Physalis alkekengi (echte lampionplant)

Physalis alkekengi (echte lampionplant) De meeste mensen kennen enkel de vruchten van de Physalis als het exotische oranje knikkertje fruit dat als decoratie wordt gebruikt bij gebakjes. De meesten zijn dan ook verbaasd als hen verteld word dat de lampionplant het ook goed doet in onze contreien en dat het fruit in bijna elke tuin te kweken is.

Naamsverklaring

Physalis is familie van de Solanaceae. De naam van de plant komt van “Physa” wat blaas betekend. De Nederlandse naam komt van de uitgegroeide vorm van de kelk die doet denken aan een lampion. Soms word deze plant ook wel jodenkers genoemd. Dit verwijst naar de vorm van het hoofddeksel dat de joden tijdens de middeleeuwen droegen.

Morfologie

De lampionplant is een vaste plant die tot 1 meter hoog kan worden. Hij vormt rechte stengels die weinig vertakken. De plant vermeerderd zich via wortelstokken.

Herkomst

Over de oorsprong is er onduidelijkheid, algemeen word aangenomen dat deze afkomstig is van China en Japan.

Grond, standplaats

De lampionplant houdt van een open standplaats in volle zon. Hij prefereert een neutrale tot licht alkalische zandgrond, hoe voedzamer de bodem hoe hoger de plant zal worden. Het is een typische borderplant die goed groeit onder hogere heesters en stuiken en in de herfst nog een leuk accentje geeft door de opvallende oranje lampions. In onze contreien kan het zijn dat de plant kapotvriest in de winter. Door de wortelstokken kan het een echte woekerplant worden die moeilijk te verdelgen is. De plant kan gekocht worden in kleine containers of worden gezaaid. Na het zaaien op regelmatige basis sproeien.

Blad

Het blad staat op een vierkante, behaarde stengel. De 5-15cm grote bladeren zijn eirond en staan op een steel.

Bloemen, vruchten

Physalis bloeit in juni-augustus met witte stervormige alleenstaande bloemen die tot 3cm groot kunnen worden. Als de plant is uitgebloeid groeit de kelk uit tot de bekende 5 cm grote lampion. Deze is eerst groen van kleur en verkleurt in het najaar oranje. De kelk omvat de eigenlijke oranjerode vrucht.

Varia

De oranje lampionen kunnen gedroogd worden. De takken dienen na afknippen een 3tal weken omgekeerd te worden opgehangen. Na het drogen kunnen de lampionnen worden verwerkt in bloemstukken. De oranje vruchten kunnen worden gegeten, ze worden regelmatig verwerkt in desserts. Deze worden dan al dan niet inclusief de kelk gepresenteerd. In de middeleeuwen werd de vrucht samen met druiven tot wijn verwerkt. Dit was een geneesmiddel dat hielp tegen allerlei kwaaltjes zoals bv jicht, nieraandoening. Bij aanraking van de plant kan een allergische reactie ontstaan.

Cultivars

  • Physalis alkekengi “francheti”: deze groeit goed in halfschaduw
© 2011 - 2024 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van physalisDe geneeskracht van physalisPhysalis is een plant die oorspronkelijk uit Mexico, waar minstens 46 physalissoorten in het wild groeien, komt. Er zijn…
De onbekende aardkersDe onbekende aardkersDe aardkers of tomatillo zoals deze vrucht ook wel genoemd wordt, is vrij makkelijk in Nederland te kweken, toch kennen…
Oranje bloeiende bomen, struiken, vaste planten en eenjarigeOranje bloeiende bomen, struiken, vaste planten en eenjarigeOranje bloeiende bloemen trekken alle aandacht naar zich toe. Wie durft en van felle kleuren houdt, moet zich eens verdi…
De onbekende incabes telenDe onbekende incabes telenZe liggen vaak op gebakjes, maar wat zijn deze decoratieve oranje vruchtjes nu eigenlijk? Zijn ze eetbaar of puur decora…

Tomaten uit eigen tuin smaken het lekkerstTomaten uit eigen tuin smaken het lekkerstIn de supermarkt en bij de groenteboer zijn het hele jaar door tomaten te koop. De smaak van deze tomaten is niet altijd…
Sla uit eigen tuin; sla is eenvoudig zelf te telenSla uit eigen tuin; sla is eenvoudig zelf te telenSla is een heerlijke groente, die bovendien gemakkelijk zelf te telen is. Voor wie in het bezit is van een moestuin is e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onze tuin / Teun Spaans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Vaste planten, Wim Oudshoorn
  • Vaste planten, A Bloom
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Echte_lampionplant
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.