Mooie tuinhuisjes
Tuinhuisjes zijn erg in trek, als extra prieeltje of opbergruimte. Dit laatste omdat enerzijds het niet meer van zelfsprekend is dat er bij nieuwbouwwoningen een schuur of garage zit en anderzijds omdat mensen meer spullen hebben c.q. willen bewaren. De schuur, garage of het tuinhuis zijn prima plaatsen. Het prieeltje is bij de grotere tuin in trek om ergens bij te zetten. We nemen een aantal mogelijkheden in hout door (er zijn ook kunststof of aluminium tuinhuisjes te koop).
Algemeen
In een aantal gevallen moet er vooraf een bouwvergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Informeer bij je gemeente of dit noodzakelijk is.
De ondergrond moet uiteraard waterpas zijn en het geniet de voorkeur om de grond een stukje (ca. 25 cm.) af te graven, nieuw zand er in te gooien en dan bijvoorbeeld betontegels te plaatsen, tenslotte de vloer aantrillen. Om te voorkomen dat vocht optrekt is het enkele centimeters boven de omliggende tuin plaatsen aan te raden. Als deze gelijk ligt, is een rand met grind om het tuinhuisjes aanbrengen een optie.
Tuinhuisje als opbergruimte
Een mooi tuinhuisje is niet meteen voor alles geschikt dus vooraf bekijken welke ruimte er al is (schuur, garage etc.). Vervolgens bekijken welke ruimte benodigd is en daarna beslissen of een tuinhuisje als aanvulling op een eventueel bestaande schuur of garage wenselijk of zelfs noodzakelijk is.
Welk tuinhuisje?
De meeste tuinhuisjes zijn meestal van geïmpregneerd hout en zijn er in vierkante of rechthoekige blokhutten, met of zonder ramen en met enkele of dubbele deur. Altijd een goed lichtpunt aan (laten) leggen en ventilatieroosters.
De blokhut die dienst doet voor tuin- of ander gereedschap, eventueel met klushoek, is vriendelijker met raam. Eventueel ook een raam in de deur. Dit maakt een werkruimte lichter en vriendelijker. Bij voorkeur dan de klushoek onder de raam, dit voorkomt dat je in de natuurlijke lichtinval staat te werken. Als de ruimte alleen als opslagruimte dienst doet kan een raam wel, maar is niet echt noodzakelijk. De inkijk is niet echt prettig, tenzij je er gordijnen voor hangt of ondoorzichtig glas gebruikt. Als de blokhut als fiets, brommer e/o motor opslagruimte wordt gebruikt is een dubbele deur aan te raden en geen ramen of met ondoorzichtig glas.
Tuinhuisje als prieeltje
Een tuinhuisje wat als prieeltje wordt gebruikt staat prima bij een jacuzzi, zwembad of de tuinset. Geïmpregneerd hout hoeft niet meer behandeld te worden, maar als je een zwembad met bijvoorbeeld veel strak wit en blauw hebt, dan is een wit gelakt tuinhuisje wellicht mooier. Bekijk waar je het prieeltje dus bij wilt plaatsen en of de natuurlijke houtkleur in de stijl van de rest van de omgeving is.
Welk tuinhuisje?
Als een tuinhuisje een prieeltje is dan zijn ramen sowieso beter, maar een tuinhuisje met een kleine veranda ervoor is mogelijk nog meer geschikt. Rechthoekig, vierkant of zelfs achthoekig. Eventueel zelfs met dubbele glasdeuren. Voor iedere smaak is er wel een prieeltje te krijgen.
Op een veranda kan de tuinset of enkele lekker ligstoelen geplaatst worden en beschut op een warme zomerdag bij een verkoelende bui of geeft de gewenste schaduw. In het prieeltje kunnen zitten is ook prettig, maar dan moet het wel netjes zijn. Om toch opbergruimte te hebben kunnen er bijvoorbeeld banken geplaatst worden, waar het zitgedeelte open kan. Hier kunnen kleine spullen en de kussens van de stoelen in opgeborgen worden. Groen in een prieeltje kan goed, maar verdere aankleding van een prieeltje is heel persoonlijk.