Zelf knoflook kweken

Zelf knoflook kweken Niets is lekkerder dan knoflook uit de eigen tuin. Het heeft een andere smaak, is langer houdbaar en het is heel leuk om het zelf te kweken.

Knoflook doet het heel goed in Nederlandse tuinen

Mensen denken altijd aan landen als Frankrijk waar de knoflook vandaan komt. Toch misstaan de bollen (overigens zien de plantjes er niet uit als bollen, het zijn een soort sprieten boven de grond, de bollen komen er ondergronds aan) niet op de tuinen in Nederland. Bovendien is de oogst in het koude Holland net zo goed.

Hoe verbouw je zelf knoflook?

Er zijn een paar regels verbonden aan de verbouw van knoflook in Nederland. Zo houdt het gewas absoluut niet van natte grond. Knoflook heeft lang werk om zich tot een bol om te vormen (wel een half jaar) en als de grond steeds heel erg nat is, wordt het product daar niet beter van. Ze gaan dan rotten of schimmelen. De grond goed draineren is dus belangrijk. Bovendien houdt de knoflook niet van verse mest. De grond moet dus zo puur mogelijk zijn. Wat oude vergane oude compost is voldoende om de bollen ondergronds hun werk te laten doen. Die compost moet dan wel bovenop de geplante teentjes komen te liggen, met daarover heen weer wat modder.

Knoflook heeft lang werk om te groeien

Van een teentje tot een bol met allerlei teentjes knoflook, het duurt even. Wie vroeg in het voorjaar de teentjes in de grond zet, kan het einde van het jaar oogsten. Maar omdat er veel factoren zijn die dat kunnen tegengaan (vooral de regen) is het het beste om knoflook twee keer per jaar te planten en te oogsten. Wie in de nazomer de teentjes in de grond zet, heeft de zomer daarom tijdens de heetste dagen al prachtige knoflook. De bollen hebben dan alle tijd om te rijpen en te drogen. Dat laatste is heel belangrijk om ze lang te kunnen bewaren.

Knoflook planten

Knoflook is net als een tulp een bol. Hij wordt daarom ook net zo behandeld. Wie in september plant zorgt ervoor dat de teentjes snel en nog voor de winter redelijk goed wortels kunnen vormen. Ook ontstaan dan al de eerste bladstengels. Vanaf het vroege voorjaar gaan de planten door met groeien vanaf het moment dat de temperatuur begint te stijgen. Begin augustus begint het loof dan boven de grond af te sterven en worden de dikke bollen gevormd. Midden augustus kan dan geoogst worden en kunnen de bollen in de zon worden nagedroogd. De bollen zijn dan redelijk lang houdbaar (wel een jaar), maar kunnen ook dienen als pootgoed voor de volgende oogst. Overigens worden niet hele bollen neergezet, maar een teentje. Uit elk teentje komt vervolgens dan een plantje.

De manier om knoflook zo goed mogelijk te planten

  • Belangrijk is wel om knoflook voor de teelt te gebruiken om een goede oogst te garanderen. De knoflook die in de winkel ligt kan ook gepoot worden, maar is dat minder geschikt voor.
  • Plant de teentjes zo dicht mogelijk bij elkaar, zo’n 5 centimeter van elkaar op een rij.
  • Doe dat op tussen de 5 en 10 centimeter diepte.
  • De planten staan op deze manier wel veel te dicht op elkaar, maar het geeft in de winter de mogelijkheid om de sprieten die opkomen af te knippen en die te gebruiken in gerechten. De groene stengels met onderaan een gebleekt stukje groen hebben een heerlijke knoflooksmaak.
  • In de winter kunnen de planten worden uitgedund en komen ze op zo’n 10 centimeter van elkaar te staan, dan is dat meestal de garantie voor een goede oost.
  • In de voorzomer kan dan nog een keer worden uitgedund en dan staan de planten dus 20 centimeter van elkaar. Dat is de goede afstand voor een perfecte oogst.

Het hele jaar door knoflook uit eigen tuin

Wie dus in september knoflook in de grond zet heeft het hele jaar door bollen of sprieten paraat en hoeft daarvoor niet naar de winkel. Het is bovendien een fluitje van een cent om de planten vrucht te laten geven.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…
Knoflook in de keukenKnoflook wordt door velen geassocieerd met pijnlijke, brandende ogen en een sterke smaak en geur. Dit kleine lookgewas s…
Lautrec: het knoflookfeestOp een uurtje rijden ten Oosten van Toulouse ligt Lautrec. Daar moet je de eerste vrijdag van augustus zijn, want in Lau…

De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
Het geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is bijzonder omvangrijk, het omvat sierbomen die hun blad verliezen, fruitbomen, vaste planten en he…
Bronnen en referenties
Reacties

Hayco, 03-07-2015
Ik heb ook knoflook geplant zoals beschreven. Ik heb ze geplant vorig jaar september en nu geoogst omdat de grote stengels nu verdorden. Vervolgens gedroogd en nu de eerste gepeld. Dit waren geen tenen tot mijn verbazing, maar 1 grote bol. Voor de rest een heerlijke knoflookgeur en prachtig sappig. Heb ik te vroeg geoogst of is dit altijd zo?

Groetjes Hayco Reactie infoteur, 20-08-2016
Maar de bol bestaat toch uit tenen? Als je hem pelt komen de knoflooktenen tevoorschijn. Dat is toch ook zo als je hem uit de winkel haalt? Of begrijp ik het verkeerd.

G. van Delft, 08-02-2013
Ik vraag me af of knoflook ook in pot gepoot kan worden? Reactie infoteur, 08-02-2013
Ja dat kan wel, maar neem dan wel een ruime pot.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 22-08-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.