Vijver in de tuin; overzicht geschikte moerasplanten
Vijverplanten zijn onmisbaar voor een vijver met mooi helder water. Maar vijverplanten spelen ook een belangrijke rol binnen het totale beeld dat de vijver uitstraalt. Niet elke plant houdt er van om met zijn voeten in het water te staan. Moerasplanten houden daar wel van. Zij zijn dan ook bij uitstek geschikt om in het moerasgedeelte van de vijver aangeplant te worden. Moerasplanten vormen zo een mooie natuurlijke overgang van de tuin naar de vijver. Met deze plantgroep kan een hinderlijke onnatuurlijke vijverrand worden weggewerkt. Er is een ruim assortiment moerasplanten.
Moerasgedeelte van de vijver
Het moerasgedeelte, ook wel de natte oever genoemd, begint direct over de vijverrand. Het water heeft daar vrij toegang en zal de grond voortdurend vochtig houden. Dit vormt dus de ideale plek voor moerasplanten. Moerasplanten zijn planten die met hun wortels in het water moeten staan en geen droge wortels kunnen verdragen. Ze mogen echter weer niet te diep staan, want daar kunnen ze dus net weer niet tegen. De groep planten die wel in het diepe gedeelte van de vijver kunnen staan, vallen onder de groep waterplanten. Maar voor moerasplanten geldt een diepte van maximaal 15 centimeter. Moerasplanten worden vooral toegepast bij natuurlijke vijvers, die vaak beschikken over een zogenaamde moeraszone. Bij strakke en modern vormgegeven vijvers, die veelal afgewerkt worden met een verharde vijverrand, zal je dus helemaal geen moerasplanten tegenkomen. Die vijvers zijn namelijk vaak gelijk na de vijverrand al te diep om moerasplanten toe te kunnen passen. Bovendien past de beplanting vaak ook niet in het gewenste beeld van een dergelijke vijver.
Standplaats, aanplant, onderhoud en bemesting van moerasplanten
Standplaats
Moerasplanten gedijen het best in de zon of de halfschaduw.
Aanplant
Om woekeren van de planten tegen te gaan, is het aan te raden om moerasplanten altijd in speciale vijvermanden aan te planten. Hiermee worden de planten al automatisch binnen de perken gehouden. Bijkomend voordeel is ook dat het onderhoud daardoor veel gemakkelijker is. De verschillende planten groeien op deze manier namelijk ook niet met de wortels door elkaar heen.
Onderhoud
Aangeraden wordt om de moerasplanten om de twee á drie jaar uit de manden te halen en te scheuren. Vul de vijvermand met nieuwe vijveraarde en plant daarna de jongste delen van de plant (de buitenste gedeeltes) terug. Het regelmatig verjongen van de moerasplanten zal de levensduur verlengen en de bloei bevorderen.
Bemesting
Vul de vijvermanden altijd met speciale vijveraarde. Vijveraarde bevat minder voedingsstoffen dan andere aarde en dit remt de groei van algen in het vijverwater af. De voedingsstoffen in de vijveraarde zijn voldoende voor de eerste weken. Daarna haalt de moerasplant de benodigde voedingsstoffen uit zijn omgeving. Als de moerasplanten in een gezonde heldere vijver staan krijgen ze voldoende voeding. Extra voeding aan de planten toevoegen geeft alleen maar meer kans op algengroei in de vijver.
Assortiment en overzicht van geschikte moerasplanten
Grasachtige planten
- Acorus calamus "Gramineus" (Kalmoes)
- Carex pendula (Hangende Zegge)
- Eleocharis palustris (Naaldgras)
- Juncus ensifolius (Dwergrus)
Planten met mooie of opvallende bloemen
- Achillea ptarmica (Sneeuwbalplantje)
- Alisma lanceolatum (Waterweegbree)
- Dactylorhiza maculata (Rietorchis)
- Eriophorum angustifolium (Veenpluis)
- Iris versicolor (Iris)
- Lobelia cardinalis (Waterlobelia)
- Lychnis flos-cuculi (Koekoeksbloem)
- Lythrum salicaria (Kattestaart)
- Myosotis palustris (Vergeetmijnietje)
- Potentilla palustris (Wateraardbei)
- Ranunculus flammula (Kleine Boterbloem)
Opvallende bladplanten
- Alisma lanceolatum (Waterweegbree)
- Equisetum fluviatile (Holpijp)
- Filipendula ulmaria (Moerasspirea)
- Juncus effucus "Spiralis" (Krulpitrus/kurkentrekkergras)
- Sagittaria graminea (Pijlkruid)
Bessen na de bloei
- Calla palustris (Slangenwortel)
Bodembedekkers
- Houttuynia cordata (Houttuynia)
- Lysimachia nummularia (Penningkruid)
- Mazus reptans (Mazus)
Geurende planten
- Houttuynia cordata (Houttuynia)
- Mentha aquatica (Watermunt)
Niet-winterharde moerasplanten
- Schizostylis coccinea (Moerasgladiool)
Giftige moerasplanten
- Caltha palustris (Dotterbloem)