Zelf een moestuin aanleggen

Zelf een moestuin aanleggen Een eenvoudige moestuin aanleggen is zeer makkelijk. Het grote voordeel van een eigen moestuin is dat je precies weet wat je eet. Wie zelf een moestuin aanlegt heeft bovendien alle groenten in huis en spaart heel wat geld uit. Hieronder wordt het aanleggen van een eigen moestuin eenvoudig uitgelegd aan de hand van 10 stappen. Na het lezen van dit artikel kan iedere beginner zeker en vast aan de slag!

Het plannen van de tuin

Bedenk eerst wat je precies wilt planten en hoeveel. Wil je elke dag kunnen genieten van een verse sla of maar één keer per week? Wil je de voorkeur geven aan exclusieve groentes of wil je enkel groentes die het meest gebruikt worden? Wil je ook plaats maken voor kruiden en bloemen? Voor hoeveel personen maak je de moestuin? Bij het aanleggen van een moestuin bereken je best van tevoren hoeveel bakken je zult nodig hebben om alles te kunnen telen.

Kies een plaats

Waar wil je nu precies je eenvoudige moestuin gaan aanleggen? Zo zijn er wel een paar zaken waar rekening mee moet gehouden worden zoals: hoeveel uren zon en schaduw is er op die plek, kan alles niet te nat worden. Het is echt wel makkelijk als een groentetuin snel te bereiken is, bijvoorbeeld ergens dicht bij het terras. Op die manier hoef je geen onnodige afstanden af te leggen en kan je van in huis alles goed in het oog houden.

Stel je bak en rooster samen

Nu gaan we even uitleggen hoe we de bak samenstellen en indelen. Maak hem in elk geval niet breder dan 1,20 meter. Een diepte van 15 tot 20 cm is ook ruim voldoende. De lengte van de bak maakt eigenlijk niet zoveel uit, maar het eenvoudigste systeem is als je vierkanten maakt. Op die manier oogt alles het mooiste. Het materiaal van de bak kan je zelf kiezen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van oude steigerplanken. Boven de bak komt nog een raster. Deze verdeelt de grond in gelijke vakken van 30 cm bij 30 cm. Let op, als je geen raster gebruikt kan je onmogelijk een makkelijke moestuin maken.

Vullen met aarde-mix

Aarde-mix is een soort compost. De grondstof bevat veel voedingsmiddelen die niet in de gewone bodem terug te vinden zijn. Het is daarom zeer belangrijk dat je die aarde-mix gebruikt, en niet gewoon je eigen grond. De mix is bovendien ook zeer makkelijk te bewerken, het biedt alles wat je planten nodig hebben en houdt goed water vast zonder het risico te lopen dat de grond ooit te nat wordt.

Het maken van de klimconstructies

Deze verticale constructies zijn een van de meest opmerkelijke zaken in je zelfgemaakte moestuin. Hieraan kunnen pompoenen, courgettes, tomaten en bonen groeien. Op die manier nemen ze veel minder plaats in en het oogt ook mooier.

Op de juiste afstand zaaien

Aangezien we hier in vierkanten gaan zaaien en niet in rijtjes, zorgen we ervoor dat er per bak een ander groente geteeld wordt. Zo kan je per bak bijvoorbeeld 4 kroppen sla, 1 koolplant, 16 uien of 9 bietjes gaan planten. Zorg er in elk geval voor dat je niet te dicht bij elkaar plant, zodat er voldoende grond en ruimte blijft bestaan.

Breng variatie

Het beste is dat je elk vak op een andere manier beplant. In een bak van 1,20 meter bij 1,20 meter heb je 16 gelijke vierkanten van 30 bij 30 cm. Je kan elk vak met een ander gewas beplanten. Het grote voordeel van al die verschillende soorten gewassen bij elkaar te planten is dat je amper last hebt van ziektes of ongedierte. Tenslotte ziet je tuintje er op die manier prachtig uit!

Je planten van buitenaf verzorgen

Je bak is relatief vrij klein, dit geeft als voordeel dat je op die manier makkelijk overal aan kan. Je moet bijvoorbeeld niet het risico nemen om tussen de planten door te lopen. Op die manier maak je geen schade aan de moestuin en blijft de grond mooi los en rul.

Geef lauw water

Zet een bakje water naast je moestuin. Zo heb je altijd wat water bij de hand. Op die manier kan het water ook opwarmen door de zon en kan je het lauwe water gebruiken voor de plantjes.

Oogsten en opnieuw planten

Het is gewoon erg leuk om zelf gekweekte groentes te oogsten. In de eenvoudige moestuin kan je na het oogsten meteen terug beginnen zaaien. De grond moet niet eerst voor een bepaalde tijd rusten. Je oogst dus gewoon zo veel en zo lang mogelijk.

Besluit

Iedereen kan dus makkelijk een eenvoudige moestuin aanleggen. Als je bovenstaande stappen allemaal correct volgt, heb je voor je het zelf beseft een prachtige moestuin waar je heel veel plezier zal aan beleven. Je spaart er bovendien heel wat geld mee uit. Ten slotte heb je een grote voldoening tijdens het eten van je eigen groentes. Kortom, je weet wat je eet!
© 2012 - 2024 Maartenrogge, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe moestuin voor beginners, eenvoudige moestuinDe basisprincipes van een moestuin. Welke locatie is het meest geschikt, in huis, buiten huis? Iedereen kan een moestuin…
Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Een moestuin aanleggen op vervuilde grondEen moestuin aanleggen op vervuilde grondBij de aanleg van een moestuin binnen een stad is het vaak de vraag of de grond vervuild is. Dit komt omdat mensen het i…

Mooie klimplanten aan een muur of omheining doen zoveel meerMuren en schuttingen bieden de gelegenheid om nog meer planten in de tuin te zetten. In dit artikel een praktische handl…
Tuinieren: Zintuigen in eigen tuin, ontwerp en belevingTuinieren: Zintuigen in eigen tuin, ontwerp en belevingEen tuin ontwerpen, aanleggen en beplanten die al uw zintuigen streelt, is een paradijselijke belevenis. Voor kinderen i…
Bronnen en referenties
Maartenrogge (19 artikelen)
Laatste update: 06-06-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.