Blokhut kiezen en kopen

Blokhut kiezen en kopen Wanneer je een blokhut voor in je tuin wilt kopen, dan heb je een grote keuze uit vele soorten, maten, modellen, kwaliteiten en uitvoeringen van blokhutten. Er is een aantal belangrijke aspecten dat een rol speelt bij de keuze voor jouw favoriete blokhut. Je kunt je laten leiden door je budget, de functie van de blokhut, het materiaal, de duurzaamheid en natuurlijk het formaat.

Wat ga je met de blokhut doen?

Op het moment dat je besluit dat je een blokhut wilt kopen, dan heb je vaak ook al een idee over welke functie de blokhut gaat vervullen. Hierbij kun je denken aan hobbyruimte, speelruimte voor de kinderen, opslagruimte voor tuinmeubilair of fietsen, een heerlijke relaxruimte, maar ook een sauna in de blokhut behoort tot de mogelijkheden. Afhankelijk van wat voor gebruiksdoel je hebt, zul je ook bepaalde eisen moeten stellen waaraan de blokhut moet voldoen. Bij een blokhut die alleen als opslagruimte dient, zullen zaken als lichtinval, isolatie en afwerking van de binnenkant wellicht minder belangrijk zijn, dan bij een blokhut die als zitruimte dienst gaat doen. Houd dus naast je wensen ook rekening met de eisen waaraan een blokhut moet voldoen.

De prijs van een blokhut

Blokhutten zijn in alle mogelijke prijsklassen verkrijgbaar. De prijs van een blokhut hangt onder meer af van:
 • De maat van de blokhut.
 • De uitstraling en de stijl van de blokhut. Betreft het een eenvoudige vierkante blokhut of een achtkantige blokhut met ramen en luiken en veranda eraan.
 • De gebruikte soort hout, zoals vurenhout, grenenhout of hardhout. Ook de dikte van het hout speelt een rol.
 • Is het hout al bewerkt, zoals geïmpregneerd of gebeitst.
 • De uitvoering van dak, deur en ramen. Betreft het de meest eenvoudige uitvoering of een luxe uitvoering.
 • De kwaliteit van de gebruikte materialen.
 • Worden zaken als de vloer en de hemelwaterafvoer bijgeleverd.
 • Wordt de blokhut als bouwpakket geleverd of wordt deze gemonteerd en/of geplaatst.
 • Is er sprake van garantie op de blokhut en hoe lang geldt deze.

Goedkoop een blokhut kopen

Je zult uiteraard een aantal wensen hebben waaraan jouw ideale blokhut moet voldoen. Daarnaast heb je waarschijnlijk een bepaald budget beschikbaar. Het is dan een kwestie van uitzoeken welke blokhutten die aan je wensen voldoen binnen je budget vallen. Hoe kun je voor zo weinig mogelijk geld jouw droomblokhut kopen? Een aantal tips:
 • Wanneer je niet op aspecten als de maat en de kwaliteit wilt inleveren, dan kun je bijvoorbeeld wel geld besparen door bijvoorbeeld de vloer zelf te maken, de fundering zelf te leggen en de blokhut zelf te plaatsen, mits je natuurlijk handig bent.
 • Het bewerken van het hout, zoals impregneren of beitsen kun je als je handig bent ook zelf doen, waardoor je zeker op de kosten zult besparen.
 • Daarnaast is het ook een kwestie van goed kijken en vergelijken, want voor een vergelijkbare blokhut zul je bij de ene leverancier meer moeten betalen dan bij de andere.
 • Blokhutten worden voornamelijk in de lente aangeschaft, en je zult dan ook zien dat er vooral na het zomerseizoen vaak aanbiedingen zijn of dat blokhutten in de uitverkoop zijn. Sla dan je slag!

Zelf de blokhut plaatsen

Wanneer je zelf je blokhut gaat plaatsen, dan zul je in een aantal gevallen moeten starten met het leggen van een fundament of fundering. Of dit nodig is, is onder meer afhankelijk van de staat van de ondergrond en de maat en het gewicht van de blokhut. Ook is het belangrijk om de funderingsbalken en vloer perfect te leggen, want dit komt de levensduur van je blokhut zeker ten goede. Daarna kun je pas beginnen met het bouwen of monteren van je blokhut. Normaliter is er een gebruiksaanwijzing aanwezig en wanneer je deze opvolgt, is het voor iemand die redelijk handig is goed te realiseren. Zorg er wel voor dat je met twee personen bent, want op vele momenten tijdens het monteren en plaatsen heb je een helpende hand nodig. Over de aandachtspunten bij het zelf monteren en plaatsen van een blokhut kun je meer lezen in het artikel over het plaatsen van een blokhut.

Bouwvergunning voor een blokhut

Afhankelijk van de afmetingen, de hoogte en de plaats waar je de blokhut wilt neerzetten, heb je wel of niet een bouwvergunning nodig. Dit moet je altijd navragen bij je eigen gemeente. Voor algemene regels hierover kun je kijken op de website van Rijksoverheid.

Onderhoud van een blokhut

De blokhut staat en je hebt er veel plezier van, maar realiseer je altijd dat een houten bouwwerk onderhoud nodig heeft. Welk onderhoud dit is en hoe frequent het plaats moet vinden, is ook afhankelijk van de gebruikte materialen. Wanneer je hardhout gebruikt, dan is de soort en frequentie van het nodige onderhoud anders dan wanneer je onbehandeld vurenhout hebt gekozen. Denk ook aan het onderhoud van andere onderdelen van de blokhut, zoals het dak en hang- en sluitwerk.

Verkooppunten en leveranciers van blokhutten

Blokhutten kun je kopen bij tuincentra, bouwmarkten, houtzaken en in gespecialiseerde verkooppunten. Een aantal bekende leveranciers van blokhutten zijn onder meer Den Buizerd, Hillhout, Joda, Gardival, Lugarde en Outdoor Life Products. Op de websites van deze bedrijven vind je informatie over hun aanbod en algemene informatie over blokhutten.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blokhutten: bouwen van een blokhutBlokhutten: bouwen van een blokhutHet bouwen van een blokhut hoeft niet heel duur te zijn. Doordat een blokhut relatief eenvoudig in elkaar gezet kan word…
Blokhutten en tuinhuizen bieden veel extra mogelijkhedenBlokhutten en tuinhuizen bieden veel extra mogelijkhedenIn steeds meer tuinen verschijnt een blokhut of tuinhuis. Dit kan variëren van een eenvoudige blokhut voor het opbergen…
Blokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenBlokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenAls je een blokhut voor in de tuin koopt, dan kun je kiezen voor het geheel zelf ontwerpen en opbouwen van een blokhut o…
Fundering van tuinhuis of blokhutFundering van tuinhuis of blokhutEen blokhut of tuinhuisje heeft altijd een degelijke fundering of fundament nodig waarop ze geplaatst worden, om te voor…

Eigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeEigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeHeb je altijd al gedroomd van een tuinhuisje in je tuin? Naast het feit dat een tuinhuisje heel functioneel is, zorgt de…
Kunstgras, net echt!Kunstgras, net echt!Een verdieping op het zo gewoon lijkende kunstgras, meer hoe het wordt gemaakt, de toepassingen, het materiaal, het onde…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Breman, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.