Eigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisje
Heb je altijd al gedroomd van een tuinhuisje in je tuin? Naast het feit dat een tuinhuisje heel functioneel is, zorgt de uitstraling ervan dat je tuin een fraaiere sfeer uitademt. Een tuinhuis kan dienen als extra opslag, maar ook als een extra werkruimte of speelruimte voor de kinderen. Welke aspecten spelen een rol bij het kiezen en kopen van een tuinhuis?
Functie van een tuinhuisje
Een tuinhuisje kun je voor vele doeleinden gebruiken. Hierbij kun je denken aan:
- Hobbyruimte.
- Werkkamer.
- Speelkamer voor de kinderen.
- Opslagruimte voor tuinmeubelen, tuingereedschappen en andere tuinmaterialen.
- Als fietsenberging.
Afhankelijk van waarvoor je het tuinhuis wilt gaan gebruiken, is het natuurlijk wel van belang dat het tuinhuisje hiervoor ook geschikt is. De grootte van het tuinhuisje bepaalt bijvoorbeeld ook waarvoor je het wel en niet kunt gebruiken. Maar ook andere eigenschappen zijn van belang.
Eigenschappen van een tuinhuisje
Een tuinhuis kan variëren van een zeer eenvoudige uitvoering met een plat dak, een enkele deur en wellicht een raampje, tot een zeer luxe verblijfsruimte in de tuin. Welke eigenschappen kan een tuinhuisje allemaal bezitten, die ook bepalend zijn voor de mogelijkheden die je hebt om het te gebruiken:
- Ramen die je kunt openen en sluiten.
- Lichtkoepel op het dak
- Extra hoge deur waardoor je echt zonder je hoofd te stoten binnen kunt gaan.
- Degelijke aansluitingen voor elektra en water.
- Extra isolatie van het tuinhuis. Overigens is de isolerende werking van hout erg goed te noemen.
- Afwerking van het hout aan de binnenzijde, zodat er zich nergens splinters of ruw hout bevinden waaraan men zich pijn kan doen.
- Ventilatieroosters, waardoor de temperatuur in de zomer, en het vochtklimaat gedurende het hele jaar optimaal kunnen zijn.
- Er zijn ook tuinhuisjes met aangebouwde veranda, waardoor je heerlijk buiten kunt zitten bij je eigen cottage.
Het uiterlijk van het tuinhuis
Tuinhuisjes zijn er in vele uitvoeringen, zo ook voor wat betreft de uitstraling en sfeer die je ervaart als je het tuinhuisje van buiten bekijkt. Er zijn hele eenvoudige en strak uitgevoerde tuinhuisjes die je bijna als blokhut zou kunnen bestempelen, maar er zijn ook fraai vormgegeven zeshoekige varianten met een mooi lessenaarsdak, voorzien van vele raampjes en een veranda. Welke waarde je toekent aan het uiterlijk en de uitstraling, heeft ook te maken met waarvoor je het tuinhuisje gaat gebruiken. Vaak is de uitstraling minder van belang, wanneer het tuinhuis als een berging gebruikt gaat worden, maar meer van belang als het een hobbyruimte wordt. Ook wordt er vaak gekeken naar de uitstraling van de woning en de tuin, en wordt er op basis daarvan ook gekozen voor een bepaald soort tuinhuis. Natuurlijk hangt aan alle luxe en speciale opties een prijskaartje! Overigens kun je zelf ook nog zonder dat het veel kost, extra waarde aan de uitstraling toevoegen. Wanneer je enkele leuke objecten aan de buitenkant van het tuinhuisje hangt, gordijntjes maakt voor de ramen en een bloembak onder het raam bevestigt, dan heeft je tuinhuisje al direct een charmanter, en zelfs Oostenrijks aandoend uiterlijk.
De prijs van een tuinhuis
Een tuinhuis kun je kopen in alle mogelijke prijsklassen. Een hele eenvoudige variant van 6 vierkante meter is vaak al verkrijgbaar voor een bedrag rond de 600 euro, maar een luxe en grotere variant kan ook zomaar 3000 euro kosten. Uiteraard is de prijs in eerste instantie afhankelijk van aspecten als de maat en de uitvoering van het tuinhuis en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Een eenvoudige rechthoekige uitvoering met plat dak is goedkoper dan een luxe achtkantige uitvoering met pannendak. Een klein tuinhuis van 2 bij 3 meter met een deur is goedkoper dan een grote maat tuinhuis met dubbele openslaande deuren en ramen. Een dikke maat hardhout is nu eenmaal duurder dan een kleinere maat onbewerkt vurenhout. Een kantelraam van glas is duurder dan een vast ruitje van kunststof. Wanneer je een tuinhuis laat plaatsen door de leverancier, dan betaal je hier uiteraard ook voor.
Prijs vergelijken en specificaties
Wanneer je dus de prijs van het tuinhuisje wat jij in gedachten hebt wilt vergelijken met de prijs van andere tuinhuisjes, dan moet je dus echt vergelijken op dezelfde specificaties. Let dan met name op:
- Soort materiaal, dus welk soort hout, eventuele bewerking van het hout en de dikte ervan.
- De precieze maten van het tuinhuisje.
- Specificaties van deur en ramen.
- Welke extra’s worden erbij geleverd.
- Ook moet je eventuele kosten van het monteren en plaatsen meenemen in je vergelijking, evenals de garantie die geboden wordt.
Extra aandachtspunten bij het kopen van een tuinhuisje
Tijdens het koopproces van het tuinhuisje, moet je al rekening houden met een aantal aspecten zoals:
Waar komt het tuinhuisje te staan.
Denk aan aspecten als de ligging ten opzichte van de zon, in of uit het zicht van het huis wanneer je kinderen er gaan spelen en een plaats dichtbij een toegang tot de openbare weg wanneer je er bijvoorbeeld fietsen in wilt zetten.
Informeren bij je eigen Gemeente
Informeer je of er een bouwvergunning nodig is. Of het nodig is, is mede afhankelijk van de maat en hoogte van het tuinhuisje en waar het in de tuin komt te staan.
Hulpkrachten
Ben je zelf in staat om met behulp van een tweede persoon een tuinhuis te monteren en te plaatsen. Hierdoor bespaar je natuurlijk heel wat kosten.
Soort fundering
Welke fundering is er nodig op de plaats waar het tuinhuisje komt, en kun je deze zelf leggen.
Lees verder