Tijd voor tuinaanleg: de voorbereiding
Eens onze woning klaar, wordt het de hoogste tijd om aan de realisatie van onze toekomstige tuin te denken. Met het voorjaar in het vooruitzicht, is het nu het meeste geschikte moment om met de voorbereidingswerken te starten. Door zélf zowel deze voorbereidingswerken als de indeling en de aanleg van onze tuin te realiseren, besparen we handenvol geld. Maar hoe beginnen we eraan, en met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we best rekening om van onze tuin, een échte blikvanger te maken?
Goede voorbereiding en afspraken noodzakelijk
De aanleg van onze tuin is een karwei die we zeker niet alle dagen uitvoeren. Een goede voorbereiding en goede afspraken zijn hier dan ook van bijzonder groot belang. Vooraleer onze eerste boom, sierstruik op bloembol de grond ingaat, gaat er beslist heel wat overleg en vele kopbrekens aan vooraf. De nodige infrastructuurwerken vragen een nauwkeurige aanpak. Ze bepalen immers de latere structuur en het uitzicht van onze tuin.
Wensen op papier
Het is dan ook noodzakelijk dat we eerst duidelijk op papier zetten welke richting we met onze toekomstige tuin uit willen. Geven we de voorkeur aan een gazon en/of bloementuin? Werken we met niveauverschillen, en kiezen we voor de aanleg van een tuinvijver? Kiezen we voor een ruim lig- en zitterras en voor het plaatsen van een tuinhuis? Deze vragen zijn noodzakelijk voor het succesvolle verloop van de op stapel staande werken. Voor we met de voorbereiding écht beginnen, dienen deze vragen dan ook een ondubbelzinnig antwoord te krijgen.
Het terrein effenen
Met de voorbereidingswerken, nodig voor de definitieve aanleg van onze tuin, kunnen we beter vroeg dan laat beginnen. Moeten er eventuele grondwerken uitgevoerd worden, dan beginnen we daar bij voorkeur mee nog voor de bouwvakkers zijn vertrokken. Zo kunnen we handig gebruik maken van de gereedschappen en de machines die dan nog op de bouwwerf aanwezig zijn. Nog voor de start van de eigenlijke grondwerken, controleren we zéker het grondwaterpeil op ons terrein. Staat dat bij de minste plensbui té hoog, dan voorzien we bij voorkeur in de aanleg van draineerbuizen, die het overtollige grondwater tijdig afvoeren. Dat zal ons later beslist heel wat narigheden besparen.
Tuin met niveauverschillen
Willen we onze tuin aanleggen met verschillende niveauverschillen, dan moeten we er vooraf zeker voor zorgen dat we in orde zijn met alle wettelijke voorschriften terzake. In de meerderheid der gevallen, moeten we de nodige vergunningen kunnen voorleggen vooraleer heuveltjes aan te leggen of om de plaats voor de eventuele aanleg van een tuinvijver uit te graven. Maken we bij de bouw van onze woning gebruik van zwaar materiaal, dan doen we er beslist goed aan deze binnen een afgebakende zone te laten rijden. Een kraan rijdt de grond immers muurvast tot een dikke, haast ondoordringbare laag, die we later enkel met zware én dure middelen weer in zijn normale plooi kunnen leggen.
Grondanalyse
Voor we met de eigenlijke aanleg van onze tuin beginnen, voeren we bij voorkeur een grondanalyse uit. Dat zal ons later heel wat ontgoochelingen besparen. Blijkt uit deze analyse, dat we met een slechte kwaliteit van grond te maken hebben, dan graven we de bovenste laag weg tot een diepte van zo'n vijftig centimeter. We vullen de vrijgekomen ruimte aan met vruchtbare teeltaarde.
Noodzakelijke leidingen aanleggen
Welke richting willen we met onze tuin uitgaan? Kiezen we voor een gazontapijt, opgefleurd met kleurrijke bloemen en planten, dan houden we uiteraard rekening met de aard van onze ondergrond. Hebben we te maken met een waterdoorlatende zandgrond, dan is de aanleg van een besproeiïngssysteem zeker geen overbodige luxe. Voorzien we de aanleg van een tuinvijver, de plaatsing van een tuinhuis of de aanleg van een terras, dan moeten we zeker voor voldoende electriciteitsaansluitingen zorgen. Beschikken we over een waterput, dan sluiten we deze aan op een waterpomp. Regenwater is immers gratis en voor onze bloemen en planten veel beter dan het klassieke leidingwater.
Voorzie ook de nodige electriciteitsaansluitingen voor de plaatsing van een automatische garagepoort en voor de eventuele verlichting van onze oprijlaan of van het weg naar de voordeur. Zorg er steeds voor dat alle metarialen die met electriciteit te maken hebben, volledig waterdicht zijn.
Aan leg van paden en terras
Dromen we van een zit- en ligterras in onze tuin, dan moeten we hier uiteraard de nodige ruimte voor voorzien. Willen we tijdens de zomermaanden met familie en vrienden van een sfeervol barbecuefestijn kunnen genieten, dan houden we rekening met een terrasoppervlake van minimum veertig vierkante meter. We moeten er daarbij zeker voor zorgen dat het overtollige regenwater, in alle omstandigheden, weg kan. Dat kan door ons terras licht hellend te maken, zo'n twee centimeter niveauverschil per strekkende meter is hiervoor ruim voldoende.
Zorg voor logische structuur
Voorkom mogelijke verzakkingen, door zowel de paden als ons terras van een stevige omranding te voorzien. Hou er zeker ook rekening mee dat ronde vormen minder ruimte innemen dan rechte. Volg bij de aanleg van paden een logische structuur zonder al teveel overbodige hoeken. Kiezen we, wegens plaatsgebrek voor eerder smalle paden, dan kunnen we die breder doen lijken door de stenen dwars te leggen. Kleurbanen op een terras hebben hetzelfde effect. Een slingerpad brengt afwisseling in de tuin. We beperken ons bij voorkeur tot twee soorten wegverhardingen, bij kleine oppervlakten is één soort aan te raden. Het gebruik van grote tegels maakt een kleine tuin groter. Bij de aanleg van onze tuin, moeten we zoveel mogelijk trappen vermijden. Worden we toch geconfronteerd met een onoverkomelijk hoogteverschil, dan bouwen we bij voorkeur een trap aan ons terras, zodat onze tuinpaden vlak blijven. Dat is veel practischer.