Moerasplanten voor de vijver

Zoals vermeld in het artikel “De aanleg van een vijver met een goed natuurlijk evenwicht” is het planten in manden af te raden, daar hiermee de levensduur van uw planten sterk beperkt wordt. Het opwerpen van aarden wallen waarachter, na het leggen van de vijverfolie, grond aangebracht wordt, voorkomt dit nadeel.

Het planten

Plant in ieder op deze manier verkregen plantgat één soort moerasplant. Hiermee wordt een te sterke concurrentie voorkomen. Vergeet u niet na de aanplanting de grond tussen de moerasplanten af te dekken met grof, schoongewassen zand om het troebel worden van het water te voorkomen.

Plantdiepten tot tien centimeter

Equisetum scirpoides
Het betreft hier een fraai dwergsoort dat van oorsprong uit Noord-Amerika komt. Gezien de bescheiden afmetingen dient deze variëteit net onder het wateroppervlak geplant te worden.
Bron: Liné1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Liné1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Eriophorum angustifolium
De wolpluis komt in Europa nog in het wild voor. Bloeitijd april en mei. Te planten op een diepte van vijf centimeter.
Juncus ensifolius
Na vele jaren in het vak van waterplantenkweker doorgebracht te hebben is het nog steeds mogelijk een voorkeur voor sommige soorten te hebben. Juncus ensifolius is hier een uitstekend voorbeeld van. Een mooie plant van een bescheiden afmeting, waarvoor een plantdiepte moet worden voorzien van ongeveer vijf centimeter. De aparte bloei vindt gedurende de maanden juni, juli en augustus plaats.
Marsilea quadrifolia
Een klavertje vier met fraaie kleur groen. Gezien de bescheiden hoogte dient dit plantje niet te diep geplant te worden.
Epipactis palustris
Is een bijzonder fraaie moerasorchidee die nog sporadisch voorkomt in Midden en Zuid-Frankrijk. Weest u niet bang deze plant 's winters kwijt te raken: dit soort komt voor tot een hoogte van 1500 meter. De stengel met bloemen kan tot zestig centimeter hoog worden. Bloeitijd juni en juli. Plantdiepte tot tien centimeter onder de wateroppervlakte.
Bron: Ja::, Wikimedia Commons (GFDL)Bron: Ja::, Wikimedia Commons (GFDL)
Iris laevigata
Er bestaan maar weinig irissoorten die het gehele jaar in het water kunnen vertoeven. Andere cultivars van Iris laevigata zijn “Rose Queen” (rose), “Snowdrift” (wit) en “Variegata” (bont blad). De plantdiepte is twintig centimeter, de grote bloemen zijn zichtbaar in de maand juni. Ook Iris versicolor is een dankbare variëteit, hoewel deze aanmerkelijk lager blijft. De plantdiepte is in dit geval tien centimeter. De bloemen zijn donkerblauw van kleur. Vergelijkbaar met de laevigata-variëteiten is de Iris kaempferi (ensata). Uit deze groep is de zaailing van Iris kaempferi de enige variëteit die het jaar door in het water kan leven.
Juncus effusus “Spiralis”
Deze vergissing van de natuur is geen mooie plant, maar valt eerder te rangschikken onder de interessante soorten. Plantdiepte tot tien centimeter.
Bron: Christian Fischer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Christian Fischer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Orontium aquaticum
Een moerasvariëteit uit de Potentillafamilie met een interessante bloei in juni en juli. Als plantdiepte wordt ongeveer tien centimeter geadviseerd.
Bron: Dave Pape, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Dave Pape, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Orontium aquaticum
Een interessante moerasplant met, als extra voordeel, een zeer vroege bloei. Plantdiepte ongeveer tien centimeter. Het soort komt oorspronkelijk uit het oosten van de Verenigde Staten.
Bron: Liné1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Liné1, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Equisetum camtschatcense
Het blad van Equisetum camtschatcense blijft groen gedurende de wintermaanden. Deze variëteit kan geplant worden tot vijftien centimeter onder het wateroppervlak. De volwassen hoogte bedraagt tachtig centimeter.
Ranunculus acris “Multiplex”
Deze dubbelbloemige moerasranonkel bloeit een goed gedeelte van de zomermaanden. Plantdiepte: tien centimeter. De enkelbloemige variëteit draagt als naam Ranunculus flammula.

Plantdiepten tot twintig centimeter

Alisma plantago-aquatica
Is een zomertbloeiende waterplant met witte tot lichtrose bloemen. Dit soort heeft een lichte neiging tot uitzaaien. Plantdiepte: tot twintig centimeter onder het wateroppervlak.
Baldellia ranunculoides
Voor Baldellia ranunculoides geldt in feite hetzelfde verhaal als voor Alisma, het blad is echter smal en puntig. Baldellia kan eveneens tot twintig centimeter diep geplant worden.
Butomus embellatus
Een interessante vijverplant die in de tweede helft van de zomer bloeit. De fraaie bloemen zijn rose gekleurd. Kan tot twintig centimeter diep gepland worden.
Hippuris vulgaris
Een goed volgroeid plantvak met Hippuris doet denken aan een dennenbos in miniatuurvorm. Plantdiepte tot twintig centimeter.
Glyceria maxima “Variegata”
een interessante plant voor de liefhebbers van bont blad. De bloei vindt plaats in juli en augustus met violette bloemen. De aanbevolen plantdiepte is twintig centimeter.
Pontederia
Ook wel snoekkruid geheten, hoort zonder enige twijfel tot de mooiste moerasplanten. De lavendelblauwe bloemen sieren een vijver gedurende de zomermaanden op. De plantdiepte is ongeveer twintig centimeter. Interessante variëteiten zijn eveneens de witbloeiende Pontederia cordata “Alba”, Pontederia cordata “Rosea” met rose bloemen en last but not least de Ponteria lanceolata, de grote neef uit de familie.
Sparganium
Wordt in het Nederlands ook wel “egelskop” genoemd. Te planten op een diepte van twintig centimeter.
Sagittaria japonica “Flore Pleno”
De bloemen lijken op die van gipskruid, maar in grotere vorm. De bloeitijd van dit soort valt gedurende de zomermaanden. De plant kan tot twintig centimeter diep geplant worden.

Plantdiepten tot dertig centimeter

Acorus calamus “Variegatus”
Wordt gekweekt voor haar decoratieve blad. De plant wordt ongeveer tachtig centimeter hoog. Plantdiepte: tot dertig centimeter onder het wateroppervlak. Dit soort groeit, voor een waterplant, vrij langzaam. Vermenigvuldiging door wortelstek.
Saururus cernuus
Crème witte bloemen gedurende de zomermaanden. Plantdiepte tussen de twintig en dertig centimeter.
Schoenoplectus tabernaemontani “Zebrinus”
Deze variëteit blijft iets lager dan de Albescens. Een plant die uitstekend gedijt in Nederland. In warmere klimaatszones verbranden vaak de witte ringen. Plantdiepte tussen de twintig en dertig centimeter.

Plantdiepten tot veertig centimeter

Schoenoplectus lacustris “Albescens”
Het hier beschreven soort behoort zonder enige twijfel tot de mooiste moerasplanten. Als plantdiepte kan tussen de twintig en veertig centimeter aangehouden worden.
Thalia dealbata
Hoort tot de moeilijk te evenaren schoonheden. Vreemd genoeg heeft deze plant de reputatie matig winterhard te zijn. Op onze kwekerij heeft dit soort regelmatig bloot gestaan aan wintertemperaturen van min vijfentwintig graden. Nooit hebben wij enige schade kunnen constateren. De paarse bloemen verschijnen gedurende de zomer. Aanbevolen plantdiepte tussen de twintig en veertig centimeter. De bloemen fungeren vaak als insectenval.
© 2010 - 2024 Emmy-wieten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijver in de tuin; overzicht geschikte moerasplantenVijver in de tuin; overzicht geschikte moerasplantenVijverplanten zijn onmisbaar voor een vijver met mooi helder water. Maar vijverplanten spelen ook een belangrijke rol bi…
Naar plantdiepte ingedeelde waterplantenNaar plantdiepte ingedeelde waterplantenVrijwel alle vijverplanten worden geplant vanwege hun schoonheid. Er bestaan echter soorten die meerdere kwaliteiten bez…
Bloeiende vijverplantenBloeiende vijverplantenEen vijver is een blikvanger in een tuin, zeker als er mooie bloeiende vijverplanten in staan. Welke vijverplanten je ki…
Bereid de vijver voor op vorst en laat het water openBereid de vijver voor op vorst en laat het water openEen mooi aangelegde vijver, gezond biologisch evenwicht, prachtige beplanting en gezonde vissen. Waarschijnlijk heb je d…

Droge vijver, een kindvriendelijke vijverEen vijver, hoe ondiep deze ook mag zijn, vormt een potentieel gevaar voor kleine kinderen. Een droge vijver kan een opl…
Hekwerk als afscheiding van een tuinBijzonder veel mogelijkheden heeft het houten hek. Maar er bestaan ook alternatieven zoals "kant en klare" hekken, gaash…
Bronnen en referenties
Emmy-wieten (15 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.