Tuinieren op de vierkante meter: de VierkanteMeterTuin

Tuinieren op de vierkante meter: de VierkanteMeterTuin Wie geen tuin heeft, of niet genoeg ruimte voor een moestuin kan toch zelf groenten kweken met de VierkanteMeterTuin. Dit simpele systeem is ook een manier om kinderen op een overzichtelijke manier vertrouwd te maken met alles wat groeit en bloeit. De VierkanteMeterTuin is als eenvoudig in elkaar te zetten pakket te koop, maar kun je ook zelf maken. Wat zijn de voordelen van tuinieren op de vierkante meter?

Balkon, terras, tuintje of tuin

Lang niet iedereen heeft een tuin bij de woning: voor flatbewoners is een groot balkon of terras het best mogelijke. En voor de meeste mensen geldt dat als zij al een tuin hebben, deze meestal niet zo groot is. Dan is het goed afwegen wat er met de beschikbare ruimte gedaan wordt. Vooral als het gaat om een tuintje in plaats van een groter stuk grond dat de benaming tuin ruimer verdient. Voor wie graag zelf gekweekte producten uit eigen tuin eet wordt het lastig om een moestuin te hebben als de tuin niet erg groot is: er blijft dan niet veel ruimte over voor andere wensen zoals een terras van enig formaat of grasveld. En bovendien: een moestuin neemt niet alleen veel ruimte in, hij vergt nogal wat tijd om er echt profijt van te hebben. Ook wie wel de ruimte heeft maar niet weet of een moestuin echt een blijvertje zou zijn denkt dan al gauw: dat is alleen wat voor de doorgewinterde liefhebber met veel vrije tijd. Toch?

Twintig kroppen sla

Het is een bekend verschijnsel bij het hebben van een moestuin: als je succes hebt, kun je oogsten. Daarvoor moet je dan wel veel werk verzetten, het goed bijhouden, maar dan heb je ook wat. Zoals twintig kroppen sla die tegelijkertijd geoogst kunnen worden. Maar wat doe je daarmee? Je mag dan een goede opbrengst hebben, je kunt het niet allemaal op tijd opeten. Dus wordt het weggeven, aan de konijnen voeren of weggooien, en dat is jammer. Zoveel sla heb je dus helemaal niet nodig, en al helemaal niet tegelijkertijd. Er is een simpele manier bedacht om hier veel efficiënter mee om te gaan.

De Square Foot Garden: de VierkanteMeterTuin

De Amerikaanse gepensioneerde bedrijfskundige Mel Bartholomew bedacht de Square Foot Garden, in het Nederlands de VierkanteMeterTuin. Hiermee kun je, zoals de naam al doet vermoeden, letterlijk tuinieren op de vierkante meter. Het systeem is heel simpel: een bak van 1 m², dus een meter bij een meter, en zo'n 20 cm hoog wordt gevuld met tuinaarde en vervolgens aan de bovenkant opgedeeld in 16 vierkanten door middel van latjes. In elk vierkantje kan een ander gewas worden ingezaaid en gekweekt: groenten, vruchten of kruiden.

Tuinieren op de vierkante meter met de VierkanteMeterTuin: de voordelen

Er is weinig ruimte nodig

Een bak van een vierkante meter is overal neer te zetten waar de zon regelmatig schijnt, of dat nou een balkon, terras is of een kleine tuin. Het hoeft ook niet op de grond te zijn: de bak kan op een verhoging worden neergezet zodat werken op de knieën niet nodig is.

Het is overzichtelijk

Door de verdeling van de bak in 16 vakken is altijd duidelijk wat waar staat. Er is geen verwarring met onkruid zoals dat bij een lap grond het geval kan zijn. Door de kleinschaligheid blijft het overzicht dus bewaard. Er is weinig onderhoud nodig en daardoor is de VierkanteMeterTuin simpel bij te houden. Eventueel kunnen meerdere bakken tegelijk worden gebruikt.

Goed systeem voor beginners

Wil je eens proberen of een moestuin iets voor je is zonder het meteen groot te moeten aanpakken? Dan kun je hiermee klein beginnen. Groter gaan kan altijd nog! Een bak voor tuinieren op de vierkantemeter kun je kant en klaar kopen maar wie een beetje handig is met timmeren kan er natuurlijk ook zelf een maken.

Je plant alleen wat je nodig hebt

Als het benodigde aantal zaden wordt gebruikt bij het inzaaien, oogst je nooit teveel: je plant wat je nodig denkt te hebben. Er zijn schema's waarin je kunt zien met hoeveel tussentijd je opnieuw moet inzaaien om regelmatig te kunnen oogsten in de hoeveelheid die je kunt opeten. Zulke schema's staan bijvoorbeeld in het boek van Mel Bartholomew: Square Foot Gardening, A New Way to Garden in Less Space with Less Work. Maar ook op internet zijn die te vinden. Dan kom je nooit meer met een oogst van twintig kroppen sla tegelijk te zitten.

Kinderen en groenbeleving

Voor kinderen kan het hebben van een eigen "tuintje" een goede manier zijn om ze bekend te maken met alles wat groeit en bloeit. Dat kan natuurlijk thuis zijn, maar ook op school, als er niet genoeg ruimte is voor een schooltuin. Zo wordt er op een eenvoudig manier gezorgd voor groenbeleving en leren ze spelenderwijs.

Waar is de VierkanteMeterTuin te koop?

Het pakket voor de VierkanteMeterTuin (merk: Landgoed) is te koop bij de winkels van BoerenBond/Welkoop, net als de benodigde grond en zaden. Ook zijn de varianten voor (moes)tuinieren in het klein hierop, de Saladebak en de Vensterbak, te koop.
© 2011 - 2024 Bartvanbuuren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: potten en bakkenJe eigen moestuin: potten en bakkenVeel mensen denken dat je een grote tuin nodig hebt als je zelf groenten, fruit en kruiden wilt gaan kweken. Dit is echt…
Kindertuin creërenKindertuin creërenWanneer er kinderen zijn, is het leuk om een tuin te ontwerpen waarin kinderen heerlijk kunnen spelen. Het mooie onberis…
Een miniatuur tuintje aanleggenDe trend is over komen waaien uit Engeland en ook in Nederland worden ze steeds populairder; de minituintjes, ook wel 'm…
Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Tuinieren op een balkon; mogelijkheden genoeg!Hebt u geen tuin, maar beschikt u wel over een balkon? Ook dan kunt u nog volop gaan tuinieren! Op een balkon is namelij…

Zo realiseren we onze eigen makkelijke moestuinZo realiseren we onze eigen makkelijke moestuinMeer en meer landgenoten geven de voorkeur aan het kweken van groenten in hun eigen moestuin. Vele anderen willen hetzel…
Verticaal tuinieren; Een groene tuin op een klein oppervlakVerticaal tuinieren; Een groene tuin op een klein oppervlakDe tuincentra bieden een steeds groter assortiment aan beplanting. Maar niet iedereen heeft zoveel buitenruimte tot zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.pzc.nl/specials/wonen http://www.onzevierkantemetertuin.nl http://www.boerenbond-welkoop.nl http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Kropsla
Bartvanbuuren (15 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.