Het creëren van privacy in de tuin

Het creëren van privacy in de tuin Er wordt steeds meer tijd in de tuin doorgebracht en dat betekent dat de behoefte aan privacy ook groter is geworden. Door het plaatsen van een omheining voorkom je inkijk, maar ook met beplanting of een overkapping kun je de tuin afschermen. En dan is er nog de inkijk van bovenaf. Dit kun je voorkomen door het plaatsen van bomen, parasols of schaduwdoeken. Privacy betekent ook dat de buren niet mee kunnen luisteren als je buiten zit. Geluidsisolerende geluidsschermen en een groene omheining dempen deze geluiden.

Privacy op een balkon

Het balkon is een kleine buitenkamer waar je op een eenvoudige manier voor privacy kunt zorgen. Span bijv. een canvas doek, (moderne uitstraling) of rieten matten (natuurlijke uitstraling) langs de reling. Tegen inkijk van bovenaf span je een schaduwdoek boven het balkon. Privacy creëer je ook met tuinschermen of parasols. Je kunt ze makkelijk verplaatsen en zo zelf bepalen waar en wanneer je ze wilt gebruiken. Ook met beplanting kun je het balkon afschermen. Kies dan voor grotere planten zoals bamboe, klimop, of hogere grassoorten. Misschien is er zelfs wel plaats voor een klein boompje.

Hoe scherm je het terras af?

Met tuinschermen scherm je het terras eenvoudig af van de omgeving. De schermen bieden tegelijkertijd beschutting bij wind en ze zijn verplaatsbaar. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een natuurlijke afscheiding, dan is een beukhaag, buxus, klimop, esdoorn, liguster of taxus geschikt. Een natuurlijke afscheiding heeft wel regelmatig onderhoud nodig. Een haag moet zeker één keer per jaar goed worden gesnoeid.

Een paviljoen, overkapping of veranda?

Een paviljoen biedt privacy en beschutting tegen felle zon en wind. Ze zijn vaak verkrijgbaar met losse schermen, die zijn te bevestigen aan de zijkanten. Het is een goedkoop alternatief voor een vaste overkapping. Bovendien is een paviljoen verplaatsbaar. Het is echter minder geschikt bij slechtere weersomstandigheden. Een overkapping staat vast en dat geldt ook voor een veranda. Ze zijn niet zo gemakkelijk te verplaatsen. Daarom is het belangrijk om er voor de bouw op te letten dat ze op de juiste plek komen te staan en zo voldoende privacy bieden.

Bomen in de tuin

Goed geplaatste bomen kunnen inkijk van buurhuizen voorkomen. Maar lang niet alle bomen zijn geschikt voor de gemiddelde Nederlandse tuin omdat ze te groot worden. Geschikte bomen voor een kleine of middelgrote tuin zijn: catalpa’s, dakplatanen of leibomen. Leibomen zijn heel geschikt als afscheiding. Ze nemen niet veel ruimte in maar voorkomen wel inkijk. Leibomen passen ook in een kleine tuin.

Pergola’s

Een goedgeplaatste pergola kan het zicht van achterliggende huizen in je tuin ontnemen. Pergola’s zijn ook geschikt voor een kleine tuin. Laat de pergola begroeien met klimplanten zoals rozen of blauwe regen voor een overweldigende bloemen zee.

Privacy creëren met een tuinafscheiding

Er zijn verschillende manieren om de tuin af te schermen tegen inkijk, of tegen geluid. Dit kan door het plaatsen van schuttingen of met schermen die verspringen ten opzichte van elkaar. De mate van privacy verschilt, dit is afhankelijk van de keuze die je maakt. Het is ook niet altijd noodzakelijk om alles af te sluiten.

Schermen/shutters

Shutters zijn schermen met beweegbare lamellen. De lamellen zijn verstelbaar, daarom kun je zelf de mate van inkijk bepalen. De schermen zijn overal te plaatsen. Je kunt de tuin met deze schermen ook verdelen in verschillende tuinkamers. Als de schermen open zijn, dan is de hele tuin te overzien. Zijn ze gesloten, dan creëer je een aparte ruimte. Shutterschermen zijn gemaakt van hout, aluminium of een combinatie van deze materialen. Hout heeft een natuurlijke uitstraling maar de levensduur is over het algemeen korter. Aluminium heeft geen onderhoud nodig en het heeft een lange levensduur. Shutterschermen zijn ook verkrijgbaar als overkapping. Met de beweegbare lamellen bepaal je zelf de mate van inkijk en de hoeveelheid zonlicht.

Geluidsschermen

Dit zijn twee rijen kokers gemaakt van aluminium die zijn gevuld met kokosbasten. Hiertussen zit een geluidsisolerende plaat. De schermen isoleren en absorberen het geluid. Ze hebben een natuurlijke uitstraling, die wordt versterkt door ze te laten begroeien met klimplanten.

Verspringende schermen

Schermen die verspringend ten opzichte van elkaar zijn geplaatst sluiten de tuin niet geheel af maar beperken de inkijk.

Groene hagen

Een groene haag trekt vogels aan, zorgt voor kleur in de winter en heeft een natuurlijke uitstraling. Een haag dempt omgevingsgeluiden beter dan een schutting, maar heeft wel meer onderhoud nodig en neemt meer plaats in.

Schuttingen/muren

Er zijn veel mogelijkheden in materiaalgebruik en er is verschil in duurzaamheid en onderhoud. Om de eentonigheid van een muur te doorbreken plaats je planten, bloembakken of buitenschilderijen bij of aan de afscheiding.

Waterornamenten en vogels

Natuurlijke geluiden in de tuin dempen het geluid van pratende buren en van het langskomend verkeer. Lok vogels naar de tuin en plaats een waterornament.
© 2010 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuin: het bouwen en maken van een pergolaTuin: het bouwen en maken van een pergolaVeel mensen willen een pergola in hun tuin bouwen. Het maken van een pergola kan vrij eenvoudig zijn wanneer u besluit o…
Een cottagetuin / landelijke tuinEen cottagetuin / landelijke tuinEen cottagetuin heeft een losse, informele uitstraling. In deze tuin staan de borders vol met bloeiende planten, groente…
Genieten van een goed aangelegde tuinVolgens een Chinees gezegde kun je een paar uur gelukkig zijn door goed dronken te worden en kun je enkele jaren gelukki…
De klassieke formele tuin en de georganiseerde tuinDe klassieke formele tuin en de georganiseerde tuinDe formele tuin kenmerkt zich door symmetrie, herhaling en orde. De tuin wordt opgedeeld in verschillende kamers met in…

Geelbloeiende vaste plantenGeelbloeiende vaste plantenIn dit artikel beschrijf ik drie geelbloeiende vaste planten. De Vrouwenmantel of Alchemilla Mollis is bijzonder vanwege…
Acer of EsdoornAcer of EsdoornOnder het geslacht Acer vallen grote bomen maar ook heesters. Esdoorns staan bekend om hun mooie blad qua vorm en kleur.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wdietz, Pixabay
Reactie

Jose Jansen, 06-07-2016
Heb een balkon met overkapping. Voor de privacy zou ik graag iets vrijstaands willen hebben van ca. 1.30 m. hoog en 2.60 m. breed. Dus een scherm met (evt. met een versteviging in het midden) aan het uiteinde een stevige paal van willekeurig materiaal. Zodat je het ook gemakkelijk kunt oprollen/opruimen. Aan 1 zijde kan het bevestigd worden aan een pilaar.
De bodem is een houten vlonder waar niet in geboord mag worden. Er zijn wel ruimtes tussen de houten planken van 6 tot 8 mm. waarin je iets kunt klemmen. Kunt u mij adviseren wat ik hiervoor kan aanschaffen. Reactie infoteur, 13-07-2016
Hallo Jose,
De meeste schermen hebben standaardmaten, maar misschien is dit iets? https://www.luxxout.com/bestellen/terrasscherm-inova/ Hier kun je zelf de maten invoeren, de materialen en de prijs is meteen zichtbaar. Heel veel succes bij het zoeken naar een geschikt scherm!
Groeten Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 25-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.