Hedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struik

Hedera - Klimop soorten; klimplant, bodembedekker, struik Hedera of Klimop is bij iedereen bekend als klimplant, maar er zijn veel verschillende soorten en daar zit ook Hedera als bodembedekker en struik tussen. Hedera of Klimop is een groenblijvende plant, die veel wordt toegepast als klimplant en als afscheiding van de tuin. Hedera of Klimop blad is in allerlei tinten groen te vinden, al of niet met gele of zilverkleurige randen/vlekken. Bontgekleurde Hedera heeft meer licht nodig dan de soorten met effen donkergroen blad. Alle soorten Hedera kunnen goed gesnoeid worden.

Hedera- Klimop soorten


Gebruik van Hedera - Klimop soorten als klimplant

Hedera helix GoldchildHedera helix Goldchild
Hedera of Klimop wordt in de vorm van klimplant vaak toegepast om een lelijke muur of schutting weg te werken of als afscheiding van een tuin. Hierbij wordt deze groenblijvende klimplant vaak door betongaas geleid. Hedera is over het algemeen een snelgroeiende plant. Hedera is vaak zelfhechtend. Veel mensen denken dat deze hechtwortels een muur zullen beschadigen. Dit is echter niet het geval bij een gave muur met goede voegen. Als er al barsten in de stenen of voegen zitten dan kan Hedera wel schade toebrengen. Verder is het wel van belang om de plant bij kozijnen vandaan te houden en er rekening mee te houden dat na verwijdering van Hedera de klimworteltjes zichtbaar op de muur achterblijven.

Gebruik van Hedera- Klimop soorten als bodembedekker

Hedera of Klimop wordt ook veel gebruikt als groenblijvende bodembedekker. Onkruid krijgt hierdoor niet veel kans meer en de border blijft er ook in de winter gekleurd uitzien. Zorg er wel voor dat de planten, struiken en bomen in de border niet door Hedera verstikt worden. Knip de Hedera op tijd weg rondom het andere groen.

Gebruik van Hedera – Klimop soorten als struik

Hedera ErectaHedera Erecta
Er zijn ook enkele soorten Hedera of Klimop die niet klimmen of als bodembedekker over de grond groeien, maar die in struikvorm groeien en zo geschikt zijn om solitair in de border te staan of om als vakbeplanting of laagblijvende groenblijvende haag te dienen.

Verzorging Hedera- Klimop

Hedera of Klimop is een zeer sterke plant die het vrijwel overal doet. Toch hebben ze wel voorkeuren. De grond kan het best vruchtbaar zijn en humusrijk. Geef jaarlijks organische mest om de grond voedselrijk te houden. Groene soorten staan het liefst in schaduw of Halfschaduw, bij teveel zon kan het blad lelijk of geel van kleur worden. Hedera soorten met bontgekleurd blad kunnen over het algemeen meer licht verdragen.
Snoeien is altijd mogelijk en kan ongestraft in ieder seizoen plaatsvinden. Hedera takken die op de grond liggen gaan vanzelf wortels vormen. Door zo’n uitloper af te knippen en opnieuw te planten heb je er een nieuw exemplaar bij.

Hedera- Klimop soorten

Er zijn veel verschillen in Hedera – Klimop wat betreft de bladkleur, hoogte van de plant, standplaats, bloei en het al of niet krijgen van bessen. Zo is er voor iedereen wel een geschikte plant te vinden.

Enkele soorten Hedera – Klimop

Hedera helix BalticaHedera helix Baltica
  • Hedera hibernica; Deze soort heeft groot groen en glanzend blad en staat graag in halfschaduw. Het is een snelgroeiende plant die zowel als klimplant en als bodembedekker kan worden toegepast. Vanwege de snelle groei wordt deze plant veel gebruikt als afscheiding van de tuin. De plant kan groengele bloemen en zwarte bessen krijgen als er niet gesnoeid wordt.
  • Hedera hibernica Arbori Compact; Deze struikklimop blijft klein en kan als haag of bodembedekker gebruikt worden. De plant kan in zon of halfschaduw staan op een beschutte plek. In najaar bloeit de plant met gele bloemen, gevolgd door zwarte bessen.
  • Hedera helix Glacier; Deze snelgroeiende en klein bladige soort heeft grijsgroen blad met een witte rand. De plant kan als klimplant en bodembedekker dienen en kan in zon en halfschaduw staan.
  • Hedera helix Ivalace; Deze soort heeft glanzend klein ingesneden en golvend blad en is geschikt als klimplant en bodembedekker.
  • Hedera helix Baltica; Snelgroeiende Hedera met klein donkergroen blad met grijs witte nerven. Geschikt als klimplant en bodembedekker. De plant kan kleine groen witte bloemen krijgen en zwarte bessen als er niet gesnoeid wordt.
  • Hedera helix Marginata Elegantissima; Bontgekleurde Hedera met groen blad met crème witte rand. Geschikt als klimplant en bodembedekker. De plant kan geel groene bloemen krijgen en zwarte bessen als er niet gesnoeid wordt.
    Hedera hibernicaHedera hibernica
  • Hedera helix Goldchild; Bontgekleurde Hedera met klein geel groen gekleurd blad met grijze nerven. Geschikt als klimplant en bodembedekker. De plant kan, als er niet gesnoeid wordt, geelgroene bloemen krijgen en zwarte bessen.
  • Hedera helix Erecta; Deze struikklimop wordt hooguit 1 m hoog en staat mooi in de border. De voorkeur gaat uit naar halfschaduw of schaduw. Het glanzende blad is klein en is donkergroen van kleur.
  • Hedera helix arborescens; Deze struikklimop is een winterbloeiende en groenblijvende Hedera soort, die zeer geschikt is als laagblijvende haag. In het najaar komen er gele bloemen die tot in de winter aan de struik blijven. Na de bloei volgen er zwarte bessen. Deze Hedera is erg geliefd door bijen en vogels. (zie foto bovenaan artikel)
  • Hedera helix Kolibri; Klein bladige bontgekleurde Hedera met wit groen blad. Geschikt als klimplant, geschikt voor zon en schaduw.
  • Hedera helix Buttercup; Compact groeiende Hedera met opvallend vrij groot geel blad.
  • Hedera colchica Dentata Variegata; Bontgekleurde Hedera met groen blad met crème witte rand. Geschikt voor zon en schaduw. Bloeit met geelgroene bloemen en vormt zwarte bessen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimop in alle soorten en matenKlimop in alle soorten en matenDe klimop is niet meer uit beeld van de tuin weg te denken. Een ideale plant die het geheel verder ”een groen jasje geef…
Klimop of hedera tegen een muur onderhouden of verwijderenKlimop of hedera tegen een muur onderhouden of verwijderenKlimop is een wintergroene woekeraar die in veel tuinen groeit als bodembedekker of haag. Klimop wordt vaak toegepast om…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Mijn tuin de hoogte in!Mijn tuin de hoogte in!Je kunt in je tuin leuke planten, bomen en struiken neerzetten in allerlei verschillende soorten, hoogtes en breedtes. A…

Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis bestrijden of verwijderen. Tips!Bladluis is slecht voor uw planten. Bladluizen bestaan er in vele soorten. Meer dan duizend verschillende soorten bladlu…
Hulp bij een groene vijverHulp bij een groene vijverHet gebeurt maar al te vaak bij een vijver, de algen en zweefalgen beginnen te groeien en veranderen de vijver in een gr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • www.plantnu.nl
  • Het grote Tuinplantenboek. Ian Spence ISBN 90 5897 126 0
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 01-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.