Watersproeisystemen en beregeningsinstallaties voor de tuin

Watersproeisystemen en beregeningsinstallaties voor de tuin De markt voor watersproeisystemen en beregeningsinstallaties wordt steeds inventiever. Met allerlei extra accessoires zijn de systemen vaak tot elke gewenste lengte of elk bereik aan te passen. Niet alleen het te besproeien oppervlak is zo goed te regelen, maar ook de hoeveelheid water die vrijkomt, is vaak zelf in te stellen. Watersproeisystemen en beregeningsinstallaties zijn gewoon op de waterleiding aan te sluiten, maar kunnen ook op een pomp aangesloten worden. De systemen kunnen voorzien worden van een tijdklok, zodat er ook 's avonds laat of 's nachts water gegeven kan worden. Wie een nieuwe tuin aan gaat leggen, doet er verstandig aan gelijk een watersproeisysteem te integreren.

Is sproeien of water geven in de tuin nodig?

In principe moeten alle bomen, struiken en vaste planten in een tuin zich zelf kunnen voorzien van water. Alleen dan kan er sprake zijn van een gezonde beplanting. Beplanting die zelf op zoek moet naar water ontwikkelt namelijk een stevig en gezond wortelgestel. De wortels gaan dan immers diep de grond in op zoek naar water. Beplanting die te veel wordt nagelopen met de gieter gaat oppervlakkig wortelen, omdat het benodigde water boven in de grond al voorhanden is. Hierdoor is de plant veel kwetsbaarder. Maar bovenstaande betekent niet dat er nooit handmatig water gegeven moet worden. In periodes van langdurige droogte is het aan te raden om de beplanting goed in de gaten te houden. Veel planten herstellen zich deels weer tijdens de nacht, maar hebben het dan toch extra zwaar. Geef in dergelijke gevallen bijvoorbeeld één keer in de week langdurig goed water. Dit is veel effectiever dan een aantal keren per week de tuin een beetje nat maken. Voor beplanting in potten en bakken geldt natuurlijk wel dat zij regelmatig voorzien moeten worden van voldoende water. En regelmatig betekent in dit geval 's zomers zelfs elke dag.

Soorten watersproeisystemen/beregeningsinstallaties

Er zijn allerlei verschillende manieren om een droge tuin van water te voorzien. Veel bekende merken als FLYMO, GARDENA, HUNTER en RAINBIRD hebben verschillende systemen in hun assortiment. De watersproeisystemen zijn grofweg in te delen in de volgende soorten:
  • Verzonken sproeiers
  • Druppelaars
  • Nevelaars
  • Druppelslangen
  • Tuin- en handsproeiers

Verzonken sproeiers voor het gazon

Het gebruik van verzonken sproeiers is eigenlijk het mooiste automatische beregeningssysteem voor de tuin. Het feit dat de sproeiers verzonken zijn, geeft al aan dat er geen ontsierende elementen in de tuin aanwezig zijn. Als er niet wordt gesproeid is de installatie niet of nauwelijks te zien. Pas als de beregeningsinstallatie wordt aangezet komen de sproeiers door de waterdruk omhoog. Als de waterdruk weer verdwijnt, zakken de sproeiers weer terug in de grond. De sproeiers komen maar een klein stukje uit de grond, zodat laag boven de grond water gegeven wordt. Voor het automatisch beregenen van de border heeft dit grote voordelen. Bij het handmatig sproeien van de border komt veel water op het blad van de planten terecht i.p.v. op de aarde. De verzonken sproeisystemen sproeien net boven de aarde en voorzien zo de aarde gelijkmatig van water. Het systeem van verzonken sproeiers kan ook in het gazon worden toegepast. Ook hier maakt de onzichtbaarheid van de installatie als het systeem uitstaat én de gelijkmatige verdeling van het water zo laag bij de grond, dat de verzonken sproeiers tot het ultieme beregeningssysteem voor het gazon gerekend kunnen worden. Als de installatie uitstaat en de sproeier verzonken is in het gras, dan kan er met gemak en zonder kans op beschadigingen met een grasmaaier overheen gereden worden. Voor sportvelden zijn ook speciale (en zwaardere) verzonken sproeiers in de handel.

Vernevelaars en druppelaars

Vernevelaars voor water op specifieke plekken

Vernevelaars geven op een klein en beperkt oppervlak water. Handig voor specifieke planten of gedeeltes in de tuin waar extra water al snel nodig is. Alle vernevelaars kunnen gewoon op de waterleiding, maar in de meeste gevallen ook op een pomp, worden aangesloten. Het wordt helemaal eenvoudig als je de vernevelaar aansluit op een tijdklok. Zo heb je helemaal geen omkijken meer naar het water geven in de tuin.

Potplanten water geven met druppelaars

Druppelaars worden voornamelijk gebruikt voor het systematisch water geven in potten en bakken. Ze kunnen gewoon op de waterleiding worden aangesloten, maar ook op een pomp. Er kunnen, d.m.v. losse verleng-setjes, meerdere potten via hetzelfde druppelsysteem aangesloten worden. Dit is een ideale manier om de planten van water te voorzien tijdens een vakantie of bij regelmatige en langere afwezigheid.

Druppelslangen voor regelmatige afgifte van water

Druppelslangen worden geleverd in de neutrale kleuren zwart en bruin. Hierdoor zijn ze nagenoeg onzichtbaar in de tuin. Ze zijn zodanig ontworpen dat over de volledige lengte van de slang een gelijkmatige hoeveelheid water wordt afgegeven. Een druppelslang is ideaal om te gebruiken in een droog gedeelte van de tuin. Maar ook onder een coniferenhaag is een druppelslang heel functioneel. Er zijn verschillende soorten druppelslangen in de handel, zodat je de hoeveelheid water die per meter wordt afgegeven zelf kunt kiezen.

Tuin- en handsproeiers

Tuin- en handsproeiers zijn de bekendste tuinsproeiers. Tuinsproeiers zijn die bekende losse sproei-elementen die aangesloten kunnen worden op de tuinslang en vervolgens op elke gewenste plaats in de tuin neergezet kunnen worden. Ze zijn ook bekend onder de naam gazonsproeiers. Vaak beschikken ze over verschillende standen waarmee de sproeirichting c.q. het waterbereik geregeld kan worden. Gardena is een bekende leverancier van tuin- en handsproeiers. Handsproeiers worden ook wel tuinpistolen genoemd en kunnen gewoon op de tuinslang aangesloten worden. Het voordeel van dit systeem is dat je hiermee eenvoudig door de tuin kunt lopen om op specifieke plekken water te geven. Dit systeem is ook ideaal voor het bewateren van de her en der in de tuin geplaatste potten en bakken. Het scheelt je dan een hoop heen en weer lopen met de gieter.

Kas beregening

Ideaal is de speciale kas beregening. Hiermee kunnen de gewassen in de kas beregend of beneveld worden. D.m.v. een "leidingnet" aan het dak van de kas kunnen meerdere sproeikoppen tegelijk bediend worden. Het leidingnet bestaat uit PVC-drukbuizen, waarop de sproeiers direct gemonteerd kunnen worden. De hoeveelheid water die vrijkomt, kan geregeld worden door de instelling van de onderlinge afstand tussen de sproeiers. Als op het kas beregeningssysteem een tijdklok wordt aangesloten, dan krijgen de gewassen in de kas ook tijdens de vakantie op tijd de juiste hoeveelheid water.

Haspels voor de tuinslang

Wie zijn of haar tuin besproeit met behulp van een tuinslang weet uit ervaring dat het belangrijk is om de slang gemakkelijk in- en uit te kunnen rollen. Als de slang om een haspel zit behoren knikken en knopen tot de verleden tijd en zijn ook vieze handen (én broekspijpen!) niet meer aan de orde. Tuinslang-haspels zijn te koop mét of zonder slang. Er zijn haspelwagens op wielen, waardoor alle punten van de tuin goed te bereiken zijn en de haspel na gebruik weer netjes en uit het zicht in de garage of berging opgeruimd kan worden. Sommige haspels zijn juist weer op een vast punt te bevestigen aan een muur.

Pipeline spiraalslangenbox van Gardena

De allernieuwste ontwikkeling op het gebied van oprolbare slangen is vanaf februari 2011 op de markt. Gardena heeft een spiraalslangenbox ontwikkeld, een slang die in de grond wordt bevestigd. Een vereiste is wel dat er een kraanaansluiting aanwezig is. Voor gebruik trek je de spiraalvormige slang zo uit de grond. Op de slang kan naar wens een handsproeier of broes aangesloten worden. Na afloop verdwijnt de spiraalslang weer volledig in de box.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gazon in de tuinHet gazon in de tuinHet gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border…
Het nut van klaver in een gazonHet nut van klaver in een gazonKlaver wordt door veel mensen aanzien als een vervelend onkruid dat het uitzicht van hun gazon of tuin verpest. Met alle…
Water sproeien in de tuin: kwestie van maatwerkWater sproeien in de tuin: kwestie van maatwerkOf het nu op het balkon, op het terras of in de tuin is, struiken, bloemen, fruit en groenten hebben regelmatig en voldo…
Graszoden leggenGraszoden leggenGraszoden leggen is een populaire manier om een mooi gazon aan te leggen. Het is niet zo moeilijk om graszoden te leggen…

Heesters planten en verzorgen in de tuinHeesters planten en verzorgen in de tuinEen groot deel van uw tuin zal gaan bestaan uit heesters. Heesters zijn er in enorm veel soorten en maten, ze kunnen vru…
Waarom terraskachel kopen?Lekker lang buiten op het terras zitten? Ook op avonden wanneer het afkoelt kan men nog lekker lang genieten van de warm…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.