Onkruid verwijderen kan met producten van Ecostyle

Onkruid verwijderen kan met producten van Ecostyle In de zomermaanden ben je vaak veel tijd kwijt aan het bestrijden van onkruid in de tuin. Meestal begin je met de oprit en het terras en daarna komen dan de open plekken tussen planten en struiken. Als je afwezig bent geweest is het helemaal lastig om de tuin weer netjes te krijgen. We willen op een milieu-vriendelijke manier te werk gaan. Ecostyle biedt ons verschillende producten waarmee we het onkruid goed en veilig kunnen verwijderen.

Ecostyle

Het is duidelijk dat de meeste chemische bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor het milieu. Wil je het onkruid op natuurlijke manier verdelgen dan zul je eerst zelf aan de slag moeten gaan. Toch zijn er gelukkig wel bestrijdingsmiddelen te koop die milieuvriendelijk en veilig zijn. Deze vinden we bij Ecostyle. Dit bedrijf richt zich op ecologische producten voor de tuin. Het is wel belangrijk om te weten hoe we onkruid moeten verwijderen en hiervoor is enige kennis van wat er aan soorten onkruid groeit noodzakelijk.

Terras en oprit

Veel werkzaamheden zijn goed bij te houden als je regelmatig onderhoud pleegt. Om het terras en de oprit onkruidvrij te houden laat je iedere 6 weken een paar flessen schoonmaakazijn over het terras lopen en tevens over de oprit. Je zult dan weinig last van onkruid hebben en dit brengt geen schade toe aan de natuur. Indien je dit wenst kun je nog even mengen met een beetje gekookt water, schrob het terras en je hebt een simpele en heel doeltreffende oplossing. Mocht je dit te lastig vinden of ben je lang weg geweest neem dan een terrasreiniger van Ecostyle. Dit is milieuvriendelijk en ook de vogels in de omgeving zullen hier geen last van hebben.

Onkruid verwijderen op verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om het onkruid te verwijderen. Iedereen heeft daarbij zijn of haar voorkeur. Sommige mensen willen helemaal geen onkruid in de tuin en kiezen dan voor houtsnippers op de aarde. Ook zie je vaak dat mensen kiezen voor grind. Zij vinden dit ideaal en anderen vinden dit helemaal niet mooi. Belangrijk is daarom de eigen keuze. Bedenk dat wat je ook kiest, onkruid verschijnt altijd wel in meerdere of mindere mate. Men kan de volgende maatregelen nemen:
 • Schoffelen is noodzakelijk en hiermee verwijder je het onkruid en geeft tevens lucht aan de grond
 • Onkruid uittrekken is wel lastig maar werkt doelmatig
 • Regelmatig werken om de tuin onkruidvrij te houden is noodzakelijk
 • Houtsnippers twintig centimeter dik over de aarde verspreiden. Minder last van onkruid
 • Ook cacaodoppen worden gebruikt om de aarde te bedekken
 • Antiworteldoek kan een oplossing bieden
 • Bodembedekkers zijn aan te raden

Glyfosaat

Gebruik in geen geval producten die het middel glyfosaat bevatten. Alhoewel bekend is dat dit veel gebruikt wordt ook in parken en door gemeentes is het schadelijk voor mens, dier en plant. Glyfosaat wordt in verband gebracht met verhoogde risico's op lymfklierkanker, miskramen en ADHD. Het middel kan tot één meter in de bodem doordringen waardoor er een grote kans bestaat op verontreiniging van het oppervlaktewater. Daarom is het veel verstandiger om te kiezen voor huis- en tuinmiddelen die onkruid bestrijden langs natuurlijke weg en indien noodzakelijk middelen die gebaseerd zijn op vetzuren.

Soorten onkruid

Veel onkruid heeft een penwortel en deze zul je met de hand uit moeten steken. Als het wortel onkruid inmiddels zaad heeft gezet dan vermeerdert het zich en ben je te laat. Een paar bekende namen van lastig te verwijderen onkruid zijn:
 • Tuinwolfsmelk kan door schoffelen worden verwijderd
 • Kweekgras vermeerdert zich onder de grond. Rooien met de hand en zeven van de grond is het beste middel
 • Zevenblad ofwel hanenpoot heeft worteluitlopers. Moet regelmatig verwijderd worden
 • Haagwinde slingert zich in bomen en struiken. Regelmatig verwijderen
 • Brandnetel moet met wortel en al worden verwijderd
 • Adelaarsvaren geregeld afknippen vermindert het groeien
 • Paardenbloem wegsteken van de penwortel
 • Kruipende boterbloem kun je gemakkelijk weghalen omdat ze een penwortel hebben.

Naast onkruid hebben we ook nog wel eens last van ongewenste gasten in de tuin. Die laten zich verwijderen met natuurlijke middelen.

Hoe bestrijden we slakken

Het zal velen van ons wel eens overkomen zijn dat je leuke afrikaantjes plant in de tuin of mooie hosta's hebt staan. Dan komen de slakken en de boel is in tijd van één of twee dagen totaal vernietigd of zit vol met gaten. Een simpele methode is om een plastic bekertje in de grond te laten zakken en dit te vullen met bier. Slakken zijn alcoholisten en je kunt ze de andere morgen zo pakken en verwijderen. Lukt het niet om de slakken te verwijderen dan zal escar-go van Ecostyle uitkomst kunnen bieden.

Hoe bestrijden we mieren

Mieren zijn een ware plaag op en rond je terras. Je kunt ze gemakkelijk verwijderen door peper te strooien of ook de gedroogde inhoud van het koffiefilter. Er zijn regelmatig grote mierenplagen in Nederland die lastig te bestrijden zijn. Ook hiervoor kan men Ecostyle lokdozen kopen.

Nadat we alles hebben geprobeerd kan het toch noodzakelijk zijn om een bestrijdingsmiddel te kopen om onkruid te verwijderen of ter bestrijding van andere plagen. Kies dan voor een bestrijdingsmiddel op basis van vetzuren. Ecostyle is een bedrijf dat werkzaam is en ecologische en milieuvriendelijke producten levert met respect voor:
 • mens
 • milieu
 • maatschappij
 • meerwaarde

Ecostyle

Ecostyle is een bedrijf met een lange traditie. De aardappelboer Jan Zwart startte het bedrijf in 1967. Hij was van mening dat door het gebruik van pesticiden en kunstmest een betere productie kon worden verkregen. Dit echter wel met ecologisch verantwoorde producten. Inmiddels is de zaak overgenomen door de derde generatie.
Ecostyle is in 2019 actief in verschillende landen zoals in België, Denemarken en Oostenrijk. Maar ook worden er producten geleverd in Rusland via een distributeur. Ze geven tips om zelf compost te maken en tips voor een goede bemesting en onderhoud van het gazon. Topgun is een onkruidbestrijder die handig is om te gebruiken om het onkruid tussen bomen en heesters te verwijderen. De flessen lijken van plastic maar zijn gemaakt van gerecycled kunststof.

Lees verder

© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onkruid en de bestrijding daarvanOnkruid en de bestrijding daarvanOnkruid is voor veel mensen een vervelend iets. Als je een tuin hebt wil je die graag mooi houden. Vanaf het voorjaar to…
Onkruid bestrijden met de elektrische onkruidverdelgerOnkruid bestrijden met de elektrische onkruidverdelgerOnkruid in de tuin, of tussen de tegels van het terras ziet er ontsierend uit en is vaak moeilijk te verwijderen. Bij he…
Hosta's en slakkenHosta's en slakkenWie hosta's eenmaal in zín hart gesloten heeft, wil ze niet meer kwijt. In tegendeel, de wens naar nog een of meer hosta…
Natuurlijke BedstrijdingsmiddelenChemische verdelgingsmiddelen werken steeds minder goed tegen insecten en onkruid, bovendien vervuilen zij het milieu, s…

Een druivenstruik planten, snoeien en onderhoudenEen druivenstruik planten, snoeien en onderhoudenHoewel druivenstruiken over het algemeen niet de moeilijkste planten zijn, zijn er wel een aantal tips en tools te noeme…
Tuinklussen in juli: wat kun je zoal doen?Tuinklussen in juli: wat kun je zoal doen?Juli is een prachtige tuin maand. Veel planten staan in bloei en het is vaak heerlijk om in de tuin te zitten of te werk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Vascorossy, Pixabay
 • Ecostyle.nl
 • Wikipedia
 • Vroege vogels.vara.nl
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 07-11-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.