Tuinhuisje zelf bouwen

Als je een tuinhuisje wilt, kun je een bouwpakket kopen, maar je kunt het tuinhuisje ook zelf bouwen. Als je zelf een tuinhuisje bouwt, heb je meer vrijheid in de keuze van de grootte, de materialen en de vorm van je tuinhuis.

Bouwtekening maken

Je begint uiteraard met het schetsen van een bouwtekening. Bij het maken van een bouwtekening moet je letten op de volgende zaken:
  • Fundering: hoe ga je het tuinhuis funderen
  • Wanden: het opbouwen van de wanden en muren
  • Dak: welke dakbedekking? Hoe is het dak opgebouwd?

Fundering tuinhuisje

De voorwaarde voor een solide tuinhuisje is een goede fundering. Als een goede fundering ontbreekt, zal het tuinhuisje na verloop van tijd gaan verzakken. Ramen en deuren sluiten niet meer goed en bevestigingspunten komen onder druk te staan.

Als je zelf een tuinhuis bouwt, kun je als fundering de wanden ondersteunen met tegels en betonwanden. Je kunt er echter ook voor kiezen om een volledig houten frame te maken voor zowel de wanden als de vloer. Tevens is het mogelijk om als fundering te kiezen voor houten palen. Als je een groot en stevig tuinhuis wilt bouwen, kun je de vloer storten met cement.
Kortom, de mogelijkheden zijn:
  • Tegels en betonwanden
  • Houten frame (en betontegels op de vloer)
  • Vloer storten

Wanden of muren maken van tuinhuis

Je hebt veel mogelijkheden om de muren van een tuinhuis te bouwen. Een veelgebruikte manier om muren te bouwen is door een raamwerk van houten balken te maken en te bekleden met planken. Je kunt er ook voor kiezen om een stenen muur te maken of zelfs een glazen muur. Je kunt de wanden het beste optrekken volgens het “houtskelet bouw principe”. Je maakt dan eerst een skelet met houten balken. Deze balken bedek je vervolgens met planken of platen. Het is een lichte, maar stevige methode. Het nadeel is dat deze methode behoorlijk arbeidsintensief is.

Dak maken van tuinhuis

Voor het maken van een dak op het tuinhuis moet je denken aan de dakconstructie en de dakbedekking. De meest gangbare dakconstructie is het zadeldak. Een zadeldak loopt aan twee zijden schuin af. Als je het eenvoudiger aan wilt pakken, kun je ook kiezen voor een plat dak. De constructie is simpel, maar je moet er wel voor zorgen dat de afwatering goed loopt.
Qua dakbedekking van een tuinhuisje zijn bitumen of asfalt shingles de vaakst gebruikte dakbedekking. Je kunt ook met dakleer of dakpannen werken.

Materiaal tuinhuis kiezen

De materiaalkeuze voor een tuinhuis kan soms lastig zijn. De meeste tuinhuisjes zijn gemaakt van hout, maar het is ook mogelijk om metalen en kunststoffen tuinhuisjes te bouwen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenBlokhut of tuinhuisje zelf monteren en plaatsenAls je een blokhut voor in de tuin koopt, dan kun je kiezen voor het geheel zelf ontwerpen en opbouwen van een blokhut o…
Fundering van tuinhuis of blokhutFundering van tuinhuis of blokhutEen blokhut of tuinhuisje heeft altijd een degelijke fundering of fundament nodig waarop ze geplaatst worden, om te voor…
Bouwen van een tuinhuisBouwen van een tuinhuisVeel meer mensen dan vroeger laten tegenwoordig een tuinhuisje bouwen. Dit kan zelf worden gebouwd of worden uitbesteed…
Blokhutten: bouwen van een blokhutBlokhutten: bouwen van een blokhutHet bouwen van een blokhut hoeft niet heel duur te zijn. Doordat een blokhut relatief eenvoudig in elkaar gezet kan word…

Welke grasmaaier: handige tipsVoor het bekomen en het behouden van een gesloten, mooi diepgroen gazon moet je deze bij mesten, wieden, regelmatig belu…
Loods: het bouwen van een loodsLoods: het bouwen van een loodsHet hoeft niet heel duur te zijn om een loods te bouwen. U kunt er voor kiezen om een loods op uw terrein of bijvoorbeel…
Bronnen en referenties
  • Tuinhuis-siet.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.