Het telen van tomaten
Hoe verser een tomaat, hoe lekkerde hij is. En de meest verse tomaat is een tomaat uit eigen tuin. Tomaten zijn niet zo moeilijk zelf te telen, als je maar zorgt voor de juiste temperatuur. Je kan tomaten telen door kant-en-klare plantjes bij het tuincentrum te kopen, maar de planten zijn ook prima zelf uit zaad te kweken.
Zaden
Zaden voor tomaten kun je het beste kopen. De tomaten die je in de winkel koopt zijn zo gekweekt dat ze nauwelijks zaden bevatten. De zaden uit sommige biologische soorten kunnen wel geoogst worden, maar het is veel makkelijke om de zaden te kopen. Er zijn zaden te koop voor diverse tomatensoorten, zoals voor vleestomaten, romatomaten en cherrytomaten.
Zaaien
De zaden voor de tomatenplanten kunnen het best in maart gezaaid worden. Voor het ontkiemen moet de temperatuur rond de 20 - 25 graden zijn en in ieder geval minimaal 18 graden 's nachts. Dat betekent dat je ze het beste binnenshuis kan zaaien, want ook in een kas is het 's nachts in maart nog te koud.
Het is het beste om de zaden te zaaien in speciale zaai- en stekgrond. De zaden worden een paar centimeter uit elkaar gezaaid en bedekt met een laagje grond. Na ongeveern tien dagen kunnen ze verspeend worden naar aparte potjes, één potje per plantje. Je kunt dit verspenen ook voorkomen door de zaadjes direct per zaadje in één kweekpotje te zaaien. Dit scheelt werk.
Zorg dat bij het kweken de grond vochtig is, maar maak het niet te nat, want dan kan er wortelrot optreden.
Naar buiten
De planten kunnen naar buiten als de planten 15-20 centimeter groot zijn, maar wacht in ieder geval tot half mei, want de planten zijn niet bestand tegen nachtvorst. De planten kunnen het beste in een kas geplaatst worden, of in ieder geval op een beschutte plek. In een pot op het balkon kan ook. Het is handig om er meteen een bamboe stok bij te plaatsen.
Onderhouden
Het is belangrijk om te planten af en toe compost te geven en ook voldoende water.
Het is ook belangrijk om tomatenplanten te 'dieven'. Dit is het verwijderen van uitlopers in de 'oksel', de ruimte tussen de stengel en het blad. Wanneer je dit niet doet gaan er ook energie en voedingsstoffen naar deze uitlopers, waardoor je een minder stevige hoofdtak krijgt. Dan is de hoofdtak niet sterk genoeg om te trossen tomaten van voldoende water en voedingsstoffen te voorzien, waardoor je kleinere trossen tomaten krijgt. Het is voldoende om één keer per week even naar de planten te kijken en de uitlopers te verwijderen.
Oogsten en bewaren
De tomaten zijn het lekkerst wanneer ze geoogst worden als ze rood en rijp zijn. Ze zijn dan echter niet zo lang meer te bewaren. Daarom plukken tuinders de tomaten als ze nog niet helemaal rijp zijn en dan rijpen ze verder tijdens het transport. Daarom zijn tomaten uit eigen tuin die rijp geplukt worden ook lekkerder dan tomaten uit de winkel. De ideale omstandigheden om rijpe tomaten te bewaren is bij 12 graden en in het donker. Tomaten die nog niet helemaal rijp zijn wanneer ze geplukt worden rijpen verder wanneer ze bij 20 graden bewaard worden, afgedekt door papier.