Vogels lokken met besdragende heesters

Vogels lokken met besdragende heesters In de winter wordt voedsel voor vogels schaars. Besdragende heesters zijn dan een welkome aanvulling van het menu van de vogels in de tuin. Behalve voor de vogels zijn ook voor ons mensen besdragende heesters leuk, omdat ze kleur geven aan de tuin in een tijd waarin de meeste tuinen nogal kaal zijn. Aan de tijd van de bessen gaat ook nog een periode van bloei vooraf, wat natuurlijk ook nog erg leuk is in de tuin. Er zijn heesters met zwarte, oranje of rode bessen te vinden, dus voor iedereen is er wel een favoriet te vinden. Maar bessen zitten niet alleen in de winter aan de heesters, zoals hieronder te lezen is.
LeycesteriaLeycesteria

Leycesteria

Deze vaste plant is niet wintergroen. In het najaar sterft het blad af. In het voorjaar kunnen de kale takken worden teruggesnoeid tot vlak boven de grond. In het voorjaar komt er lichtgroen blad aan de heester, gevolgd door rood/ paars gekleurde bloemen, die van juli t/m september bloeien. Na deze bloei verschijnen er rode bessen, die zwart worden en een traktatie zijn voor vogels. De heester is winterhard, maar kan in strenge winters wel wat bescherming gebruiken.

Cotoneaster sternianus

In zachte winters is deze heester wintergroen. In strengere winters zal hij half wintergroen zijn. De kleine blaadjes zijn grijsgroen van kleur. In mei en juni bloeit deze heester met witte bloemen, in de herfst komen er oranje bessen aan de heester, waar vogels gek op zijn. Deze heester kan het best op een beschutte plek staan en kan in de winter wel wat bescherming gebruiken.
Hedera helix arborescensHedera helix arborescens

Hedera helix arborescens

Dit is een erg leuke heester voor de tuin, omdat het blad in de winter groen blijft, de heester bloeit met trossen geel/groene bloemen in september en oktober, en er daarna ook nog zwarte bessen worden gevormd waar vogels dol op zijn. De bessen zijn vooral aantrekkelijk voor duiven en merels. Deze heester is goed geschikt als laagblijvende haag in de tuin, maar kan ook solitair in de tuin geplaatst worden. Behalve vogels zijn ook bijen erg blij met de late bloei van deze heester. Hedera is goed winterhard.

Crataegus schraderiana

Deze heester wordt ongeveer 5 m hoog en heeft zilverkleurig behaard blad. In de lente en aan het begin van de zomer is de heester bedekt met zeer veel witte bloemen, gevolgd door paarsrode bessen. De heester is goed winterhard.

Viburnum tinusViburnum tinus

Sambucus nigra

Deze Wilde Vlier krijgt vroeg in de zomer witte bloemen in schermen, gevolgd door zwarte bessen, aantrekkelijk voor vogels.

Viburnum Tinus

Deze groenblijvende heester bloeit van januari t/m mei met witte bloemen in schermen. Na de bloei komen er zwart/ blauwe bessen aan de heester, waar vogels dol op zijn. Let op; deze heester is matig winterhard en kan wel wat winterbescherming gebruiken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHet planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHeb je een beperkt budget? Kies dan voor bomen of haagplanten met kale wortels. Ze zijn verkrijgbaar van november tot ap…
Tuinklussen in februari: wat kun je doen?Tuinklussen in februari: wat kun je doen?In de maand februari begint de sapstroom van veel planten en bomen weer op gang te komen en knoppen beginnen te zwellen…
Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?Soms is het noodzakelijk om bomen en heesters van de ene plek in de tuin naar de andere te verhuizen. Dit is echter niet…
Alcohol en vogels, dronken vogels door gefermenteerde bessenAlcohol en vogels, dronken vogels door gefermenteerde bessenVogels die bessen en andere natte vruchten eten lopen het risico om ‘dronken’ te worden aangezien overrijpe vruchten na…

Houtskeletbouw tuinhuis - tips en adviezenEen houtskeletbouw tuinhuis en/of blokhut kan worden gebruikt voor een breed scala aan activiteiten; als een tuin decora…
Tuintips voor makkelijk onderhoudEen tuin aanleggen is nog niet zo makkelijk. De meeste mensen willen niet dagelijks in de tuin werken. Daarom moet een t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • Boek; Welke plant waar?
  • www.plantnu.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 31-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.