Bestrating; terras of pad van natuursteen of travertin

Bestrating; terras of pad van natuursteen of travertin Bij de aanleg van een tuin gaat, terecht, veel aandacht uit naar de bestrating. De materiaalkeuze voor het terras en de paden moet zorgvuldig gemaakt worden. Naast de bekende klinkers en betontegels zijn er nog veel meer producten op de markt die het overwegen waard zijn. Wat te denken bijvoorbeeld van natuursteen? Natuursteen is er in vele variaties. Maar ook van travertin en marmer zijn mooie stenen leverbaar. Dit moderne bestratingsmateriaal heeft een strakke uitstraling en vraagt nauwelijks tot geen onderhoud. Natuursteen, (Chinees) hardsteen of travertin is verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor er ook bijzondere patronen mee gelegd kunnen worden.

Natuursteen voor terras en pad

Natuursteen is een hoogwaardig verhardingsproduct voor het terras en de paden in de tuin. Natuursteen wordt gewonnen in groeves verspreid over de gehele wereld. De plaats waar de steen vandaan komt, het land en de streek, bepaald voor een groot deel het uiterlijk van de steen. Niet alleen de vindplaats, maar ook de wijze van bewerken bepaalt het uiterlijk van de steen. Geslepen natuursteen krijgt een glad oppervlak. Als natuursteen gebrand wordt, dan ontstaat een mooie structuur op de steen. En verder kunnen de stenen ook nog gerild of geput worden, waardoor een ruw oppervlak wordt gevormd. Door deze bewerkingen ontstaan er allerlei nuanceringen in het natuursteen en kan er een sfeervol terras mee aangelegd worden. De luxe uitstraling die het natuursteen heeft, maakt een tuin gelijk heel bijzonder.

Natuursteen tegel of plaat

Van natuursteen zijn zogenaamde natuursteenplaten te koop. Dit zijn platen in breukvorm en deze hebben een ongelijke afmeting, Het pad of terras gelegd met deze breuksteen platen krijgt door het materiaal, in combinatie met de afwisselende vormen, een bijzondere en natuurlijke uitstraling. De tuintegels van natuursteen worden gezaagd en hebben daardoor wel een gelijke afmeting. Tuintegels van natuursteen vormen een strak pad of terras.

Verschillende kleuren natuursteen gebruiken

Hardsteen is dus afkomstig uit verschillende landen en leverbaar in diverse kleuren en maten. Voor de aanleg van een pad of terras kan gekozen worden voor stenen in één maat, maar er kan ook gekozen worden voor een patroon in wildverband. Ook een bijzonder effect is het toepassen van twee verschillende kleuren tegels. Een terras van grijs/blauwe tegels met daarom heen een rand van tegels in een donkerdere tint.

Opsluitbanden en vijverranden van natuursteen

Als er gekozen wordt voor een mooi terras, dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat alle verharding in één en hetzelfde materiaal wordt uitgevoerd. Een afwerking met betonsteen zou de luxe uitstraling van het natuurstenen pad en -terras absoluut geen eer aan doen. Gelukkig zijn er voor de noodzakelijke afwerking, denk aan de opsluitbanden om pad en terras op zijn plaats te houden, ook producten in bijpassende materialen, beschikbaar. Kortom ook de opsluitbanden en eventuele vijverranden, tuintrap of verhoogde plantenbak kunnen gemaakt worden van natuurteen.

Verschillende soorten natuursteen

Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen is een steen met een stoere uitstraling. Hij wordt geleverd met gekapte rechte zijkanten. Hierdoor kunnen de stenen tegen elkaar gelegd worden en zijn er dus (nauwelijks) voegen zichtbaar. Dit maakt deze stenen heel goed geschikt voor een moderne tuin, met een strak gelegd terras. De stenen zijn met de hand geschuurd en hebben een ambachtelijke uitstraling.

Chinees hardsteen op het terras gebruiken

Chinees hardsteen heeft een mooie grijs/blauwe kleur. Chinees hardsteen s ook bekend onder de naam Bluestone of China Blue. Er is een facet geslepen tegel (met aflopend randje, zoals bij spiegels), maar ook een getrommelde versie voor een natuurlijker effect.

Turks hardsteen als bestrating gebruiken

Turks hardsteen geeft het terras een warme en chique uitstraling. Verkrijgbaar in donker grijs en geel.

Vietnamees hardsteen in verschillende kleuren

Vietnamees hardsteen is er in de kleuren blauw/grijs, geel en donker grijs. Er zijn getrommelde stenen en stenen die al een verouderingsproces ondergaan hebben.

Travertin bestrating voor mediterrane sfeer

Travertin is een marmerachtige steensoort en afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. Het heeft zich in de loop van vele jaren gevormd en is samengesteld uit klei, zand en resten van planten en dieren. Een nadeel van Travertin is het poreuze oppervlak, waardoor vuil snel in de tegel kan trekken. Door de tegels na de aanleg te behandelen met een coating kan dit voorkomen worden. Travertin is alleen verkrijgbaar in lichte kleuren, zoals geel, wit en beige. Hierdoor heeft een met travertintegels bestraatte tuin gelijk een bijzondere mediterrane sfeer.

Turks marmer

Turks marmer wordt nog niet zo lang toegepast in de particuliere tuinen. Het is een stuk harder dan Travertin en zeker zo mooi. Ook deze tegels geven gelijk een zuidelijke sfeer aan een tuin. De kleur van de tegel is beige-oranje en is leverbaar in verschillende maten.

Natuursteen schoonmaken

Zogenaamde normale vervuiling, ontstaan door dagelijks gebruik en/of invloeden vanuit de natuur, moet regelmatig verwijderd worden. Denk hierbij aan aarde, bladeren, olie of vet, vogelpoep en zand. Als deze bestanddelen te lang op de tegels blijft liggen, dan kan het beschadigingen of vlekken achterlaten, die zich vervolgens maar moeilijk of zelfs helemaal niet laten verwijderen.

Schadelijke (be)handelingen voor natuursteen

  • Bestrating reinigen met een hogedrukspuit
  • Gebruik van strooizout
  • Impregneren of coaten van de tegels

Een hogedrukspuit wordt in het voorjaar gemakkelijk gepakt om de bestrating te reinigen. Binnen een paar uur ziet alles er weer fris en schoon uit. Voor een bestrating van natuursteen wordt dit echter sterk afgeraden. Het veroorzaakt namelijk corrosie, waardoor het oppervlak van de tegels ruwer wordt. Het ruwere oppervlak is vervolgens vatbaarder voor invloeden van buitenaf. M.a.w. het zal sneller vuil worden, omdat het vuil zich gemakkelijker aan de tegels zal gaan hechten. Hiermee bereik je dus juist het tegenovergestelde van wat de bedoeling is.

Reinigen van natuursteen

De bestrating van natuursteen gaat een leven lang mee, als hij regelmatig gereinigd wordt met een natuurlijk reinigingsmiddel. Een neutrale natuurzeep is hiervoor het meest geschikt en zorgt voor een optimale reiniging. Natuurzeep bevat als voedend bestanddeel lijnolie. De lijnolie zorgt voor bescherming van de tegels. Het (veelvuldig) gebruik van natuurzeep heeft soms wel nadelige gevolgen voor de slipweerstand van de stenen. Groene zeep is een goed en onschuldig reinigingsmiddel. Voor hardnekkig vuil, denk hierbij aan mos of algen, kan eerst kokend water over de tegels worden gegoten. Laat dit even inwerken, zodat het los komt. Daarna kan het met een harde bezem worden weggeveegd.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden.…
Bestrating van de oude en vertrouwde betontegelBestrating van de oude en vertrouwde betontegelDe bekendste en oudste tegelsoort die in ons land wordt gebruikt voor bestrating van paden en terrassen is natuurlijk de…
Zelf oprit of terras aanleggenZelf oprit of terras aanleggenHet bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het…
Bestrating: bestraten van tuin en opritBestrating: bestraten van tuin en opritHet kan erg voordelig zijn om uw tuin of oprit te bestraten. Het kan namelijk behoorlijk wat onderhoudswerk schelen. Wie…

Zelf terras of tuinpad aanleggenZelf terras of tuinpad aanleggenHet zelf aanleggen van een terras, oprit of tuinpad is betrekkelijk eenvoudig. Het vraagt echter wel om de nodige voorbe…
Tuinpad en terras van gebakken waalformaat klinkersTuinpad en terras van gebakken waalformaat klinkersTuinen met een tijdloze uitstraling vragen om een pad of terras van gebakken klinkers. Gebakken klinkers geven een tuin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steinchen, Pixabay
  • https://tegelhandelboer.nl/sierbestrating/natuursteen
  • https://excluton.nl/inspiratie/informatie/natuursteen-bestrating
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.