Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?

Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat? Soms is het noodzakelijk om bomen en heesters van de ene plek in de tuin naar de andere te verhuizen. Dit is echter niet zonder risico. Indien men de boom verplant zonder de nodige techniek toe te passen kan de kluit heel wat schade oplopen waardoor de boom minder aanpakt op de nieuwe plek. Wat is het verschil tussen bomen en heesters? Wanneer verplant ik mijn bomen of heesters? Waar moet ik nog rekening mee houden bij het verplanten?

Bomen en heesters, wat is het verschil?

Takken bepalen het verschil

Bomen en heesters zijn houtachtige planten die veel langer leven dan kruidachtige planten.
De meeste bomen hebben één hoofdtak met een kroon van takken erboven. Een heester heeft geen hoofdtak. Het bestaat eerder uit heel veel takken die vlak bij de basis van de plant komen.

Stengels

Bomen en heesters hebben stijve stengels terwijl kruidachtige planten zachte en groene stengels hebben. De stijve stengels bij bomen hebben bovendien een beschermende buitenlaag van schors. Sommige heesters hebben echter iets buigzamere stengels en worden dan ook halfheesters genoemd.

Men kan toch een halfheester van een kruidachtige onderscheiden door te kijken naar de basis van de stengel. Is die basis houtachtig dan spreken we over een halfheester.

Snoeien

Bomen en heesters hebben een wondweefsel die ervoor zorgt dat men ze dus kan snoeien. Het snoeien van bomen en heesters wordt gedaan omdat dit de hen gezond houdt en/of omdat de mensen ze graag een andere of beperktere vorm willen geven.

Bomen en heesters verplanten

Tijdstip belangrijk

Het tijdstip waarop men dit doet, is nogal van belang. Zo verplant men best bomen en heesters tussen november en april.

Hoe verplant je bomen en heesters?

Bij het verplanten van bomen of heesters ga je als volgt te werk:
 • Begin met de takken die u bij het werk hinderen te binden.
 • Omwikkel de stam met jute om zo schade te voorkomen.
 • Steek met een spade een ruime cirkel rondom de boom.
 • Graaf vervolgens een spadebreedte van de eerste cirkel een tweede cirkel.
 • Graaf vervolgens de geul tussen beide cirkels uit en steek alle wortels die u tegenkomt in die geul af met de spade of de snoeischaar.
 • Graaf een halve meter diep zodat men alle wortels bereikt. Indien de grond droog is, kan men best nog wat dieper graven.
 • Verwijder zo voorzichtig mogelijk de grond die zich tussen de wortels bevindt en probeer de boom om te buigen zodat u gemakkelijk de wortels die onder de kluit zitten kan afsteken.
 • Het is zo dat men zoveel mogelijk aarde die zich rondom de wortels bevindt er aan moet laten maar omdat dit soms moeilijk te dragen is, kiest men er toch vaak voor om de grootste kluiten te verwijderen.
 • Bind jute of plastic rondom de kluit bij het verplaatsen om veel aarde verlies te mijden.
 • Bij het verplaatsen van de boom gaat men voorzichtig te werk.
 • Bij de nieuwe plek maakt men een kuil die 30 cm groter is dan de wortelkluit.
 • Spit op de bodem van het nieuwe gat goed verteerbare mest of bladaarde in de grond. Voeg daar ook wat beendermeel bij om de wortelvorming van de boom te bevorderen.
 • Zorg ervoor dat de mest niet in direct contact komt met de wortels omdat dit mogelijks de wortels kan doen verbranden.
 • Plaats nu de boom voorzichtig in het nieuwe gat en vul die met aarde. Trap die aarde goed aan en geef heel veel water.
 • Breng een laagje mulch van ongeveer 10 cm aan rondom de boom. Dit kan bladaarde of afgemaaid gras zijn.

Enkele aandachtspunten

Water

Bij coniferen en groenblijvende heesters is het zo dat deze nood hebben aan heel wat water. Hou dus deze soorten goed in de gaten.

Indien de heesters niet onmiddellijk kunnen worden geplant, kan men die beter vlak naast elkaar en schuin bevestigen in een niet al te natte kuil.

Bomen planten op een open plaats: opgelet!

Wanneer men een boom plant op een open plaats moet die beschermd worden tegen de wind. Zo voorkomt men omwaaien maar eveneens een te kort aan water. Men kan dit doen door drie palen in de grond te slaan rondom de boom. Daarna bevestigt men een linnen of fijnmazig plastic net rondom het geheel. Men mag dit net slechts verwijderen nadat de boom opnieuw begint te groeien.

Lees verder

© 2010 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinklussen in maart, wat kun je doen?Tuinklussen in maart, wat kun je doen?Na een lange winter begint de tuin langzaam maar zeker weer tot leven te komen. Op mooie zonnige dagen wordt de verleidi…
Verschillende manieren voor het snoeien van bomen & heestersVerschillende manieren voor het snoeien van bomen & heestersHet snoeien van bomen en heesters is verbonden aan algemene snoeiregels. Omdat er zoveel verschillende soorten bomen en…
Het planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHet planten van bomen of heesters met kale wortels of kluitHeb je een beperkt budget? Kies dan voor bomen of haagplanten met kale wortels. Ze zijn verkrijgbaar van november tot ap…
Tuin en tuinier tips - SnoeienTuin en tuinier tips - SnoeienHet doel van het snoeien van planten en bomen is ze mooi en gezond te houden. Belangrijk om te weten is wanneer je dit m…

Hoe leer ik tuinieren?Hoe leer ik tuinieren?Leren tuinieren. Vroeger leerden kinderen van hun ouders of grootouders hoe ze een tuin moesten bewerken, wat er in moes…
Een diervriendelijke tuin: een plezier voor het oog!Een diervriendelijke tuin: een plezier voor het oog!Wat is er leuker dan een tuin vol leven, een tuin waar van alles te zien is? Een tuin vol dieren, insecten en planten. E…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.