De kleine voortuin aanleggen
De gemiddelde Nederlandse woning heeft over het algemeen geen grote voortuin. Enerzijds gaat dit maar af van de woning en anderzijds de achtertuin, althans zo wordt er vaak gedacht. Maar een voortuin is wel het aangezicht van de woning en als deze niet in proportie is met de rest van het perceel, kan dit ontsierend zijn voor de woning. Pak dus ook de voortuin aan, ook al is deze (relatief) klein.
Maar gegeven het feit dat je een woning met voortuin, groot of klein, koopt of huurt en je er niets anders, qua afmeting, van kunt maken, kan je er nog wel iets moois van maken of laten maken.
Het is geheel afhankelijk van de stijl van je huis en wat je uiteraard mooi vindt. Verder is het van belang of je een open of juist besloten tuin wilt hebben.
Optisch vergroten
Of het je stijl is is een tweede, maar je kleine stadse voortuin kan je "vergroten" door:
- De omheining laag te houden
- Niet te vol te zetten
- Werk met grote oppervlaktes (bijvoorbeeld dezelfde planten in een groter perk bij elkaar)
- Symmetrie werkt rustig en doet de tuin ook groter overkomen.
Open
Een open tuin creëer je door de afbakening (de grens van je perceel) laag te houden of zelfs helemaal achterwegen te laten. Zo staat bij de
jaren 30 woning de lage strakke buxus haag erg fraai, maar een gemetseld muurtje van max. 30 cm hoog kan ook prima. Metsel je er meteen op de hoeken wat bakken in, dan kan je deze hoeken van bijvoorbeeld fraaie hortensia’s voorzien. Het middenstuk kan van grof gemengd grind voorzien worden en leg er vooral worteldoek onder. Dit voorkomt onkruid tussen het grind.
De klassiek groen/grijze zonnewijzer op een gemetselde sokkel staat zeker ook fraai in de jaren 30 woning.
De
jaren zestig en zeventig woning kent van oorsprong vaak de hogere heg, maar als je de grote raampartij toch wat privacy wilt geven haal de omheining dan weg en zet alleen in het midden van de voortuin (voor de grote raampartij) een grote plant of struik. Een olijfboom is bijvoorbeeld een blikvanger, maar geeft weinig privacy. Grote grassoorten of Spaanse pluimen waaieren stevig uit en geven na verloop van tijd meer privacy. Op de grond kan een zachtrode grindsoort of houtsnippers. Wil je het grind in “bedwang” houden, leg dan dikke bamboepalen op de grond (op de rand van het perceel).
De woningen die men
na halverwege jaren 80 is gaan bouwen kennen meer privacy. Ofwel de keuken aan de voorkant met een hoger raam of de woonkamer ramen zijn hoog en smal (en allerlei varianten hierop). Dat wil meteen zeggen dat je bij het beplanten minder rekening hoeft te houden met het creëren van privacy. Heb je een blikvanger, dan is het wel aan te raden deze ook zichtbaar te laten zijn vanuit de woning. Grote tegels (bijvoorbeeld minimaal 40 bij 40) in neutrale grijstinten, zwart of roomwit laten een voortuin groter lijken. Combineer dit met licht in de grond en ergens een blikvanger in de vorm van een mooie plant, zonnewijzer of iets anders. Door de ruimte die gemaakt wordt, valt de blikvanger alleen nog maar meer op. Licht in de grond verwerkt, zal deze in de avonduren ook fraai vormgeven.
Gesloten
Wil je een gesloten voortuin, dan kan een hek te massief overkomen. Zeker als je een reguliere eengezinswoning hebt. Een taxus of hoge buxus daarentegen kan wel altijd. Snoei de volle haag smal en laat hem de hoogte in groeien. Zo creëren een besloten effect in je voortuin. Maar pas op dat je de besloten voortuin niet te vol zet. Werk bijvoorbeeld met grind en pas de kleur aan aan de steen van de woning. Werk symmetrisch met gietijzeren bakken of grof in de vorm van hardhouten bakken. Voorzie de bakken van planten die bij de taxus of buxus past zoals planten met veel kleurige bloemen en een blad wat in de diepgroene kleur van de haag is. Rozen combineren bijvoorbeeld perfect bij deze haag.
Bij de moderne woning kan ook een moderne omheining, denk hierbij aan RVS buizen die aan elkaar gekoppeld worden, eventueel met licht erin verwerkt. Of gemetselde pilaren met RVS of hardhout. Bij een RVS omheining om een voortuin van een nieuwe woning past een stevige robuuste boom. Verschillende beuksoorten of de traditionele eik ogen robuust. Werk niet met grind, maar bestraat de voortuin geheel of deels met stenen die weer matchen met de steenkleuren van de woning.
Water
Voor de liefhebbers van water in de voortuin, voorkom bij de kleine(re) stads voortuin een groot waterspuitend ornament. Dit soort grootse bakken ontsiert de voortuin en soms ook nog de woning in zijn geheel. Verwerk water in een verdieping in de grond of plaats een grote natuurstenen bak met fraaie drijfplanten. Let op bij het warme weer, hij kan zomaar droog staan! Wil je een spuitertje in de bak, zorg dan dat het een beschaaft spuitertje (in afmeting) wordt.
Licht
Licht in de voortuin is veilig en op de juiste plaatsen aangebracht kan het er in de avonduren erg fraai uitzien. Werk bij voorkeur met een tijdschakelaar, bij de invallende schemering springen de lampen dan vanzelf aan. Dit is zelf in te stellen en vergeet vooral niet energiezuinige lampen aan te schaffen, dat scheelt erg veel geld.
Tot slot
Als je het niet laat doen maar zelf aan de slag gaat, doe dan eerst wat ideeën op tijdens beurzen, in de omgeving of in tuincentra. Zo krijg je een beeld van de afmetingen versus wat je als idee hebt om met je tuin te doen.