Snijbloemen uit eigen tuin langer bewaren in de vaas
Niets leuker dan door de tuin wandelen en te genieten van de geuren en kleuren die de ogen strelen. Graag brengen we dezelfde schoonheid ook in huis door een boeket samen te stellen met bloemen uit de eigen tuin. Alleen is het vaak zo dat die bloemen niet zo lang mooi blijven eens ze binnen staan. Wat kan men hieraan doen om er voor te zorgen dat de bloemen toch langer mooi blijven eens in een vaas geplaatst?
Het snijden van de bloemen
Bron: Pezibear, Pixabay Bij het snijden van de bloemen moet men het tijdstip waarop men dit doet respecteren. Zo is het beter de bloemen ’s morgens of ’s avonds te snijden. De lucht is dan namelijk redelijk koel en de plant heeft zich al vol water gezogen. Wanneer men ze snijdt op het heetst van de dag dan zijn de bloemstengels niet in staat om het vele vochtverlies door hun verdamping tot zich te nemen en verwelken ze snel.
Snij de bloemen af met een scherp mes. Indien men hier een schaar gebruikt, gaat men de vaatbundels dichtknijpen. Hierdoor is het niet mogelijk om het vocht te leiden naar de bloem en zal die opnieuw verwelken. Wanneer de bloem werd afgesneden, moet men die zo snel mogelijk in water zetten om uitdrogen te voorkomen.
Hoe zorgen we ervoor dat snijbloemen langer hun charmes bewaren in de vaas?
Snijbloemen in een vaas bewaren is niet zo evident. Er worden dan ook nogal wat fouten gemaakt. Indien men volgende zaken in acht zal nemen zal men merken dat de levensduur van de snijbloem zal stijgen.
Blad verwijderen:
Wanneer men snijbloemen snijdt, verwijder dan steeds de blaadjes die in het water zouden kunnen hangen. Indien men de blaadjes van de stengel niet verwijdert zorgt dit ervoor dat het water sneller bederft en de stengels minder ruimte hebben.
Dompelen:
Wanneer men in de vaas slappe bloemen ziet hangen dan kan men dit aanpakken door die bloemen uit de vaas te halen en ze even in warm water te zetten. Let wel op dat het geen heet water is. Rol de bloemen op in een krant, zet die een nacht in een emmer water en op een koele plek en men zal merken dat de volgende dag de bloemen als nieuw zijn. Rozen hebben hier vaak baat bij.
Verwonden:
Wanneer men merkt dat de stengels houterig zijn dan moet men deze planten wat helpen. Het is namelijk zo dat houterige stengels het moeilijk hebben om water op te zuigen. Maak dus een lange schuine snijwonde zodat het oppervlak waarmee de plant water kan zuigen wordt vergroot. Men kan er ook voor kiezen om met een mes diep in de tak te snijden zodat die wat splijt.
Heet water:
Sommige snijbloemen nemen beter water op wanneer die na het afsnijden in heet water worden gezet. Het water moet minstens een diepte hebben van 5 cm. Na 1 minuut wordt de vaas dan gevuld met warm water tot de rand. Dit laat men enige uren zo staan en daarna ververst men het water. Deze methode wordt vooral gebruikt voor rozen, stokrozen, papavers, wolfsmelkachtigen en planten die kunnen bloeden.
Holle stengels:
Wanneer men planten heeft met holle stengels kan men deze stengels best door deze met water te vullen. Men doet dit door ze ondersteboven te houden en er wat water te laten inlopen. Prop er daarna voorzichtig wat watjes in. Dit doet men om luchtbellen te voorkomen die een opname van water kunnen verhinderen. Deze techniek kan worden toegepast voor lupine, riddersporen en monnikskappen.
Stengels prikken:
Bloemen die luchtbelvorming in de stengels hebben, beginnen al snel te hangen. Om die luchtbellen te voorkomen kan men de stengel prikken. Dit doet men door om de 5 cm eens in te prikken in de stengels. Doe dit men een naald en niet met een mes. Men gaat merken dat tulpen die hier vaak last van hebben veel langer recht zullen blijven staan.
Chemische oplossing
Wanneer men een bosje bloemen ontvangt van een bloemenzaak kleeft er vaak een zakje met een chemische oplossing op de buitenkant van het boeket. Dit zakje bestaat uit een poeder die schadelijke bacterievorming in het water tegengaat. Men kan dit ook zo in een tuincentrum aanschaffen en voor snijbloemen uit eigen tuin gebruiken.
Nazorg
Bloemen die in een vaas staan, blijven langer mooi indien men het water regelmatig ververst. Dat doen de meeste mensen wel maar ze vergeten wel de vaas eerst met kokend water uit te spoelen voor ze nieuw water erin gieten.
Indien er een bloem wat slap begin te hangen, snijdt men van de stengel best een stukje af zodat verstopte vaatbundels weer weg zijn.
’s Nachts plaatst men de bloemen het best op een koele plaats.
Lees verder