Ideeen voor de kleine stadse voortuin
De gemiddelde stadse voortuin zal niet dieper zijn als een meter of 4 en niet breder dan het huis (heb je al een garage dan is daar ook de oprit) en dus moet je op een paar vierkante meter je voortuin een mooie entree voor je huis laten zijn.
Rondrijden
Als je zelf helemaal geen idee hebt dan is het handig, voordat je zelf aan de slag gaat of iemand opdracht geeft, om lopend of op de fiets voortuinen te bekijken. Niet zozeer de sterk gestileerde tuinen in de tuincentra, maar de echte tuinen in de omgeving. Daar zie je tuinen die net zijn aangelegd, maar ook tuinen die enkele jaren “oud” zijn. Maar belangrijker nog, je kunt er allerlei ideeën opdoen en combineren van onderdelen.
Ga voor het kijken naar tuinen eerst naar straten waar qua bouwstijl enigszins vergelijkbare woningen staan. Je kunt ook bewust naar tuinen gaan kijken met woningen met een ander bouwstijl, maar bedenk dan dat bijvoorbeeld bij een jaren 30 huis de tuin niet per definitie ook mooi is bij je jaren 90 woning. Een kwinkslag naar een bepaalde periode kan weer wel heel leuk zijn. Overleg dit met de vakman, die kan u helpen uw ideeën hieromtrent vorm te geven.
De tekening
Om te komen tot een tekening voor aanleg is het van belang alle verzamelde ideeën bij elkaar te hebben en te rangschikken van heel belangrijk tot minst belangrijk om in de voortuin te hebben.
Bedenk ook wat, los van beplanting, borders etc., nog meer belangrijk is. Denk hierbij o.a. aan:
- Moet het onderhoudsarm zijn
- Wilt u vrij zitten (zonder gordijnen te moeten sluiten)
- Kan de zonwering bij beplanting in het gedrang komen
- Moet de voortuin vergrotend werken of mag het een kleine knusse voortuin zijn
- Vindt u symmetrie in uw tuin belangrijk
…en zo zijn er nog wel enkele te benoemen.
Als op die vragen antwoord is gegeven kunt je (of iemand die de tekening voor je maakt) aan de slag. Ga je het allemaal zelf doen dan zijn er op internet talloze voorbeeld tekeningen vinden die je als basis kunt gebruiken. Bij deze basistekeningen worden wel tips gegeven, maar zijn goed met eigen ideeën qua ontwerp, soorten planten e/o muurtjes te combineren.
Materiaal
Waar het voorbeeld minder op let is de groei van de plant. De meeste mensen kopen de planten relatief klein, maar sommige soorten groeien enorm hard en soms zijn ontwerpen in no time onzichtbaar door de woekering van planten. Kijk bij aankoop altijd naar de bijgeleverde kaartjes e/o uitleg.
Bouwmaterialen voor muurtjes, plantenbakken etc. zijn er ook in alle soorten en maten te krijgen. Het is heel persoonlijk waar iemand voor kiest, maar probeer meerdere soorten materialen in een voortuin wel qua stijl te combineren. Laat je anders bij de aankoop adviseren. Dit voorkomt dat je tuin een ratjetoe van stijlen, kleuren en materialen wordt.
Aan de slag
Heb je alles in huis zorg dan dat je voldoende hulp hebt. Samen gaat het sneller en werkt prettiger. Het kan wel een kleine stadse voortuin zijn, daar kan zomaar heel veel tijd vergen.
Het weer heb je niet altijd in de hand, maar als het erg warm is, is het goed de nieuwe planten goed te bevochtigen. Planten en daarna de grond goed vochtig maken en houden (in de zon niet de plant zelf bevochtigen, hierdoor kan deze verbranden).
Ga je het over meerdere dagen verdelen, maak dan een planning van wanneer je wat doet en leg iedere keer de benodigde materialen klaar. Dit voorkomt een hoop onnodig extra werk.
Succes met de voortuin!