Groenblijvende planten: verschillende soorten

Groenblijvende planten: verschillende soorten Het grote voordeel van groenblijvende planten is dat ze in de winter hun blad behouden. Hiermee zorgen ze voor kleur in de tuin, als veel andere planten afsterven en hun blad laten vallen. Enkele groenblijvende tuinplanten zijn; Cotoneaster lacteus, Hedera helix arborescens, Viburnum Tinus, Red Robin en Brachyglottis ‘sunshine’.
Cotoneaster lacteusCotoneaster lacteus
Groenblijvende planten in je tuin zorgen ervoor dat er nog wat moois in je tuin achterblijft, als veel andere planten afsterven voor de winter. Zodra de eerste vorst zich aankondigt gebeurt dit, en wordt het flink kaal in de tuin. Heb je hier en daar groenblijvende tuinplanten staan, dan blijft er nog wat moois achter om naar te kijken en ook veel vogels zullen blij zijn met de beschutting die groenblijvende planten hen geven. Voor sommige mensen kan het een nadeel zijn dat er vrij weinig aan de plant veranderd in een seizoen. De plant gaat misschien bloeien en krijgt bessen en groeit een stukje, maar blijft verder vrijwel hetzelfde. Het kiezen van soorten planten is en blijft dan ook een persoonlijke keuze.

Cotoneaster lacteus

Cotoneaster lacteus of Dwergmispel is een groenblijvende heester. De heester is goed winterhard. Er zijn verschillende soorten aanwezig, waarvan de grootste 3 meter hoog kan worden. Cotoneaster lacteus is ook als laagblijvend struikje verkrijgbaar en op stam. De heester staat graag in de zon of halfschaduw. Cotoneaster lacteus bloeit in mei en juni met witte bloemen en krijgt in de winter rode bessen. De bessen blijven lang aan de struik zitten. De hoge soort kan het best ieder jaar worden gesnoeid voor een mooie compacte snoei. De andere soorten hoeven niet gesnoeid te worden, maar verdragen snoei wel.

Hedera helix arborescensHedera helix arborescens

Hedera helix arborescens

Hedera helix arborescens is een groenblijvende heester die goed winterhard is. Veel mensen gebruiken de heester als groenblijvende haag om de tuin. De heester bloeit in september t/m november met geel/ groene bloemen en vormt in het vroege voorjaar zwarte bessen. De bessen zijn zeer in trek bij vogels en op de bloemen komen veel bijen af. Hedera helix arborescens kan overal staan, van een flink zonnige plek tot in de schaduw. De heester kan na de besvorming gesnoeid worden. Regelmatige snoei zorgt voor een stevig haagje.

Viburnum Tinus

Viburnum tinusViburnum tinus
Viburnum Tinus is een groenblijvende heester, die redelijk winterhard is ( tot -12 graden Celsius). De heester is ook verkrijgbaar op stam. Het leuke van deze heester is dat er in de winter langdurig mooie witte bloemen in schermen aankomen.
Na de bloei ontstaan bovendien ook nog zwarte bessen aan de heester, waar vogels dol op zijn.
Viburnum Tinus heeft glanzend donkergroen blad en staat graag in de zon of halfschaduw. De heester kan niet zo goed tegen harde wind.
Snoei is niet noodzakelijk, verwijder alleen lelijke en dode takken. Viburnum Tinus kan in de border staan, maar doet het ook goed in een grote pot op een terras.

Red RobinRed Robin

Red Robin

Red Robin wordt ook wel Glansmispel genoemd. Het is een groenblijvende heester, die redelijk winterhard is. De heester is ook op stam verkrijgbaar. In mei en juni bloeit Red Robin met witte bloemen, in de herfst komen er rode bessen aan de heester. In het voorjaar komt er nieuw blad aan de heester, wat prachtig rood gekleurd is. Uiteindelijk wordt het blad weer groen van kleur. Na een winter met vorst ziet de heester er niet altijd even mooi uit. Bladeren kunnen zijn aangetast door de vorst en hebben zwarte vlekken. Dit blad valt echter af, zodat de heester er weer mooi uit gaat zien. Red Robin staat graag in de zon of halfschaduw en kan slacht tegen harde wind. Na de bloei kan Red Robin gesnoeid worden.

Brachyglottis ‘sunshine’

Brachyglottis ‘sunshine’Brachyglottis ‘sunshine’
Brachyglottis ‘sunshine’ is een wintergroene heester. De heester is redelijk winterhard. Het blad van de heester is zilvergrijs, en de onderkant ziet er wit uit. Het blad voelt viltig aan. In juli en augustus bloeit de heester met veel gele bloemen, die vrij klein zijn. Brachyglottis ‘sunshine’ staat graag in de zon en houdt van voedselrijke grond, die redelijk vochtig is. Na de bloei kun je de heester snoeien, dit zorgt voor vernieuwing van de struik. Als je nooit snoeit gaan de onderste takken flink verhouten en worden kaal.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens; verzorging en algemene informatieHedera helix arborescens is een zeer gemakkelijke groenblijvende heester, die zeer winterhard is. Deze heester heeft maa…
Hedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struikHedera of Klimop is bij iedereen bekend als klimplant, maar er zijn veel verschillende soorten en daar zit ook Hedera al…
Tuinklussen in november, wat kun je zoal doen?Tuinklussen in november, wat kun je zoal doen?In de maand november is er nog genoeg te doen in de tuin, maar doe de klussen wel als het droog is. Lopen op nat gras is…
Vogels lokken met besdragende heestersVogels lokken met besdragende heestersIn de winter wordt voedsel voor vogels schaars. Besdragende heesters zijn dan een welkome aanvulling van het menu van de…

Grasveld aanleggen, hoe doe ik dat?Grasveld aanleggen, hoe doe ik dat?In veel tuinen is een grasveld niet weg te denken. Het hele gezin kan ervan genieten, de kinderen kunnen er heerlijk op…
Tuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenTuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenEr zijn verschillende manieren om een tuinafscheiding te bouwen. Tuinafscheidingen worden geplaatst om verschillende red…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
Reactie

Petra, 10-04-2012
Ik heb een "Red Robin" op stam staan in onze tuin. Nu is het boompje na de vorst van afgelopen winter behoorlijk aangetast. Het lijkt er op of de boom het niet overleefd heeft. De blaadjes die er nog aan zitten (dit zijn er best veel) zijn dood en er zijn op dit moment geen nieuwe uitlopers te zien. Moeten wij het boompje verwijderen uit de tuin of is er nog hoop? Moeten we hem terugsnoeien?
Ik zou graag reactie krijgen. Reactie infoteur, 11-04-2012
Ik dacht van mijn eigen Red Robin op stam ook dat hij dood was. Ik heb hem 1/3 terug gesnoeid en mest gegeven. Nu komen er op de takken toch weer kleine paarse puntjes. Hij blijkt dus toch niet dood te zijn. Ik zou zeggen, probeer hetzelfde, wie weet komt er bij jullie toch ook weer leven. Succes ermee.

Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 18-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.