Het telen van tomaten

Het telen van tomaten Hoe verser een tomaat, hoe lekkerde hij is. En de meest verse tomaat is een tomaat uit eigen tuin. Tomaten zijn niet zo moeilijk zelf te telen, als je maar zorgt voor de juiste temperatuur. Je kan tomaten telen door kant-en-klare plantjes bij het tuincentrum te kopen, maar de planten zijn ook prima zelf uit zaad te kweken.

Zaden

Zaden voor tomaten kun je het beste kopen. De tomaten die je in de winkel koopt zijn zo gekweekt dat ze nauwelijks zaden bevatten. De zaden uit sommige biologische soorten kunnen wel geoogst worden, maar het is veel makkelijke om de zaden te kopen. Er zijn zaden te koop voor diverse tomatensoorten, zoals voor vleestomaten, romatomaten en cherrytomaten.

Zaaien

De zaden voor de tomatenplanten kunnen het best in maart gezaaid worden. Voor het ontkiemen moet de temperatuur rond de 20 - 25 graden zijn en in ieder geval minimaal 18 graden 's nachts. Dat betekent dat je ze het beste binnenshuis kan zaaien, want ook in een kas is het 's nachts in maart nog te koud.

Het is het beste om de zaden te zaaien in speciale zaai- en stekgrond. De zaden worden een paar centimeter uit elkaar gezaaid en bedekt met een laagje grond. Na ongeveern tien dagen kunnen ze verspeend worden naar aparte potjes, één potje per plantje. Je kunt dit verspenen ook voorkomen door de zaadjes direct per zaadje in één kweekpotje te zaaien. Dit scheelt werk.

Zorg dat bij het kweken de grond vochtig is, maar maak het niet te nat, want dan kan er wortelrot optreden.

Naar buiten

De planten kunnen naar buiten als de planten 15-20 centimeter groot zijn, maar wacht in ieder geval tot half mei, want de planten zijn niet bestand tegen nachtvorst. De planten kunnen het beste in een kas geplaatst worden, of in ieder geval op een beschutte plek. In een pot op het balkon kan ook. Het is handig om er meteen een bamboe stok bij te plaatsen.

Onderhouden

Het is belangrijk om te planten af en toe compost te geven en ook voldoende water.

Het is ook belangrijk om tomatenplanten te 'dieven'. Dit is het verwijderen van uitlopers in de 'oksel', de ruimte tussen de stengel en het blad. Wanneer je dit niet doet gaan er ook energie en voedingsstoffen naar deze uitlopers, waardoor je een minder stevige hoofdtak krijgt. Dan is de hoofdtak niet sterk genoeg om te trossen tomaten van voldoende water en voedingsstoffen te voorzien, waardoor je kleinere trossen tomaten krijgt. Het is voldoende om één keer per week even naar de planten te kijken en de uitlopers te verwijderen.

Oogsten en bewaren

De tomaten zijn het lekkerst wanneer ze geoogst worden als ze rood en rijp zijn. Ze zijn dan echter niet zo lang meer te bewaren. Daarom plukken tuinders de tomaten als ze nog niet helemaal rijp zijn en dan rijpen ze verder tijdens het transport. Daarom zijn tomaten uit eigen tuin die rijp geplukt worden ook lekkerder dan tomaten uit de winkel. De ideale omstandigheden om rijpe tomaten te bewaren is bij 12 graden en in het donker. Tomaten die nog niet helemaal rijp zijn wanneer ze geplukt worden rijpen verder wanneer ze bij 20 graden bewaard worden, afgedekt door papier.
© 2015 - 2024 Domi83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kweken van tomatenHet kweken van tomatenWie vind nou zo een mooie sappige tomaat nou niet lekker! Tomaten uit de winkel smaken meestal erg waterig, niet lekker…
Gezonde voeding: tomatenGezonde voeding: tomatenTomaten worden in bijna elke keuken gebruikt. Ze zijn bijna niet weg te denken uit salades, maar worden ook vaak als tus…
Tomaat gezond en lekkerTomaat gezond en lekkerWikipedia zegt het volgende over de tomaat: "De tomaat is een populaire vrucht, afkomstig van de tomatenplant (Solanum l…
Tuinieren; tips en trucs voor het telen van tomatenTuinieren; tips en trucs voor het telen van tomatenHoe lekker zou het zijn om deze zomer je pizza- en pastasauzen, salades en soep te bereiden van verse tomaten? Oké laten…

Filter voor een koivijver kiezenFilter voor een koivijver kiezenHet filter vormt een essentieel onderdeel voor een koivijver. Zonder filter, zullen er teveel schadelijke stoffen in het…
Passiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingPassiebloem of Passiflora: snoeien, verzorgingDe bloemen van de passiebloem of Passiflora zijn een lust voor het oog. Oorspronkelijk komt de passiebloem uit Peru en B…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.plantaardig.com/groenteninfo/tomaten.htm
  • http://www.kweekbak.nl/tips/zelf-kweken/tomaten
  • http://nl.wikihow.com/Tomaten-kweken
  • http://www.moestuintips.nl/artikelen/tomaten_dieven.php
Domi83 (20 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.