Hoe leer ik tuinieren?

Hoe leer ik tuinieren? Leren tuinieren. Vroeger leerden kinderen van hun ouders of grootouders hoe ze een tuin moesten bewerken, wat er in moest staan en wat kon en wat niet. Tegenwoordig gebeurt dat leren tuinieren veel minder. Maar hoe weet je nu hoe je een tuin moet bewerken? Alles over leren tuinieren.

Aardappelen groeien onder de grond en niet erboven

Op het platteland weten kinderen vaak nog wel dat aardappelen onder de grond groeien en niet aan een boom hangen. Maar in steden weten veel volwassen mensen dat ook al niet. Ook snappen sommige mensen soms niet waarom die bollen zoals dahlia’s het tweede jaar maar niet opkomen of waarom de Afrikaantjes van vorig jaar niet terug komen. De antwoorden zijn eenvoudig. Na een winter met vorst vriezen dahlia bollen dood en worden dus ook niet meer levens. Zij moeten uit de grond worden gehaald en vervolgens weer worden geplant. En Afrikaantjes? Dat zijn 1-jarige planten die zoals het woord ook al zegt, slechts 1 jaar groeien en bloeien en dan verdwijnen.

Hoe krijg je kennis van tuinieren?

Kennis van tuinieren is belangrijk om hooggespannen verwachtingen uit te laten komen. Waar mensen die kennis op moeten doen is nog niet eens heel eenvoudig. Er zijn rijen boeken en tijdschriften over tuinieren, maar het ene boek is ingewikkelder dan het andere. De basisboeken waarin in eenvoudige taal wordt uitgelegd hoe zaken werken zijn in het begin vaak het best. De programma’s op tv over tuinieren bevatten ook wel enige zinnige informatie, maar gaan vaak meer over gesponsorde producten dan over wat tuinieren nu werkelijk inhoudt. Bovendien wordt in dergelijke programma’s vaak niet het hele traject getoond. De aanleg van een tuin aanleggen is in een programma van een half of een uur niet uit te leggen. Bovendien lijkt het altijd veel gemakkelijker op het scherm dan het vaak in werkelijkheid is.

Informatie op het internet over tuinieren

Ook op het internet is heel veel informatie te vinden over tuinieren, maar het is best moeilijk om daar juist die informatie uit te pikken die in dat specifieke geval belangrijk is.

Tuincentra en kwekers kunnen goede, maar ook slechte informatie over tuinieren verschaffen

Bovendien willen bedrijven zoals tuincentra ook altijd wel veel informatie geven. Maar in die centra is niet iedereen altijd specialist. Bovendien gaan dergelijke bedrijven vaak in op trends. Wie gewoon degelijk advies wil over het planten, snoeien of poten van planten en bomen, krijgt vaak nul op het rekest of de verkeerde informatie.

Hoeveel Gunnera's op 4 vierkante meter?

Er is een tip om erachter te komen of tuincentra over de veel kennis beschikken en wel betrouwbaar zijn. Wie bij zo’n firma vraagt hoeveel Gunnera’s (ook wel reuzenrabarber of mammoetblad genoemd) je kunt planten op een stuk grond van 4 vierkante meter, moet te horen krijgen dat dit er slechts eentje kan zijn. Meer verkopen is onzin, want deze plant heeft heel veel ruimte nodig en op 4 vierkante meter kan eigenlijk slechts maar een halve Gunnera staan. Die worden niet verkocht, dus blijft een heel exemplaar over.

Netwerk om informatie over tuinieren te verkrijgen

Serieuze verkoper van planten en bomen komen dus door hun kennis altijd wel bovendrijven. Vaak hebben zij ook goede contacten met betrouwbare tuinontwerpers of kwekers en willen zij die adressen ook wel doorgeven.

Probeer gewoon te tuinieren

Een goed advies is verder om gewoon te proberen. Door te doen wordt de meeste kennis opgedaan. De meeste tuinplanten zijn bovendien zo sterk dat ze ook wel eens een kleine foute behandeling kunnen ondergaan. Daar gaan ze niet direct van dood. Door jaar in jaar uit, te onderzoeken wat er gebeurt met een bepaalde plant of struik ontstaat veel eigen kennis. Kennis bovendien die niet meer verloren gaat, want wie eens iets verkeerd heeft gedaan, weet dat vaak voor de rest van zijn leven.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress: Tuinieren is goed voor u!Houdt u van tuinieren? Misschien biedt u hobby u wel meer dan alleen plezier. Onderzoek heeft aangetoond dat “tuinieren…
Tuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheidTuinieren: Goed voor de mentale en fysieke gezondheidTuinieren is uitstekend voor de mentale en fysieke gezondheid. Dit blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken die…
Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?Iedere vorm van tuinieren is op een bepaalde manier natuurlijk. Uiteindelijk moeten de planten immers zelf groeien. Bij…
Tuinieren in De Sims 4Tuinieren in De Sims 4Ook in De Sims 4 is het weer mogelijk om lekker te gaan tuinieren. Je hoeft geen uitbreidingen aan te schaffen om te kun…

Beeld in de tuin: aanschaf van een tuinbeeldBeeld in de tuin: aanschaf van een tuinbeeldEen beeld in uw tuin geeft net die persoonlijke touch die uw tuin anders maakt als die van de buren. De keuze voor zo'n…
Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?Soms is het noodzakelijk om bomen en heesters van de ene plek in de tuin naar de andere te verhuizen. Dit is echter niet…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.