Waarom terraskachel kopen?

Lekker lang buiten op het terras zitten? Ook op avonden wanneer het afkoelt kan men nog lekker lang genieten van de warmte van een terraskachel. De Mexicaanse terracotta terraskachel kan zelfs als barbecue gebruikt worden.

Waarom een terraskachel kopen?

Een terraskachel geeft lekkere warmte af, daardoor kan men eerder in het seizoen al buiten op het terras zitten. Ook 's avonds als het al afkoelt kan men langer blijven zitten en genieten van de warmte van de kachel. De terraskachel, er zijn vele modellen, kan een sierraad voor het terras zijn.

Soorten

De persoonlijke smaak bepaalt welk soort terraskachel men koopt. Er zijn namelijk geen functionele verschillen.
Er zijn terraskachels welke gestookt worden op hout en op gas.

Mexicaanse terraskachel

De kegelvormige terraskachels uit terracotta zijn momenteel zeer gewild. Mexicaanse kachels noemt men ze. De Mexicaanse terraskachel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, ziet er prachtig uit en is een lust voor het oog op ieders terras.

Mexicaanse terraskachel met vuurvaste stenen of alleen klei

Terracotta is een soort klei en zoals men weet is klei erg goed warmtegeleidend en houdt bovendien warmte lang vast. Er zijn Mexicaanse terraskachel welke bekleed zijn met vuurvaste stenen en kachels die alleen uit klei bestaan. Caminero noemt men de kachels welke alleen uit klei bestaan. In deze caminero kachel kan alleen hout gebrand worden. In de kachels welke bekleed zijn met vuurvaste stenen kan men buiten hout ook papier en houtskool branden. Er is echter nog een groot verschil tussen de kachels bekleed met vuurvaste stenen en degene die alleen uit klei bestaan. Klei kan bij een te hoge temperatuur gaan breken en het is dus goed opletten met de kachels die alleen uit klei bestaan. Die zogenaamde canimero kachels zal men dan ook zeer goedkoop bij bouwmarkten te koop zien staan. Realiseer echter wat er gekocht wordt. Een canimero terraskachel zal eerder een sierelement voor het terras of tuin zijn dan een kachel om het terras lekker warm te stoken.

Mexicaanse terraskachel in gebruik

De Mexicaanse kachels uit klei en vuurvaste stenen en zijn hol van binnen. Bovenop de terraskachel staat een schoorsteen. In de holle buik van de kachel loopt een schoorsteen van klei naar boven. Hierdoor wordt de rook welke ontstaat bij verbranding naar boven afgevoerd. Er komt derhalve geen rook voor uit de buik. Er zijn modellen waarbij de schoorsteen apart meegeleverd wordt. Door de schoorsteen niet te monteren wordt de terraskachel plots een barbecue of een rookoven. Bij modellen met losse schoorsteen wordt een rooster en een gloeischaal meegeleverd. Een Mexicaanse terraskachel moet eerst inbranden. Voorkom in het begin oververhitting van de kachel. Dit kan men voorkomen door bij de eerste keren dat men de kachel gebruikt de bodem te bedekken met een laagje zand. Maak ook het vuur niet te groot de eerste keren. Het is namelijk zo dat de poriën van de klei goed dicht moeten schroeien voordat men de kachel volop gaat gebruiken.

Terraskachel op gas

Een terraskachel op gas is een mooi alternatief voor een terraskachel op hout. Houtverbranding gaat vaak gepaard met roet- en rookvorming. Dat kan zeer storend zijn niet alleen voor uzelf maar zeker ook voor de buren. Een terraskachel op gas steekt men aan en er volgt verder geen gedoe met hout, papier of houtskool. De warmte van een terraskachel op gas is ook aangenaam en dit soort kachels zijn uitermate geschikt voor serres omdat er geen schoorsteen op zit waaruit rook komt.

Waarop letten

  • Het soort materiaal van een terraskachel op gas is erg belangrijk. Wil men roesten voorkomen dan is de beste keuze een terraskachel uit staal. Staal roest minder snel.
  • De grootte van de terraskachel is ook belangrijk. Een terraskachel welke in een tuinhuisje of in een kleine ruimte geplaatst wordt mag niet al te groot zijn. De terraskachel zal in een kleine ruimte een behoorlijke warmte produceren en schade kunnen veroorzaken aan meubels en of kledij.
  • Een terraskachel met thermostaat is een verstandige keuze. Men kan de temperatuur zelf regelen bij zo'n kachel. De nieuwste terraskachels verwarmen met infraroodstraling. In luttele seconden wordt de koudste omgeving omgetoverd tot een aangename plek.

Terraskachel en veiligheid

Enkele zaken waarop men kan letten bij de aankoop van een terraskachel op gas zijn:
  • automatische uitschakeling van de kachel als de hoeveelheid koolstofdioxide te hoog is.
  • thermo-elektrische ontsteking die, wanneer de waakvlam uitdooft, de gastoevoer stopt.
  • zit er een veiligheidskeurmerk op de terraskachel.
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terrasTuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terrasDe tuin wordt meer en meer gezien als een verlengstuk van de woning. Zodra het weer het toelaat wordt er zoveel mogelijk…
Kachels en open haardenKachels en open haardenIn de winter aan een nieuwe open haard of gaskachel beginnen is laat, als je hier over nadenkt, is dit voor de winter be…
Een houtkachel of open haard: veilig stokenEen houtkachel of open haard: veilig stokenEen houtkachel of een open haard, heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. In 1 van de 5 huishoudens staat tegenwoordig e…
Bouwen van een open haardBouwen van een open haardSteeds meer mensen bouwen zelf een open haard in hun huis. Er zijn verschillende vormen van open haarden. De meest voork…

Watersproeisystemen en beregeningsinstallaties voor de tuinWatersproeisystemen en beregeningsinstallaties voor de tuinDe markt voor watersproeisystemen en beregeningsinstallaties wordt steeds inventiever. Met allerlei extra accessoires zi…
Nieuw vijverseizoen: meest geschikte vissen voor tuinvijverNieuw vijverseizoen: meest geschikte vissen voor tuinvijverMet het voorjaar in het vooruitzicht, neemt het vijverseizoen een nieuwe start. Tijdens de wintermaanden kregen planten…
Mios (18 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.