Het gazon in de tuin
Het gazon is nog steeds een “veel geziene gast” in de tuin. Gemakkelijk met spelende kinderen, ruimtelijk met een border er om heen en eenvoudig als je niet al te groene vingers hebt. Toch moet een gazon ook onderhouden worden.
Gazon creëert een openheid in de tuin en het gazon is in het open gebied “het tapijt”. Het tapijt wat altijd blijft groeien en zo hoog wordt als je zelf mooi vindt.
Aanleg
Voor de aanleg moet bepaald zijn waar het gazon voor nodig is. Het siergazon is primair decoratief, terwijl het speelgazon sterk moet zijn en snel moet herstellen. Daarnaast heb je ook nog gras wat meer geschikt is voor schaduwtuinen.
Daarnaast kan er nog gekozen worden tussen graszaden of graszoden. De kosten van aanleg bij graszaden zijn aanzienlijk lager. Let bij zaden wel dat er een bescherming tegen vogels gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld speciaal lint of lint met stukjes zilverpapier eraan bevestigt (over het gazon spannen). Gazonzoden heeft als voordeel dat het resultaat direct zichtbaar is, maar voorkom dat het in de zon verbrand.
Onderhoud
Bemesting
Om de kwaliteit van het gazon op peil te houden is bemesting van belang. Bij voorkeur in het voorjaar, februari of maart. De winter is zwaar voor het gras dus voor de winter nog een keer bemesten is zinvol.
Water geven
Zeker de eerste periode heeft het gezon veel water nodig. Net zoals de rest van de tuin bij voorkeur in de avonduren.
Onkruid
Onkruid maar ook mos verstikt het gras en stagneert de groei. “Verluchten” van het gazon, ca. 4x per seizoen, is aan te raden. Dit kan simpel een riek gedaan worden. In de bovenlaag prikken maakt het geheel wat losser en verbetert de situatie voor de wortel(-groei).
Verticuteren is ook van belang, hiervoor is apart gereedschap. Het komt er op neer dat het gezon “schoongemaakt” wordt”.
Mos is een lastig te verhelpen probleem in het gazon. De oorzaak dat er mos in het gazon zit moet eerst aangepakt worden. Enkele voorbeelden:
- Te weinig bodemleven: de bodem los maken en organische mest gebruiken
- Zure grond (pH < 5,5): bij bemesting kalk toevoegen
- Dichte grond: bodemstructuur moet luchtig zijn en regelmatig verticuteren
Lelijke plekken
Als er om wat voor reden lelijke plekken verschijnen, kan dit opgelost worden door nieuwe graszaden te strooien (en beschermen tegen vogels). Wat kuiltjes in het gras worden weggewerkt door er wat compost in te strooien. Het gras groeit er vanzelf doorheen. Lelijke plekken kunnen ook door droog weer veroorzaakt zijn, maai dan het gras niet te kort. Siergazon tot ca. 2 cm en speelgazon tot 3,5 cm.
Enkele malen per jaar wat aandacht voor het gazon maakt een mooi sier- of speelgazon in de tuin!