Wintergroene bomen

Wintergroene bomen De combinatie wintergroen en boom komt onder de loofbomen in Nederland niet zo veel voor. Er zijn er wel enkele en die zijn zelfs goed winterhard, maar de spoeling is erg dun. De meeste wintergroene bomen zijn namelijk maar matig winterhard of zelfs helemaal niet winterhard. Dat betekent extra verzorging of overwinteren op een vorstvrije plaats. Sommige van deze kwetsbare soorten zullen naarmate ze ouder zijn echter wel beter bestand raken tegen (matige) vorst.
Aextoxicon punctatum / Bron: Inao Vásquez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Aextoxicon punctatum / Bron: Inao Vásquez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Wintergroene en winterharde bomen

Aextoxicon punctatum - Olivillo

Deze oorspronkelijke Chileense groenblijvende boom is semi winterhard. Vorst tot -10ºC wordt verdragen. Bij lagere temperaturen is bescherming aan te raden. Aextoxicon punctatum of Olivillo bloeit met kleine witte bloemen. Na de bloei in juni/juli vormen zich kleine, op olijven lijkende, vruchten. Gedurende het hele jaar heeft deze boom sierwaarde vanwege het stevige leerachtige blad. Hij vraagt een plekje in de zon of halfschaduw en een zure tot licht alkalische goed doorlatende grond. Het is een langzame groeier, die uiteindelijk wel een hoogte van 12 tot 18 m. kan bereiken. Het is daardoor gelijk duidelijk dat deze boom niet echt geschikt is voor de gemiddelde kleine tuin.
Azara / Bron: Jason Hollinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Azara / Bron: Jason Hollinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Azara

De Azara is afkomstig uit Chili en is daar een inheemse altijdgroene boom. De Azara Celastrina heeft glanzende bladeren en bloeit met gele, op Mimosa lijkende bloemen. Al vroeg in het jaar, in februari of maart afhankelijk van het weer, verschijnen deze aan de boom. Na de bloei worden er zwarte bessen gevormd. De Azara vraagt wel een beschutte plek in de tuin en verdraagt vorst tot -10°C. De Azara dentata is groter, in alles. Ook de bloemen van deze soort zijn opvallend groter en verschijnen in de zomer aan de boom. Bovendien kan hij ook nog eens iets meer vorst verdragen. Azara dentata is namelijk winterhard tot -12°C. Afhankelijk van de soort kan een volwassen boom een hoogte van acht meter bereiken.

Beilschmiedia berteroana (Cryptocarya berteroana, Belloto del Sur)

De groenblijvende Beilschmiedia berteroana heeft een gemiddelde groeikracht en zal een uiteindelijke hoogte bereiken van ongeveer 15m., ook niet echt een boom voor een kleine tuin dus. De geelgroene bloemen zijn klein en worden gevolgd door ronde groene vruchten. Een plekje in de zon of halfschaduw op een zure tot licht alkalische grond wordt zeer gewaardeerd. De winterhard van deze boom is -15ºC

Magnolia delavayi (Beverboom)

De Magnolia of Beverboom is een bekende verschijning in de Nederlandse tuinen. Het betreft dan eigenlijk altijd één van de bladverliezende soorten. Magnolia delavayi echter, is een wintergroene soort. die graag op een beschutte plaats staat. Van nature kan hij een hoogte van tien meter bereiken, maar in het Nederlandse klimaat zal hij niet veel hoger dan zes à zeven meter. Deze soort verdraagt een temperatuur tot -10°C. Bloeit in juni/juli met geurende crèmekleurige bloemen.

Quercus (Eik)

Quercus ilex (Steeneik) is goed winterhard, maar heeft wel graag een beschutte standplaats. Quercus suber (Kurkeik) heeft zilvergrijze bladeren die gedurende de winter aan de boom blijven. Naast het wintergroene element is de Quercus suber ook het aanplanten waard vanwege zijn prachtige kurkachtige stam. Jonge exemplaren zijn matig winterhard, maar meer volwassen bomen kunnen een strenge vorstperiode steeds beter verdragen.

Zuilvormige Taxus / Bron: Matthieu Sontag, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zuilvormige Taxus / Bron: Matthieu Sontag, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Taxus baccata (Venijnboom)

Taxus baccata (Venijnboom) wordt de laatste jaren meer als haag, dan als boom toegepast. Maar Taxus baccata is ook als boom een prachtig verticaal én wintergroen element in de tuin. Bovendien zijn er heel veel verschillende soorten, zodat er voor elke smaak beslist een keuze te maken is. Let wel op, want het is zeker géén boom voor de kleine tuin!

Taxus baccata met zuilvormige groeiwijze:
  • "Fastigiata"
  • "Fastigiata Aureomarginata"
  • "Fastigiata Robusta"
  • "Raket"
  • "Standishii"

Taxus baccata met gespreide takken:
  • "Dovastonii"
  • "Dovastonii Aurea"
  • "Overeynderi"
  • "Summergold"

Taxus baccata met korte naalden:
  • "Adpressa"
  • "Adpressa Stricta"

Taxus baccata met gekleurde naalden:
  • "Semperaurea"
  • ''Washingtonii"

Wintergroene en niet winterharde bomen

Cornus capitata (Kornoelje)

Deze wintergroene Kornoelje is matig winterhard en daarom wordt ook sterk aanbevolen om hem aan te planten op een beschutte standplaats. We hebben hier te maken met een langzame groeier, die uiteindelijk uit zal groeien tot een kleine boom van ongeveer 2,5 m. In april/mei verschijnen er crèmekleurige bloemen aan de boom, later gevolgd door rode vruchten.
Eucryphia / Bron: Peganum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Eucryphia / Bron: Peganum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Eucryphia

Eucryphia is een beperkt verkrijgbare wintergroene kleine boom of struik. Eucryphia is niet volkomen winterhard, maar verdraagt wel vorst. Sommige soorten wel tot -15°C.Zo kunnen ze in Nederland dus de meeste winters wel overleven. De komvormige, geurende witte bloemen verschijnen laat in het seizoen, pas in augustus/september. Enkele soorten zijn Eucryphia "Penwith", Eucryphia cordifolia (zie foto), Eucryphia glutinosa, Eucryphia milliganii, Eucryphia x intermedia "Rostrevor" en Eucryphia x nymansensis "Nymansay". Daarnaast zijn er ook nog Eucryphia lucida "Pink Cloud", die bloeit met bleekroze bloemen en Eucryphia nymansensis "Nymans Silver" die een opvallende witte rand heeft langs het blad.

Hoheria populnea "Sunshine"

Ook de Hoheria is beperkt verkrijgbaar en u moet hiervoor echt naar gespecialiseerde kwekers. Deze kleine wintergroene boom is afkomstig uit Nieuw Zeeland en zal uiteindelijk een hoogte van ongeveer 4 m. bereiken. Het blad is leerachtig, getand en vertoont opvallende bonte vlekken. Uitbundig bloeiend van de zomer tot aan de herfst met witte geurende bloemen. Hoheria verdraagt ongeveer 10 à 12°C vorst. Hoheria lyallii en Hoheria sexstylosa "Stardust" zijn half wintergroen.
Lagunaria patersonii / Bron: Stickpen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Lagunaria patersonii / Bron: Stickpen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lagunaria patersonii

Een groenblijvend, uit Australië afkomstig boompje, dat in de zomer bloeit met roze, Hibiscus-achtige bloemen. Het hart van de bloemen is geel. Een uitbundige bloeier, waarvan de bloei aanhoudt tot in de herfst. Zorg wel voor de nodige winterbescherming, want de Lagunaria verdraagt geen vorst.

Sophora macrocarpa (Honingboom)

Sophora macrocarpa is een wintergroene Honingboom, die in mei bloeit met prachtige klokvormige hardgele bloemen. Eenmaal uitgegroeid zal deze wintergroene honingboom een hoogte van zes meter kunnen bereiken. Hij verdraagt in het geheel geen vorst en vraagt dan ook om bescherming in de winter.

Weinmannia trichosperma

Weinmannia trichosperma is een uit Chili afkomstige struik of kleine boom. Afhankelijk van de omstandigheden, kan hij een uiteindelijke hoogte bereiken van 4 meter. De bloei is in juni en juli en de bloemen zijn oranje-geel van kleur. Deze fijnbladige boom is een opvallende verschijning in de tuin. Wel jammer dat hij niet winterhard is. De hoogte na 10 jaar is 4 meter. De bloemkleur is oranje geel.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geraniums zijn er in vele soorten en maten. Voor iedere tuin is er wel een leuke winterharde geranium te vin…
Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…
Klimplanten voor schaduwKlimplanten voor schaduwEen muur of schutting in de schaduw kan er saai en weinig fraai uitzien. Door er een mooie groene en/of bloeiende klimpl…
Geraniums: verschillende soortenGeraniums: verschillende soortenGeraniums zijn winterharde vaste planten. Er zijn vele soorten geraniums met mooie bloemen en bijzonder, soms wintergroe…

Naaldbomen en coniferenNaaldbomen en coniferenNaaldbomen en coniferen zijn lang "uit de gratie" geweest en werden dan ook nog maar weinig toegepast in de particuliere…
Uw kale grond direct weg met de kant-en-klare bodembedekkerUw kale grond direct weg met de kant-en-klare bodembedekkerTuinieren doet iedereen op zijn eigen wijze. De één kan uren in de tuin rond scharrelen en genieten van een tuin die lan…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.