Het telen van paprika's
Paprika's zijn heel erg gezond en ze passen in veel verschillende gerechten. Maar paprika's zitten ook vol met zaden en uit deze zaden kunnen weer makkelijk nieuwe paprika planten gekweekt worden. Het weer in Nederland is niet zo geschikt om paprika's buiten te planten, maar in een kas doen ze het prima. Paprika's kunnen bevrucht worden door middel van kruisbestuiving, maar ook door zelfbestuiving. Dus ook met maar één enkele plant kan er geoogst worden. Dus ook voor de kleine moestuin is deze plant geschikt. Paprika's kunnen zelfs succesvol worden geteeld in potten op de vensterbank, dus zelfs zonder tuin kun je deze groente telen.
Zaden
Je kunt zaden voor paprikaplanten kopen, maar je kunt ook prima de zaden gebruiken die in de paprika's zitten. Deze kunnen zo, zonder verdere bewerkingen, gebruikt worden om te zaaien. Je kunt in de meeste tuincentra ook paprika planten kopen, maar ze zijn niet zo moeilijk zelf op te kweken. Dat is een stuk goedkoper.
Er zijn verschillende soorten paprika's, zoals de blokpaprika (de 'gewone' paprika die op het plaatje staat) en de zoete puntparika. Maar ook de verschillende soorten pepers horen bij hetzelfde ras, zoals de rode en groene lombokpeper en de chayennepeper.
Zaaien
De zaden kunnen het beste in maart gezaaid worden. Dit wordt binnenshuis gedaan, want de zaden ontkiemen het beste als de temperatuur tussen de 20 en 23 graden is, met een minimumtemperatuur van 16 graden 's nachts. Zaai de zaden een paar centimeter uit elkaar en bedek ze met een laagje aarde. Je kunt ze ook direct in potjes zaaien, 1 zaadje per potje, dit scheelt een keer verspenen. Zorg dat de grond vochtig is, maar niet te nat, want dan kunnen de wortels gaan rotten.
Als de zaden niet in aparte potjes zijn gezaaid moeten de planten verspeend worden wanneer er in totaal drie of vier blaadjes zijn. Dit is meestal na een week of twee. Ze kunnen dan nog niet direct naar buiten, want dan is het nog te koud, ook in een kas. Zet ze dus eerst in potten binnen, totdat ze wel de kas in kunnen.
Naar buiten
De paprikaplant kan naar buiten als het eerste bloempje duidelijk te zien is, maar wacht in ieder geval tot mei, want anders is de grond nog te koud. De grondtemperatuur moet minimaal 15 graden zijn. Eind mei of begin juni is nog beter. Soms remt de groei van de plant wat wanneer hij naar buiten wordt geplaatst. Dit komt vooral voor als het nog wat te koud is. De paprikaplant moet goed beschut staan en kan daarom het beste in een kas geplant worden. Wanneer je meerdere paprikaplanten in je kas plant, zorg dan dat er niet meer dan 2-4 planten per m2 staan. Paprika's kunnen ook succesvol gekweekt worden in potten of emmers op de vensterbank.
Verzorging
De paprikaplant moet voldoende (kunst)mest en water krijgen. Na een week of vier moeten de planten iedere week bemest worden. Dit kan bijvoorbeeld prima met vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten. Paprikaplanten hebben veel zon en warmte nodig, dus ze doen het het beste in een kas of vensterbank op het zuiden waar veel daglicht op komt.
De verzorging van de plant is verder vrij gemakkelijk. Ze hebben meestal geen ondersteuning van een bamboestok nodig en ze hoeven niet gesnoeid te worden.
Oogsten en bewaren
Paprika's kunnen geoogst worden als je het vruchtvlees niet meer in kunt duwen. De paprika's zijn eerst groen en worden daarna geel, oranje of rood. De paprika's zijn al eetbaar als ze groen zijn, maar we worden zoeter als ze verkleurd zijn. Ze bevatten ook meer vitamines wanneer je langer wacht met oogsten. Per plant kun je meestal 3-5 paprika's oogsten. Paprika's kunnen het beste koel bewaard worden, bij ongeveer 12 graden, maar niet in de koelkast. Zo kunnen ze ruim een week goed gehouden worden.