Het nut van klaver in een gazon

Het nut van klaver in een gazon Klaver wordt door veel mensen aanzien als een vervelend onkruid dat het uitzicht van hun gazon of tuin verpest. Met allerlei middelen gaan ze klaver te lijf om er voor te zorgen dat het enkel maar uit gras bestaat. Wat velen niet beseffen is dat klaver juist heel gezond en nuttig is voor een gazon. Klaver biedt namelijk diverse voordelen; zowel ecologisch als esthetisch. De discussie rond klaver kan soms hevig oplopen, de één beschouwt het als onkruid, terwijl de andere het als een mooi onderdeel van zijn tuin ziet. Toch is klaver een zeer nuttige plant voor jouw gazon, die zeker met de toenemende droogte, een plek verdient in elk gazon.

Wat is klaver?

Klaver is een verzamelnaam voor diverse klaversoorten die behoren tot de familie van de vlinderbloemen. Bekende klaversoorten zijn de rode en witte klaver, maar er groeien in België en Nederland nog diverse andere soorten klaver. Klaver is te herkennen aan de typerende drie blaadjes op het uiteinde van de steel. Klaver kan zowel eenjarig (sterft na de winter) of meerjarig zijn (winter overleven). Klaver heeft de neiging om bedden te vormen in open grasland. Dit wil zeggen dat ze gegroepeerd in lappen gaan groeien in een grasveld.

Verrijking van de grond

Klaver is een natuurlijke groenbemester van de grond. Klaver zal namelijk stikstof aan de grond gaan toevoegen waardoor de grond rijker en dus vruchtbaarder wordt. Zeker bij schrale gronden is het zaaien van klaver een goed en natuurlijk alternatief voor (kunst)mest. Om die reden wordt klaver vaak door landbouwers gezaaid. Wil je toch absoluut een effen grasmat? Dan kan je eerst een jaartje klaver zaaien en die vervolgens in de grond ploegen, zodat de grond genoeg stikstof bevat om gras op te zaaien.

Doordat klaver zelf stikstof toevoegt mag je echter geen bijkomende stikstof toevoegen aan het gras. Dit zal de klaver doen verdwijnen. Het is dan ook op deze manier dat klaver door sommige mensen bestreden wordt met het stikstofrijke bloedmeel. De bestrijding met bloedmeel klinkt 'gruwelijk', maar is volledig biologisch.

Esthetiek

Groen houden van het gazon tijdens droogte

Tijdens droogteperiodes houdt klaver veel beter water vast dan grassen. Klaver zal tot drie keer langer groen blijven dan gras en zal bovendien naburige grassen beschermen tegen uitdroging. Hierdoor is klaver onontbeerlijk wanneer je een groen gazon wil behouden tijdens hittegolven en droogteperiodes. Vooral wanneer het verboden is door de overheden om je gazon te sproeien is het handig om enkele stukken klaver in jouw gazon te hebben.

Rode klaverbloemen brengen kleur in jouw gazon / Bron: Couleur, PixabayRode klaverbloemen brengen kleur in jouw gazon / Bron: Couleur, Pixabay

Afwisseling en bloemen

Naast het groenhouden van jouw gazon zal klaver ook wat afwisseling bieden in een saai gazon. Het biedt een andere structuur en zal het gazon bovendien met witte of rode bloemen opfleuren. Met klavervelden kan je ook leuke schakeringen maken in je gazon, je kan bijvoorbeeld een klaverbed wat hoger laten groeien, waardoor je wat reliëf in jouw gazon aanbrengt.

Ecologisch verantwoord

Klaver zal bovendien ecologisch diversiteit aan jouw tuin toevoegen. Klaver is zeer geliefd bij allerlei insecten, maar vooral bij vlinders, hommels en bijen. Zij hebben de klaverbloemen nodig om aan nectar te geraken. Dit kunnen ze uiteraard niet op een gazon dat enkel uit grassen bestaat.

Klaver zaaien betekent dat deze dieren die essentieel zijn voor het functioneren in onze natuur kunnen blijven voortleven in onze omgeving.
© 2020 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onkruid in de tuin, zoals klaver, kan heel hardnekkig zijnOnkruid in de tuin, zoals klaver, kan heel hardnekkig zijnOnkruid in de tuin kan iemand soms horendol maken, vooral als het zich ongebreideld vermeerdert. Onkruid is een groepsna…
Bemesting van de grond door klaverBemesting van de grond door klaverKlaver is een veelvoorkomend plantje dat vaak te vinden is in grasvelden. Velen weten niet dat klaver nog een belangrijk…
De geneeskracht van klaverDe geneeskracht van klaverEr zijn twee typen klaver; de witte klaver met de groene blaadjes en de rode klaver die een beetje paarsachtig roze vlek…
Groen gazon zonder mosGroen gazon zonder mosIedereen wil natuurlijk graag een groen gazon. Soms is je gras echter zo verwaarloosd, dat je het gevoel krijgt dat je j…
Met deze planten maakt u (bedreigde) bijen écht blij!Met deze planten maakt u (bedreigde) bijen écht blij!We kunnen er niet meer omheen: het gaat niet goed met de wilde bijen. Een aantal van deze soorten worden ernstig bedreig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Damesophie, Pixabay
  • Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Clover, bezocht op 1-11-2020
  • Afbeelding bron 1: Couleur, Pixabay
Willibrordus (52 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.