Groenblijvende planten: verschillende soorten
Het grote voordeel van groenblijvende planten is dat ze in de winter hun blad behouden. Hiermee zorgen ze voor kleur in de tuin, als veel andere planten afsterven en hun blad laten vallen. Enkele groenblijvende tuinplanten zijn; Cotoneaster lacteus, Hedera helix arborescens, Viburnum Tinus, Red Robin en Brachyglottis ‘sunshine’.
Cotoneaster lacteus
Groenblijvende planten in je tuin zorgen ervoor dat er nog wat moois in je tuin achterblijft, als veel andere planten afsterven voor de winter. Zodra de eerste vorst zich aankondigt gebeurt dit, en wordt het flink kaal in de tuin. Heb je hier en daar groenblijvende tuinplanten staan, dan blijft er nog wat moois achter om naar te kijken en ook veel vogels zullen blij zijn met de beschutting die groenblijvende planten hen geven. Voor sommige mensen kan het een nadeel zijn dat er vrij weinig aan de plant veranderd in een seizoen. De plant gaat misschien bloeien en krijgt bessen en groeit een stukje, maar blijft verder vrijwel hetzelfde. Het kiezen van soorten planten is en blijft dan ook een persoonlijke keuze.
Cotoneaster lacteus
Cotoneaster lacteus of Dwergmispel is een groenblijvende heester. De heester is goed winterhard. Er zijn verschillende soorten aanwezig, waarvan de grootste 3 meter hoog kan worden. Cotoneaster lacteus is ook als laagblijvend struikje verkrijgbaar en op stam. De heester staat graag in de zon of halfschaduw. Cotoneaster lacteus bloeit in mei en juni met witte bloemen en krijgt in de winter rode bessen. De bessen blijven lang aan de struik zitten. De hoge soort kan het best ieder jaar worden gesnoeid voor een mooie compacte snoei. De andere soorten hoeven niet gesnoeid te worden, maar verdragen snoei wel.
Hedera helix arborescens
Hedera helix arborescens
Hedera helix arborescens is een groenblijvende heester die goed winterhard is. Veel mensen gebruiken de heester als groenblijvende haag om de tuin. De heester bloeit in september t/m november met geel/ groene bloemen en vormt in het vroege voorjaar zwarte bessen. De bessen zijn zeer in trek bij vogels en op de bloemen komen veel bijen af. Hedera helix arborescens kan overal staan, van een flink zonnige plek tot in de schaduw. De heester kan na de besvorming gesnoeid worden. Regelmatige snoei zorgt voor een stevig haagje.
Viburnum Tinus
Viburnum tinus
Viburnum Tinus is een groenblijvende heester, die redelijk winterhard is ( tot -12 graden Celsius). De heester is ook verkrijgbaar op stam. Het leuke van deze heester is dat er in de winter langdurig mooie witte bloemen in schermen aankomen.
Na de bloei ontstaan bovendien ook nog zwarte bessen aan de heester, waar vogels dol op zijn.
Viburnum Tinus heeft glanzend donkergroen blad en staat graag in de zon of halfschaduw. De heester kan niet zo goed tegen harde wind.
Snoei is niet noodzakelijk, verwijder alleen lelijke en dode takken. Viburnum Tinus kan in de border staan, maar doet het ook goed in een grote pot op een terras.
Red Robin
Red Robin
Red Robin wordt ook wel
Glansmispel genoemd. Het is een groenblijvende heester, die redelijk winterhard is. De heester is ook op stam verkrijgbaar. In mei en juni bloeit Red Robin met witte bloemen, in de herfst komen er rode bessen aan de heester. In het voorjaar komt er nieuw blad aan de heester, wat prachtig rood gekleurd is. Uiteindelijk wordt het blad weer groen van kleur. Na een winter met vorst ziet de heester er niet altijd even mooi uit. Bladeren kunnen zijn aangetast door de vorst en hebben zwarte vlekken. Dit blad valt echter af, zodat de heester er weer mooi uit gaat zien. Red Robin staat graag in de zon of halfschaduw en kan slacht tegen harde wind. Na de bloei kan Red Robin gesnoeid worden.
Brachyglottis ‘sunshine’
Brachyglottis ‘sunshine’
Brachyglottis ‘sunshine’ is een wintergroene heester. De heester is redelijk winterhard. Het blad van de heester is zilvergrijs, en de onderkant ziet er wit uit. Het blad voelt viltig aan. In juli en augustus bloeit de heester met veel gele bloemen, die vrij klein zijn. Brachyglottis ‘sunshine’ staat graag in de zon en houdt van voedselrijke grond, die redelijk vochtig is. Na de bloei kun je de heester snoeien, dit zorgt voor vernieuwing van de struik. Als je nooit snoeit gaan de onderste takken flink verhouten en worden kaal.
Lees verder