Mooie tuinhuisjes

Mooie tuinhuisjes Tuinhuisjes zijn erg in trek, als extra prieeltje of opbergruimte. Dit laatste omdat enerzijds het niet meer van zelfsprekend is dat er bij nieuwbouwwoningen een schuur of garage zit en anderzijds omdat mensen meer spullen hebben c.q. willen bewaren. De schuur, garage of het tuinhuis zijn prima plaatsen. Het prieeltje is bij de grotere tuin in trek om ergens bij te zetten. We nemen een aantal mogelijkheden in hout door (er zijn ook kunststof of aluminium tuinhuisjes te koop).

Algemeen

In een aantal gevallen moet er vooraf een bouwvergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Informeer bij je gemeente of dit noodzakelijk is.

De ondergrond moet uiteraard waterpas zijn en het geniet de voorkeur om de grond een stukje (ca. 25 cm.) af te graven, nieuw zand er in te gooien en dan bijvoorbeeld betontegels te plaatsen, tenslotte de vloer aantrillen. Om te voorkomen dat vocht optrekt is het enkele centimeters boven de omliggende tuin plaatsen aan te raden. Als deze gelijk ligt, is een rand met grind om het tuinhuisjes aanbrengen een optie.

Tuinhuisje als opbergruimte

Een mooi tuinhuisje is niet meteen voor alles geschikt dus vooraf bekijken welke ruimte er al is (schuur, garage etc.). Vervolgens bekijken welke ruimte benodigd is en daarna beslissen of een tuinhuisje als aanvulling op een eventueel bestaande schuur of garage wenselijk of zelfs noodzakelijk is.

Welk tuinhuisje?

De meeste tuinhuisjes zijn meestal van geïmpregneerd hout en zijn er in vierkante of rechthoekige blokhutten, met of zonder ramen en met enkele of dubbele deur. Altijd een goed lichtpunt aan (laten) leggen en ventilatieroosters.

De blokhut die dienst doet voor tuin- of ander gereedschap, eventueel met klushoek, is vriendelijker met raam. Eventueel ook een raam in de deur. Dit maakt een werkruimte lichter en vriendelijker. Bij voorkeur dan de klushoek onder de raam, dit voorkomt dat je in de natuurlijke lichtinval staat te werken. Als de ruimte alleen als opslagruimte dienst doet kan een raam wel, maar is niet echt noodzakelijk. De inkijk is niet echt prettig, tenzij je er gordijnen voor hangt of ondoorzichtig glas gebruikt. Als de blokhut als fiets, brommer e/o motor opslagruimte wordt gebruikt is een dubbele deur aan te raden en geen ramen of met ondoorzichtig glas.

Tuinhuisje als prieeltje

Een tuinhuisje wat als prieeltje wordt gebruikt staat prima bij een jacuzzi, zwembad of de tuinset. Geïmpregneerd hout hoeft niet meer behandeld te worden, maar als je een zwembad met bijvoorbeeld veel strak wit en blauw hebt, dan is een wit gelakt tuinhuisje wellicht mooier. Bekijk waar je het prieeltje dus bij wilt plaatsen en of de natuurlijke houtkleur in de stijl van de rest van de omgeving is.

Welk tuinhuisje?

Als een tuinhuisje een prieeltje is dan zijn ramen sowieso beter, maar een tuinhuisje met een kleine veranda ervoor is mogelijk nog meer geschikt. Rechthoekig, vierkant of zelfs achthoekig. Eventueel zelfs met dubbele glasdeuren. Voor iedere smaak is er wel een prieeltje te krijgen.

Op een veranda kan de tuinset of enkele lekker ligstoelen geplaatst worden en beschut op een warme zomerdag bij een verkoelende bui of geeft de gewenste schaduw. In het prieeltje kunnen zitten is ook prettig, maar dan moet het wel netjes zijn. Om toch opbergruimte te hebben kunnen er bijvoorbeeld banken geplaatst worden, waar het zitgedeelte open kan. Hier kunnen kleine spullen en de kussens van de stoelen in opgeborgen worden. Groen in een prieeltje kan goed, maar verdere aankleding van een prieeltje is heel persoonlijk.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenBlokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenAls je een blokhut voor in de tuin koopt, dan kun je kiezen voor het geheel zelf ontwerpen en opbouwen van een blokhut o…
Een tuinhuis, vele doelen, vele mogelijkhedenEen tuinhuis, vele doelen, vele mogelijkhedenVeel schuurtjes die bij nieuwbouwwoningen verschijnen hebben één overeenkomst: erg groot zijn ze niet. Het kan al een he…
Een tuinhuisje kopen en plaatsenEen tuinhuisje kopen en plaatsenBij het kiezen van een tuinhuisje moet je rekening houden met een aantal factoren. Er bestaat een heel assortiment aan t…
Eigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeEigenschappen, functie en specificaties van een tuinhuisjeHeb je altijd al gedroomd van een tuinhuisje in je tuin? Naast het feit dat een tuinhuisje heel functioneel is, zorgt de…

De tuin opknappenDe tuin opknappenEen hele tuin renoveren is prijzig. Mooie planten, tuinafscheidingen of een tuinset is allemaal prijzig. Maar wellicht k…
Leibomen, voor een bijzonder accentLeibomen, voor een bijzonder accentLeibomen, die vroeger vooral om praktische redenen in tuinen werden toegepast, zijn eigenlijk heel decoratief en vooral…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.