Actief in de tuin zo richting het voorjaar

Actief in de tuin zo richting het voorjaar Strikt genomen zijn we nog niet echt actief in de tuin als de winter nog niet helemaal voorbij is. De vorst kan nieuw spul immers net zo gemakkelijk weer laten verdwijnen. Maar we kunnen al wel een plan maken voor het voorjaar.

Aan de slag

Pas als de vorst voorbij is krijgen we meestal het gevoel iets te willen met de tuin, maar als de zon dan even geschenen heeft willen we meteen alles. Als je dus in het voorjaar aan de slag wilt in je tuin, is het wel goed om al een plannetje te maken en zelfs mogelijk al wat spulletjes aan te schaffen. Zo kun je rekening houden met aanbiedingen, want zodra de zon gaat schijnen wil iedereen in de tuin aan de slag en dat zijn hoogtij dagen voor de tuincentra.

Maar in de winter kan je altijd opruimen. Afgevallen bladeren kunnen juist een bescherming voor de grond bieden, maar vind je het echt rommelig, lelijk of baal je ervan dat er van alles aan de schonen blijft plakken en daarmee de woning mee ingelopen wordt, dan is opruimen het beste. Verzamel het en gooi het of in de compost bak of in de groencontainer. Als je het zo op een hoopje laat liggen kan het een vieze smurrie worden.

Plannen maken

Plannen maken wat je met de tuin wilt gaan doen kan altijd, maar let goed op waar je eventueel bollen hebt gezet. Deze bollen gaan afhankelijk wat je in de grond gedaan hebt vanaf februari (krokussen bijv.) bloeien. Het zou zonde zijn als je hier nieuwe planten op gaat zetten. Verder is het van belang te weten wat je nog hebt en wat je zou willen aanpassen. In kleur, samenstelling of gewoon wat nuances.

Blikvanger groen

Zo hoeft een saaie tuin echt niet direct met de grond gelijk gemaakt worden. Bekijk welke bomen of planten nog de moeite waard zijn en plan daar omheen wat je wilt verfraaien. De afmeting, omheining, opstelling en plantensoorten bepalen hoe je kunt veranderen. Maar wat je altijd goed kunt doen is een mooie boom een blikvanger laten zijn. Het is dan goed om laag groen (bodembedekkers) welke goed tegen schaduw kunnen, te planten. Als je het om de boom leeg laat, dan komt de boom des te mooier uit. Ditzelfde kan je ook met een opvallend gesnoeide plant doen. Er worden tegenwoordig de mooiste figuren in buxussen gesnoeid.

Eenvoudig kan ook, door bijvoorbeeld een plekje van fel gekleurde bloembollen of vaste plantjes te voorzien. Als je tuin verder veel groen zonder bloemen bevat, zal een dergelijk perkje opvallen.

Blikvanger net even anders

Naast een groene blikvanger kan je ook denken aan iets aan de muur, zoals een spiegel in een is of een grote foto (speciaal materiaal voor buiten) op doek. Dit kan een tafereel zijn, een dier, of een van de kinderen of kleinkinderen. Als het er maar uit mag springen. Een beeld kan ook een blikvanger zijn. Een mooie sokkel met een beeld of fraaie zonnewijzer of ander in het oog springend iets, kan een draai geven aan een ogenschijnlijk saaie groene tuin.

Let hier bijvoorbeeld ook een op de belichting. Een tuinspot kan ook in de avonduren net dat doen wat het er laat uitspringen.

Licht in de tuin

Licht in de tuin is sowieso goed te bekijken en als er licht ligt, dit te controleren. Waar wil je licht, wil je indirect licht, wil je sfeerlicht of wil je erbij kunnen lezen. Een lichtplan maken is nog niet zo eenvoudig, tenminste als je het goed wilt doen. Her en daar maar wat lampen zal immers weinig sfeer brengen.

Verder is het handig je te realiseren of het bij duister automatisch aan moet of niet. Allemaal zaken die je je vooral goed moet realiseren. Natuurlijk zijn er ook regels voor de aanleg, het moet diep genoeg en speciaal materiaal voor buiten is noodzakelijk om langer zonder problemen plezier te hebben van het aangelegde licht. Maar deze informatie is in de tuincentra en doe-het-zelfzaken meer dan voldoende voorhanden.

Tuinset

Een tuinset moet goed zitten/liggen, dat weten we allemaal. Maar is de tuinset nog goed, maar wil je wel eens wat anders, bekijk dan de kussens eens. Mogelijk is een nieuw kussen of een nieuwe overtrek voldoende om de boel er weer fris uit te laten zien. Maar je kunt er ook iets bij kopen om het geheel wat op te vrolijken. Speciale bijzettafeltjes, een fraaie kaarsenkandelaar voor buiten, een opvallende parasol of gezellige extra kussens voor op een lounge bank.

Budget

Maar bij ieder plan hoort ook een budget. Niet iedereen kan veel geld spenderen aan de verfraaiing van de tuin, maar iedereen kan wel een mooie tuin hebben. Als je dus een plan en een budget hebt, kun je nu al in de huis aan huis bladen kijken of er aanbiedingen zijn voor de zaken die op je lijstje staan. Zo hoef je niet meteen hoge kosten te maken en lift je verantwoord en gemakkelijker mee op de aanbiedingen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tuin in rusteDe tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…
Wat moet er in oktober allemaal in de tuin worden gedaan?Wie denkt dat er in oktober niets meer te doen is in de tuin heeft het mis. Juist een goede voorbereiding zorgt er voor…
Wat moet er in september allemaal in de tuin gebeuren?Wat moet er allemaal gebeuren in de tuin in de maand september? Veel mensen weten dat niet. Terwijl er in september best…

Een diervriendelijke tuin: een plezier voor het oog!Een diervriendelijke tuin: een plezier voor het oog!Wat is er leuker dan een tuin vol leven, een tuin waar van alles te zien is? Een tuin vol dieren, insecten en planten. E…
Eigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeEigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeHeb je altijd al gedroomd van een tuinhuisje in je tuin? Naast het feit dat een tuinhuisje heel functioneel is, zorgt de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.