Rozemarijn of Rosmarinus officinalis
Rozemarijn of Rosmarinus officinalis is een sterk geurende heester, een populair keukenkruid en mag in een kruidentuin eigenlijk niet ontbreken. Het is een van oorsprong mediterrane plant die het hele jaar door groen blijft, Rozemarijn is (meestal) winterhard. De bloeitijd loopt van maart tot mei, juni met bloemen die blauw-wit van kleur zijn. In het Engels spreekt men over Rosemary, in het Duits over Rosmarin en in het Frans over Romarin.
Inhoud artikel
Bron: Foto infoteur
Verklaring van de naam Rosmarinus
Het betekent dauw van de zee. Er doen meerdere verklaringen de ronde, het zou slaan op de paarsblauwe bloemen met dauwdruppels of op de groeiplaats van de rozemarijn, bij voorkeur een plaats in de buurt van de zee.
Waar plant je de rozemarijn
In landen rond de Middellandse Zee kun je de rozemarijn tegen een muur zetten op het zuiden in doorlatende grond. In ons land moet je er rekening mee houden dat de plant niet geheel vorstbestendig is, je kunt rozemarijn het beste als kuipplant behandelen en in de wintermaanden binnen zetten. Zet je de plant toch in de tuin, zet hem dan op een zonnig plekje, in humusrijke grond en zorg ervoor dat water goed kan aflopen.
De blaadjes
De rozemarijn blijft groen, je kunt de blaadjes (aan de bovenkant donkergroen en aan de onderzijde wit) dus het hele jaar door plukken, gebruik ze vers of gedroogd. De leerachtige naaldvormige blaadjes ruiken heerlijk, de geur komt goed tot zijn recht in geroosterde en gegrilde gerechten, wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld kruidenazijn. Rozemarijn heeft een opwekkende werking en stimuleert de spijsvertering.
De hoogte, de bloeitijd en de kleur van de bloemen
- De plant kan een hoogte bereiken van anderhalve meter, in ons land blijft hij meestal wat lager.
- De bloeiperiode is van midden voorjaar tot vroeger zomer (maart tot mei/juni).
- De plant draagt paarsblauwe tot witte bloemen.
Variëteiten
Er bestaan verschillende variëteiten zoals Blauer Toskaner (de bloemen zijn diepblauw), Majorcan Pink (roze bloemen), Upright white (witte bloemen), Roseus (roze bloemen), Albus (witte bloemen), Prostatus (kruipende soort) en Sever sea (half-hangend, blauwe bloemen).
Vermeerderen
Dit kun je doen door zaaien of door stekken.
- Zaaien kun je vanaf begin mei onder glas of op een warme plek. Na vier weken zal het zaad ontkiemen, opkweken in potten op een zonnig plekje.
- Vermeerderen kun je door tussen mei en augustus te stekken, steek de stekjes in bakjes met stekgrond, voldoende water geven, afdekken met plastic en de bakjes op een zonnige plek neerzetten. Het plastic weghalen als het jonge plantje goed is ingeworteld.
Snoeien
De rozemarijn kun je na de bloei (dus aan het begin van de zomer) snoeien. In april kun je dorre en bruine twijgen wegsnoeien, je snoeit dan terug tot op de levendige plantendelen.
Bron: Foto infoteur
Ziektes die je tegen kunt komen bij de plant
De rozemarijnkever is een vijand van de plant, deze kan heel wat schade aanbrengen. Je kunt ze het beste met de hand weghalen.
Met welke planten/bloemen kun je rozemarijn goed combineren
Je kunt de rozemarijn heel mooi combineren met de laurier en tijm.
Interessant of handig om te weten
- Gedroogde rozemarijn is sterker van smaak dan verse rozemarijn (in tegenstelling tot de meeste andere kruiden).
- De smaak: sterk aromatisch, licht bitter, harsachtig.
- Rozemarijn wordt veel gebruikt in de parfumindustrie, in doucheproducten en in haarverzorgingsproducten. Het activeert de bloedsomloop, stimuleert en verfrist.
Niet gebruiken bij
Op internet las ik dat je rozemarijn niet moet gebruiken als je zwanger bent, borstvoeding geeft, bij hoge bloeddruk of als je epilepsie hebt.
Vraag het in ieder geval na bij je verloskundige of huisarts!