebben voor een goede ontwikkeling. Slasoorten die juist warmte nodig hebben om goed te kunnen groeien zijn het meest geschikt voor de zomerteelt. Als laatste hebben we dan nog de slasoorten die goed kou kunnen verdragen. Deze vallen onder de herfstteelt (ook wel wintersla genoemd).

Verschillende soorten sla / Bron: Malarky, PixabayVerschillende soorten sla / Bron: Malarky, Pixabay
Slasoorten voor vroege teelt (vanaf februari)
 • IJsbergsla (bv. “Laura”, “Blonde de Paris”
 • Kropsla (bv. “Meikoningin”, “Divina”)
 • Pluksla (bv. “Green salad bowl”, “Red salad Bowl”)

Slasoorten voor de zomerteelt (maart-juli)

 • IJsbergsla (bv. “Blonde a bord rouge”, “IJskoningin”
 • Kropsla (bv. “Appia”, “Prima”)
 • Bindsla (bv. “Blonde maraîchère”, “Verte maraîchère”)
 • Pluksla (bv. “Brunia”, “Groene eikenbladsla”)

Slasoorten voor herfstteelt (augustus-september)

 • Kropsla (bv. “Brune d’Hiver”,”Merveille d’Hiver”)

Verschillende bekende slasoorten

In het groentenschap liggen inmiddels slasoorten in allerlei verschillende vormen en kleuren. Deze soorten hebben ten opzichte van elkaar ook verschillende smaken. Het leuke van de kleurenvariatie is, dat er heel creatieve salades mee gemaakt kunnen worden. Op dit moment bestaat de markt voor het grootste deel uit de volgende slasoorten:
 • Kropsla
 • Bataviasla
 • IJsbergsla
 • Veldsla
 • Lollo Bionda en Lollo Rossa
 • Rode en groene Eikenbladsla
 • Bindsla
 • Pluksla

Kropsla

Dit is waarschijnlijk de bekendste soort sla. Deze wordt, ondanks alle nieuwe variëteiten nog steeds het meest geteeld en verkocht. Lekkere dik en sappig. De kropsla is inmiddels ook in een rode variant verkrijgbaar is. Deze wordt onder de naam “rode sla” aangeboden en heeft heel decoratief enigszins gebobbeld blad.

Bataviasla

Deze soort is verkrijgbaar in twee varianten: Rode Batavia en Groene Batavia. Bataviasla heeft ook de vorm van een krop, maar dan met decoratief golvend blad.

IJsbergsla

IJsbergsla is een sla soort met lichtgroene bladeren, die samen een grote gesloten krop vormen. De naam “ijsberg” is te danken aan de manier waarop de sla vroeger in Amerika getransporteerd werd. Voor de houdbaarheid van het product werd er een berg ijs over de sla gedaan.

Veldsla

Veldsla is een wat zwaardere sla soort en wordt daarom meer in de herfst en winter geteeld en geconsumeerd. Er zijn twee verschillende soorten. Eén met grote lichtgroene bladeren en de ander met kleine donkere blaadjes. Veldsla heeft een wat nootachtige smaak.

Lollo Bionda en Lollo Rossa

Nieuwe soorten die de afgelopen jaren hun plaats op de markt veroverd hebben. Deze soorten hebben een heel losse krop die gevormd wordt door decoratieve gekrulde bladeren. Lollo Bionda heeft geel/groen blad en Lollo Rossa rood.

Rode en groene Eikenbladsla

De naam geeft de verschillende bladkleuren al aan van deze slasoorten die gevormd worden door een losse kop en bladeren die in vorm lijken op de bladeren van de eikenboom. Ook Eikenbladsla heeft een nootachtige smaak.

Bindsla

Bindsla wordt ook wel Romaanse sla genoemd. Het is een sla soort met een losse kropvorm en lange stevige bladeren. Vroeger werden de bladeren, om een gelere bladkleur te krijgen, bij elkaar gebonden. Hier komt de naam Bindsla vandaan.

Pluksla

Pluksla vormt geen krop, maar bestaat uit losse blaadjes. De smaak is enigszins vergelijkbaar met die van de gewone kropsla. De losse blaadjes van de Pluksla worden afgesneden en als de sla vroeg gezaaid is, dan kan vaak nog een keer geoogst worden.

Sla in de keuken

Al die heerlijke zelf geteelde sla vraagt om een goed recept. Hieronder volgen een aantal basisrecepten, waar de hoofdzaak draait om de sla zelf. Een handige en creatieve kok voegt er naar eigen smaak nog allerlei ingrediënten aan toe. Misschien tomaten of komkommer, ook uit eigen tuin!

Basissalade
Ingrediënten:
1 krop sla, 1à 2 el olijfolie, 1 el ketjap, 2 el azijn (of eventueel citroensap), 1 tl suiker, (vers gemalen) peper

Bereiding:
Was de sla erg grondig en sla hem droog in de sladroger of laat het goed uitlekken in een vergiet. Scheur de sla in grove stukken. Meng nu alle ingrediënten door de sla en laat het nog even staan.
Een heerlijke basissalade waarbij de smaak van de sla goed tot zijn recht komt. Lekker als neutraal bijgerecht.

Sla met mosterd/honing dressing

Ingrediënten:
Sla naar keuze, 4 el halvanaise, 1 el mosterd, 1 el honing en 2 tl citroensap

Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Klop het even op en plaats het even in de koelkast. Meng het geheel vlak voor het opdienen door de sla naar keuze. Deze dressing combineert goed bij een sla met een nootachtige smaak (eikenbladsla of veldsla bijvoorbeeld). Was de sla grondig en laat het goed uitlekken. Breek het vervolgens in grove stukken.

Romaanse sla met sinaasappel

Ingrediënten:
1 krop Romaanse sla, 4 lente-uitjes, 3 sinaasappels, 1 el honing, 4 el rode wijnazijn, 2 el olijfolie, peper en zout

Bereiding:
Was de sla grondig, laat het uitlekken en verdeel ze in grote stukken. Schil de sinaasappels en snijd ze in dunne plakjes. Maak de lente-uitjes schoon en snij ze in plakjes. Meng uitjes, olie, azijn, honing, peper en zout in een potje met deksel. Schud het vervolgens heel goed door elkaar. Meng de vinaigrette door de sla en schep het licht om. Voeg daarna de sinaasappel toe en schep deze ook voorzichtig om. Direct serveren.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het telen van tomatenHet telen van tomatenHoe verser een tomaat, hoe lekkerde hij is. En de meest verse tomaat is een tomaat uit eigen tuin. Tomaten zijn niet zo…
De groentetuin: keuzes en materialenDe groentetuin: keuzes en materialenZelf groenten kweken is leuk. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Het telen en bewaren van tuinbonenHet telen en bewaren van tuinbonenTuinbonen kunnen vanaf eind januari worden voorgezaaid onder glas of in potten. Vanaf maart is zaaien in volle grond mog…
Het telen van paprika'sHet telen van paprika'sPaprika's zijn heel erg gezond en ze passen in veel verschillende gerechten. Maar paprika's zitten ook vol met zaden en…

Physalis alkekengi (echte lampionplant)Physalis alkekengi (echte lampionplant)De meeste mensen kennen enkel de vruchten van de Physalis als het exotische oranje knikkertje fruit dat als decoratie wo…
Van notenboom tot lekkere, gezonde notenVan notenboom tot lekkere, gezonde notenEen notenboom in de tuin heeft niets dan voordelen: de noten zijn lekker en gezond, het hout is bruikbaar, je kan er kle…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.