Leuke en originele vogelvoerdecoraties zelf maken

Leuke en originele vogelvoerdecoraties zelf maken Vogels kunnen in de meeste jaargetijden zelf voor hun voedsel zorgen. In de herfst en winter vinden de vogels het echter fijn dat ze af en toe wat bijgevoederd worden. Natuurlijk nemen de vogels genoeg met wat kruimeltjes brood en een mezenbol, maar veel leuker is het om zelf originele vogelvoerdecoraties te maken. Denk maar eens aan een gevulde kokosnoot of vogeltaart. Deze zijn niet alleen zeer voedzaam voor de vogels, maar het zijn tevens ook erg leuke tuindecoraties voor de tuin en tuintafel.
Bron: LV11, PixabayBron: LV11, Pixabay

Vogels voeren

Vogels voeren is leuk en nuttig. Het gehele jaar door kunnen vogels worden bijgevoerd. Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer daarom verschillende soorten vogelvoer zoals zaden pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Net als mensen heeft iedere vogel zijn lievelingseten.

Lievelingseten vogels

 • Mezen: vetbollen, ongezouten (dop)pinda's, kokosnoot, zonnepitten
 • Mussen: Bruin broodkruimels, onkruid-zaden, zonnepitten en etensresten zonder zout
 • Merels: broodkruimels, gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, etensresten (rijst en aardappelen) zonder zout.

Een appelhouder pimpen

In de wintermaanden zie je in veel dierenwinkels en tuincentra verschillende soorten appelhouders. Ook bij winkels als Action wil je deze nog weleens tegen komen. Wanneer je een appelhouder wil pimpen, lenen vooral de simpele en goedkope houten appelhouders in de vorm van een huisje zich hier heel erg goed voor.

Houtenhuisje

Beschilder het houten huisje eens met acrylverf en denk hierbij dan ook aan de details. Zoals bijvoorbeeld de:
 • ramen,
 • deuren,
 • dakpannen.

Weersinvloeden

Ook is het erg leuk om de appelhouders te beplakken met scrappapier. Voor beide technieken geld wel dat de huisjes moet worden afgelakt en ook met een blanke lak voor buiten. Alleen dan is de appelhouder bestand tegen weersinvloeden.

Kokosnoot met vogelvoer

Benodigdheden:

 • Halve (lege) kokosnoot
 • Vogelzaad
 • Restjes bruinbrood
 • Pinda's in dop
 • Ongebruikt frituurvet
 • Stukje touw
 • Steelpannetje
 • Naald of dun boortje

Werkwijze

Smelt het frituurvet op een laag pitje. Vermeng hierin de zaden, het brood en de pinda's. Vul de kokosnoot met het mengsel en laat het geheel ( in de koelkast) hard worden. Maak nu met een klein boordje of naald een gaatje in de gevulde kokosnoot en hang de noot op. Let hierbij wel goed op de hoogte. Zodra de kokosnoot te laag hangt lopen de vogels het risico dat ze worden gepakt door sluipende moordenaars. Hierbij kan ook gedacht worden aan de kat.

Vogeltaarten maken

Bron: ArnicaBackstrom, PixabayBron: ArnicaBackstrom, Pixabay
Een erg leuke en originele manier van vogelvoerdecoraties maken, is het maken van een vogeltaart. Deze taart wordt gemaakt van ongebruikt vast frituurvet gemengd met vogelzaden. Wanneer iemand een beetje gedreven wordt in deze techniek, dan lukt het vast wel om de vogeltaarten zo te maken dat ze bijna niet van het echt te onderscheiden zijn.

Benodigdheden

 • Pakken ongebruikt vast frituurvet
 • Vogelzaden
 • Vogelzaden en decoratiefruit ter decoratie
 • Bakvormen
 • Steelpannetje

Bereidingswijze

Laat het frituurvet smelten in een steelpannetje. Voeg het vogelzaad toe en vermeng het geheel goed. Vul de taartvorm (bijvoorbeeld tulband) en laat de taart afkoelen in de koelkast. Na ongeveer 24 uur kan de taart uit de vorm worden verwijderd. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer de vorm even verwarmd wordt in warm water.
Zodra de taart uit de vorm is kan de taart nog opgemaakt worden met allerlei vogelzaden en toefjes slagroom van frituurvet. Gebruik voor deze decoratie een slagroomspuit.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taart en cup-cakes maken van frituurvet voor de vogelsTaart en cup-cakes maken van frituurvet voor de vogelsHeel leuk om zelf te maken zijn de vogeltaarten of cup-cakes. Het geeft een schitterend resultaat en de vogels zijn er b…
Hoe kan ik vogels in de winter voeren?Met name tijdens de winter en de herfst is het fijn voor vogels als mensen voer in de tuin klaar leggen voor ze. De wint…
Vogels voeren zonder ongedierte te trekkenVogels voeren zonder ongedierte te trekkenWilde vogels kunnen best wat extra voer gebruiken. Zeker in de winter is bijvoeren nodig en leuk om te doen. Maar hoe vo…
Hoe krijg ik meer vogels in de tuin?Hoe krijg ik meer vogels in de tuin?Vogels in de tuin zijn niet alleen leuk om naar te kijken maar is ook nog eens goed tegen allerlei insecten en slakken.…

Moestuin op plat dakTuinieren zonder grond kan niet dus iemand die jarenlang een moestuin heeft bijgehouden in de hoek van zijn siertuin en…
Groenten verbouwen in pottenGroenten verbouwen in pottenNiet iedereen beschikt over een mooie, grote tuin. Gelukkig groeien de meeste groenten ook goed in potten of bakken. Op…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.