Tuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terras

Tuinhaard of terrashaard voor een aangenaam en warm terras De tuin wordt meer en meer gezien als een verlengstuk van de woning. Zodra het weer het toelaat wordt er zoveel mogelijk buiten geleefd. Maar het Nederlandse klimaat wil nog wel eens wat roet in het eten gooien. Een tuinhaard of terrashaard kan dan zorgen voor een aangenaam en warm terras. Hierdoor wordt het mogelijk om veel meer én veel langer plezier te hebben van de tuin en het terras. Het buitenseizoen wordt door een tuinhaard of terrashaard dus aanzienlijk verlengd. Daarbij komt ook nog eens dat sommige modellen uitgerust zijn met een barbecue-functie. Zo wordt het buiten wel heel erg gezellig!

Wat is een tuinhaard of terrashaard?

Vuur en warmte in de tuin

Voor de aankleding van de tuin en/of het terras is de tuin- of terrashaard niet meer weg te denken. De aankleding van terrassen worden steeds luxer met luxe lounge meubelen en hier wordt vaak een tuin- of terrashaard aan toegevoegd. Op zich een logisch gevolg van het buitenleven dat voor bijna elke tuinbezitter steeds belangrijker wordt. Zodra het weer het toelaat gaan de terrasdeuren open en verplaatst het leven zich naar buiten. Om deze periode van buitenleven te verlengen en te veraangenamen is de tuinhaard, buitenkachel of terrashaard als nieuwe tuintrend ontstaan. Ook de toepassing van vuurschalen neemt de laatste jaren steeds meer toe. Naast de aangename warmte geeft een haard of vuurschaal door de aanwezigheid van vlammen ook extra sfeer.

Tuinhaard in plaats van vuurkorf

De warmte op het terras wordt bij deze trend niet meer verzorgd door een vuurkorf met hout. Het gaat hier om een volwaardige haard of kachel van steen of roest-vrij-staal (RVS), die tevens voorzien is van een eigen rookafvoer. Hierdoor wordt de haard of kachel gelijk ook veel luxer dan de vuurkorf. Door de goede afvoer van de rook is van eventuele rookoverlast of een doordringende rooklucht op het terras geen sprake meer. Naast de aangename warmte en de intieme sfeer heeft de tuin- of terraskachel ook nog andere positieve aspecten. Sommige kun je namelijk ook gebruiken om te barbecueën. Bovendien houdt de rooklucht de vliegen op een aangename afstand. De meeste tuin- of terrashaarden werken met haardhout. Zorg altijd voor goed droog hout. Als het haardhout nat of vochtig is als het gaat branden zal het flink gaan stinken, roken en een knetterend geluid geven. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je eventuele buren.

Wat is de beste plaats voor een tuin- of terrashaard?

Het meest logische is om de haard of kachel op het terras te plaatsen. De stenen ondergrond van het terras is de meest veilige ondergrond voor een tuin- of terrashaard. Steen geleid de warmte en is niet ontvlambaar. Daarnaast is het terras natuurlijk ook de plaats waar de warmte het meest gewenst is. Als de tuin- of terrashaard niet op een stenen terras geplaatst kan worden, maar bijvoorbeeld op het gazon komt of op een houten vlonder-terras dan moet rekening gehouden worden met het feit dat de directe omgeving van de haard erg warm kan worden. Het is daarom beter om de tuin- of terrashaard alsnog een eigen stenen ondergrond te geven. Een brandveilige ondergrond is geen garantie voor het voorkomen van brand. Rondspringende vonken en ontvlambare objecten in de directe omgeving van de vuurbron vormen ook een potentieel gevaar voor brand. Een tuin- of terrashaard is redelijk eenvoudig zelf te plaatsen. Maar schakel bij twijfel altijd een specialist in.

Stenen en betonnen tuin- of terrashaard

Terrashaard van steen of beton als bouwpakket

Een tuin- of terrashaard van steen is meestal opgebouwd uit verschillende, voorgevormde delen. Deze delen worden tijdens het plaatsen aan elkaar gemetseld. De stenen tuin- of terrashaard is als "bouwpakket" verkrijgbaar. Maar er zijn ook bedrijven die een stenen tuin-of terrashaard op maat voor je kunnen maken. De meeste modellen lijken heel veel op elkaar. Er zijn geen opvallende of zich sterk onderscheidende ontwerpen leverbaar. Dit type haard valt in de goedkopere prijsklasse. Dit heeft te maken met de eenvoudige ontwerpen en het goedkope materiaal. Als de keuze valt op een tuin- of terrashaard van steen moet vooraf goed nagedacht worden over de juiste locatie. Als de haard eenmaal geplaatst is, dan kan de locatie niet meer gemakkelijk veranderd worden. Het voordeel van een stenen tuin- of terrashaard is dat hier vaak een barbecue-functie aan gekoppeld is.

Stenen en betonnen tuinhaarden van Palazzetti

Het meest bekende en gangbare merk in stenen en betonnen tuinhaarden is Palazzetti. Deze buitenhaarden kunnen ook heel goed dienst doen als barbecue. Als het eten achter de rug is en het wordt buiten wat frisser, dan kan de Palazzetti als terrashaard gebruikt worden. Het zijn mooie, functionele en goed te betalen tuinhaarden.

Tuin- of terrashaard van roest-vrij-staal (RVS)

Lichtgewicht haarden van roest-vrij-staal

De haarden van roestvrij staal zijn ook een mooie aanvulling voor de tuin. Roestvrij staal krijgt door de weersinvloeden met de loop der jaren steeds meer karakter en uitstraling. Bovendien leent roest-vrij-staal zich zowel voor een moderne haard als voor een wat rustieker ontwerp. Dit is ook de reden dat er van metalen tuin- of terrashaarden veel meer verschillende ontwerpen en stijlen op de markt. In het ontwerp wordt soms ook ruimte geboden voor de opslag van het haardhout. De metalen tuin- of terrashaard is wel van een hogere prijsklasse dan de stenen of betonnen buitenhaard. Een voordeel van een tuin- of terrashaard van roestvrij staal is dat het materiaal heerlijk licht is. Veel haarden van dit materiaal zijn voorzien van wieltjes en dus gemakkelijk verplaatsbaar en daardoor overal in de tuin te gebruiken.

Roestvrijstalen tuinhaarden van Harrie Leenders

Harrie Leenders is een bekende naam als het gaat om design tuinhaarden. Zijn ontwerpen kenmerken zich door de grote aandacht die er is voor de vormgeving van de haard. Ook een niet brandende haard vormt zo al een waar kunstwerk in de tuin. De meeste van zijn ontwerpen zijn voorzien van wieltjes dus op elke plek in de tuin te gebruiken. Bovendien zijn ze goed afsluitbaar en zal het hout, ook tijdens vochtigere periodes, droog blijven.

Vuurschalen en vuurkorven

Vuurschalen voor warmte en sfeer in de tuin

Een heel andere manier om vuur in de tuin te halen is het plaatsen van een vuurschaal. Vuurschalen geven een bijzondere sfeer aan de tuin als ze branden. Maar ook als ze uit zijn vormen ze al snel een echte blikvanger. Vuurschalen zijn er in de meest uiteenlopende maten, soorten en modellen. Vaak zijn ze wel vrij prijzig. Dit komt ook door het vaak aparte en unieke design. Maar realiseer je daarbij wel dat je met de aanschaf van een dergelijke bijzondere vuurschaal voor de lange toekomst iets bijzonders en unieks toevoegt aan de tuin. Net als vuurschalen zijn ook vuurkorven sfeer verhogende elementen in een tuin. Op een koude avond met een klein groepje rond een vuurkorf is heel intiem en sfeervol.

Vuurschalen van Dik Geurts

Dik Geurts is echt een begrip op het gebied van haardkachels. Hij ontwerpt haardkachels en designhaarden voor binnen én buiten. Maar ook vuurschalen behoren tot zijn vakgebied. Dik Geurts staat bekend om zijn unieke ontwerpen, het vakmanschap en de toegepaste techniek.

Vuurkorven van Barbecook en Blomus

Barbecook heeft vuurkorven die rond, vierkant of rechthoekig zijn. Stuk voor stuk zijn ze voorzien van een as-opvangplaat. Door de open constructie van de ontwerpen geeft de vuurkorf veel warmte en sfeer af. Een vuurkorf van Barbecook heeft een tijdloze uitstraling en past in elke tuin. Een vuurkorf van Blomus ademt een heel andere sfeer uit. Het zijn robuuste ontwerpen die uitstekend passen in een moderne tuin. De modellen Blomus terra en Blomus Atrio zijn gemaakt van mat edelstaal en voorzien van een uitneembare binnenbak.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vuur in de tuinVuur in de tuinVuur in de tuin kan heel gezellig zijn, maar wat voor vormen van vuur in de tuin hebben we eigenlijk en wat is toegestaa…
Waarom terraskachel kopen?Lekker lang buiten op het terras zitten? Ook op avonden wanneer het afkoelt kan men nog lekker lang genieten van de warm…
Een vuurkorf voor warmte, sfeer en gezelligheidEen vuurkorf voor warmte, sfeer en gezelligheidVoor veel mensen is vuur een fascinerend verschijnsel. Menigeen heeft als kind al met vuur gespeeld. Voor volwassenen is…
Terrasverwarmers: voor zomeravonden, voorjaar en najaarTerrasverwarmers: voor zomeravonden, voorjaar en najaarEen zomeravond op een terras doorbrengen betekent vaak nagenieten van een heerlijke dag en genieten van een mooie avond…

Voorjaarsgroente  Het telen van raapstelenVoorjaarsgroente Het telen van raapstelenRaapstelen zijn een snelgroeiende bladgroente, die vooral in het voorjaar gegeten wordt. Het zijn de jonge bladeren en s…
Heggen en hagen, keuze maken, planten en verzorgenHeggen en hagen, keuze maken, planten en verzorgenEen haag is uw beste vriend als het aan komt op privacy, echter, de keuze van een haag is niet de meest simpele. U moet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
  • www.leenders.nl
  • www.geurts.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.