Zelf aardbeien verbouwen is heel eenvoudig

Zelf aardbeien verbouwen is heel eenvoudig Er is geen are grond voor nodig en heel groene vingers hoeft iemand ook niet te hebben voor het planten van aardbeien. Het fruit dat als eerste in het seizoen al te plukken is, is dan ook een fijne plant voor iedere tuin. Bovendien zijn eigen geteelde en geplukte aardbeien zo van de grond het lekkerst. Dit komt omdat ze echte warmte krijgen en niet ergens in een kas hebben gestaan. Het plukken van aardbeien komt wel secuur. Regels voor het planten en een goede oogst van aardbeien zijn niet moeilijk, want het zelf verbouwen van aardbeien is heel eenvoudig.

Aardbeien kunnen gewoon verhuisd worden van plek naar plek

De meeste fruitsoorten verhuizen nooit. Dat is ook niet vreemd, want een boom of struik verplant je niet zomaar even. Aardbeien kunnen wel steeds op een andere plek worden gezet en zo kunnen ze onderdeel uitmaken van de vruchtwisseling die zo belangrijk is voor de bodemstructuur.

Eenmaal dragende rassen aardbeien en doordragers

In aardbeienland zijn er planten die eenmaal dragen per jaar en er zijn doordragers. Bij het uitzoeken van plantjes bij het tuincentrum is het belangrijk om daar naar te vragen. Van belang is eveneens om te vragen of het vroege bloeiers zijn of laatbloeiers. Wie het hele seizoen door aardbeien wil, kan het beste van alles wat kopen. Dan is er vanaf het begin van de lente tot oktober oogst.

Wanneer plant je aardbeien?

Aardbeien die eenmalige dragen, kunnen het beste worden geplant van 20 juli tot 20 augustus. Juist deze maand wordt de groei anders, omdat de dagen dan alweer korten. Na half augustus is er nog maar een beetje groei, maar de plant maakt inwendig wel bloemknoppen aan. Dit gaat door tot november. Wie nieuwe planten eerder op de tuin zet, zal merken dat ze een groeispurt inzetten. Later planten betekent dat ze het seizoen er op weinig bloemen zullen hebben.

Doordragende aardbeien: planten tussen half maart en half april

Doordragende aardbeien kunnen eigenlijk op twee momenten van het jaar in de grond worden gezet. In september, maar de meeste tuinierders doen het liever half maar tot half april. Hebben de plantjes dan al bloemen, dan moeten die direct weg worden gehaald, om zo te zorgen voor een volwassen plant. Oogsten kan dan van juli tot in oktober.

Hoeveel aardbeienplanten zijn nodig voor een normale oogst?

Twintig aardbeienplanten zijn genoeg om 4 personen voldoende fruit te geven gedurende de oogstperiode.

Hoe plant je aardbeien?

  1. Spit de grond om en verwijder het onkruid
  2. Breng compost en volledige meststof aan
  3. Graaf iedere 25 centimeter een gat. Maak rijen met die gaten die 35 tot 40 centimeter van elkaar liggen
  4. Zet in ieder gat een aardbeienplant en laat de wortels verticaal hangen. De hals moet boven de grond uitkomen (dit is het punt van de bladeren en de wortels samenkomen)
  5. Spreid de wortels en maak het gat dicht met de overgebleven modder.
  6. Druk goed aan en geef ze water als alle planten zijn geplant
  7. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn
  8. Snijd de uitloper eraf, of zet die ergens anders neer. Zij putten de plant uit
  9. Verwijder in het jaar daarop in maart of april het onkruid rond de planten
  10. Schoffel flink wat compost door de aarde
  11. Bedek de grond rondom met stro of dennennaalden (houdt de slakken weg)

Hoe oogst je aardbeien?

Aardbeien moeten geoogst worden in de ochtend. Ze zijn dan namelijk zoeter. Haal de vrucht van de plant door het kroontje met de nagels van wijsvinger en de duim af te knijpen.

Jonge aardbeienplanten geven de beste vruchten

Jonge planten geven nu eenmaal de beste vruchten. De eenjarige planten geven dan ook het meest. In het tweede jaar is de oogst overigens wel veel groter, maar dan zijn de aardbeien zelf vaak kleiner. Natuurlijk zijn ook de omstandigheden van grote invloed op de oogst. De standplaats, het onderhoud en de bemesting zijn van wezenlijk belang.

Teelt van 1-jarige aardbeienplanten

Wie alleen 1-jarige planten wil houden, zet de planten in de grond, bewerkt de grond eromheen tijdens het seizoen, oogst en ruimt de planten weer na dat jaar. Daarna worden nieuwe planten gekocht. Wat ook kan is de uitlopers (aardbeienplanten vormen overal kleine plantjes door een spriet te laten groeien en die te laten wortelen. Dit is dan weer een heel nieuwe plant). Wie dat wil kan die nieuwe plantjes gebruiken voor een nieuw seizoen en de oude planten dan ruimen.

Teelt van doorlopende aardbeienplanten

Rassen die meerdere keren per jaar vrucht dragen moeten goed onderhouden worden. De uitlopers (die nieuwe plantjes) moeten steeds worden weggehaald. Zij halen namelijk teveel energie uit de moederplant. Na de oogst is het belangrijk om de plant op te schonen door begin augustus het verdorde en oudere blad weg te halen. Er blijft dan alleen een soort krans over.

Rassen die 1 keer vruchtdragen

Rassen die maar 1 keer vruchtdragen hebben ongeveer een maand oogst. Die begint in juli en eindigt in oktober, maar is afhankelijk van het ras. Er zijn namelijk honderden aardbeienrassen.

Aardbeienrassen die vroeg vruchten geven:

  • Avanta
  • Darselect
  • Gorella
  • Lambada
  • Sonata

Aardbeienrassen die in juni vrucht geven:

  • Elsanta
  • Elvira
  • Korona
  • Maxim
  • Pandorra
  • Polka
  • Senga Sengana

Aardbeienrassen die van half juli tot half juli vruchten geven:

  • Bogoga
  • Pandorra
  • Pavana
  • Tago
  • Tenira

Doordragende aardbeienrassen: van juli tot in oktober

  • Mara des Bois
  • Mrak
  • Ostara
  • Rapella
  • Selva

Aardbeienplanten geven 3 jaar goede oogst, daarna is het gebeurd

Aardbeienplanten geven 3 jaar lang een goede oogst. Daarna moeten de planten worden verwijderd en is het tijd voor nieuwe planten die ook op een andere stek in de tuin moeten worden gezet. Er moet zeker 3 tot 4 jaar zitten tussen het moment dat de laatste aardbeienplant is vertrokken en het planten van nieuwe planten.

Aardbeien op je balkon

Als je geen tuin hebt maar je wilt toch aardbeien kunnen eten van de eigen grond kun je ze planten in een bak, maar ook in een hangende tuin. Dit is een soort zak met daarin aarde en de aardbeien. Ook zijn er hangpotten te koop met de planten er al in die vaak een hele leuke opbrengst geven. Maar je kunt ook gewoon een aantal grote potten vullen met aarde en dan wat aardbeien planten kopen. Zorg voor genoeg licht, zon en water en houd slakken op een afstand en het is succes verzekerd.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aardbeien drankjesAardbeien drankjesAls je dol bent op aardbeien dan zul je blij zijn te lezen dat je er meer mee kan doen dan ze alleen opeten. Hier kun je…
Afvallen met aardbeienAfvallen met aardbeienAardbeien zijn heerlijke vruchten. Veel mensen zijn dol op deze rode, zoete vruchten en eten ze in de zomer maar wat gra…
Hoe kun je het beste aardbeien bewaren?Hoe kun je het beste aardbeien bewaren?Aardbeien zijn een erg populaire fruitsoort en worden vooral veel gegeten in de zomermaanden. Ze zijn niet alleen erg le…
Waarom is een aardbei gezond?Waarom is een aardbei gezond?De aardbei is een van de populairste fruitsoorten. Door de zoete smaak is de aardbei voor veel mensen zelfs het favoriet…

Hillhout, een uitgebreide keuze in tuinhout en tuintrendsHillhout is een bekende trendsetter van houten tuinproducten in Nederland en veel andere landen in Europa. De hoofdlocat…
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
Bronnen en referenties
  • Moestuin
  • ABC van de Groentetuin
Reacties

M. A. van Maaren, 17-02-2014
Waaraan kan ik een doordrager herkennen? Is er een duidelijk verschil in de doordrager en de één keer vruchtdragende plant? Reactie infoteur, 04-04-2014
Dat hangt van de soort af. Als u dus planten koopt moet u zich daarover laten inlichten.

Bianca Cosijnsen, 02-07-2012
Beste,

Ik heb nu voor het 2de jaar aardbeien uit mijn eigen tuin, nu is echter mijn vraag hoe je ze het beste schoon kan maken voor het opeten? Als ik ze namelijk in een zeef tegelijkertijd afspoel met koud water worden de aardbeien snotterig.

Groetjes Reactie infoteur, 02-07-2012
Maak alleen de aardbeien schoon met water die je direct nodig hebt. Laat de anderen gewoon met modder en al in je koelkast in een bakje liggen tot je ze nodig hebt en maak ze dan schoon. En dep ze af nadat je ze onder de kraan hebt gehouden, dat scheelt ook al veel.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-02-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.