InfoNu.nl > Huis en Tuin > Tuin > Bestrating; terras of pad van natuursteen of travertin

Bestrating; terras of pad van natuursteen of travertin

Bestrating; terras of pad van natuursteen of travertin Bij de aanleg van een tuin gaat, terecht, veel aandacht uit naar de bestrating. De materiaalkeuze voor het terras en de paden moet zorgvuldig gemaakt worden. Naast de bekende klinkers en betontegels zijn er nog veel meer producten op de markt die het overwegen waard zijn. Wat te denken bijvoorbeeld van natuursteen? Natuursteen is er in vele variaties. Maar ook van travertin en marmer zijn mooie stenen leverbaar. Dit moderne bestratingsmateriaal heeft een strakke uitstraling en vraagt nauwelijks tot geen onderhoud. Natuursteen, (Chinees) hardsteen of travertin is verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor er ook bijzondere patronen mee gelegd kunnen worden.

Natuursteen voor terras en pad

Natuursteen is een hoogwaardig verhardingsproduct voor het terras en de paden in de tuin. Natuursteen wordt gewonnen in groeves verspreid over de gehele wereld. De plaats waar de steen vandaan komt, het land en de streek, bepaald voor een groot deel het uiterlijk van de steen. Niet alleen de vindplaats, maar ook de wijze van bewerken bepaalt het uiterlijk van de steen. Geslepen natuursteen krijgt een glad oppervlak. Als natuursteen gebrand wordt, dan ontstaat een mooie structuur op de steen. En verder kunnen de stenen ook nog gerild of geput worden, waardoor een ruw oppervlak wordt gevormd. Door deze bewerkingen ontstaan er allerlei nuanceringen in het natuursteen en kan er een sfeervol terras mee aangelegd worden. De luxe uitstraling die het natuursteen heeft, maakt een tuin gelijk heel bijzonder.

Natuursteen tegel of plaat

Van natuursteen zijn zogenaamde natuursteenplaten te koop. Dit zijn platen in breukvorm en deze hebben een ongelijke afmeting, Het pad of terras gelegd met deze breuksteen platen krijgt door het materiaal, in combinatie met de afwisselende vormen, een bijzondere en natuurlijke uitstraling. De tuintegels van natuursteen worden gezaagd en hebben daardoor wel een gelijke afmeting. Tuintegels van natuursteen vormen een strak pad of terras.

Verschillende kleuren natuursteen gebruiken

Hardsteen is dus afkomstig uit verschillende landen en leverbaar in diverse kleuren en maten. Voor de aanleg van een pad of terras kan gekozen worden voor stenen in één maat, maar er kan ook gekozen worden voor een patroon in wildverband. Ook een bijzonder effect is het toepassen van twee verschillende kleuren tegels. Een terras van grijs/blauwe tegels met daarom heen een rand van tegels in een donkerdere tint.

Opsluitbanden en vijverranden van natuursteen

Als er gekozen wordt voor een mooi terras, dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat alle verharding in één en hetzelfde materiaal wordt uitgevoerd. Een afwerking met betonsteen zou de luxe uitstraling van het natuurstenen pad en -terras absoluut geen eer aan doen. Gelukkig zijn er voor de noodzakelijke afwerking, denk aan de opsluitbanden om pad en terras op zijn plaats te houden, ook producten in bijpassende materialen, beschikbaar. Kortom ook de opsluitbanden en eventuele vijverranden, tuintrap of verhoogde plantenbak kunnen gemaakt worden van natuurteen.

Verschillende soorten natuursteen

Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen is een steen met een stoere uitstraling. Hij wordt geleverd met gekapte rechte zijkanten. Hierdoor kunnen de stenen tegen elkaar gelegd worden en zijn er dus (nauwelijks) voegen zichtbaar. Dit maakt deze stenen heel goed geschikt voor een moderne tuin, met een strak gelegd terras. De stenen zijn met de hand geschuurd en hebben een ambachtelijke uitstraling.

Chinees hardsteen op het terras gebruiken

Chinees hardsteen heeft een mooie grijs/blauwe kleur. Chinees hardsteen s ook bekend onder de naam Bluestone of China Blue. Er is een facet geslepen tegel (met aflopend randje, zoals bij spiegels), maar ook een getrommelde versie voor een natuurlijker effect.

Turks hardsteen als bestrating gebruiken

Turks hardsteen geeft het terras een warme en chique uitstraling. Verkrijgbaar in donker grijs en geel.

Vietnamees hardsteen in verschillende kleuren

Vietnamees hardsteen is er in de kleuren blauw/grijs, geel en donker grijs. Er zijn getrommelde stenen en stenen die al een verouderingsproces ondergaan hebben.

Travertin bestrating voor mediterrane sfeer

Travertin is een marmerachtige steensoort en afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee. Het heeft zich in de loop van vele jaren gevormd en is samengesteld uit klei, zand en resten van planten en dieren. Een nadeel van Travertin is het poreuze oppervlak, waardoor vuil snel in de tegel kan trekken. Door de tegels na de aanleg te behandelen met een coating kan dit voorkomen worden. Travertin is alleen verkrijgbaar in lichte kleuren, zoals geel, wit en beige. Hierdoor heeft een met travertintegels bestraatte tuin gelijk een bijzondere mediterrane sfeer.

Turks marmer

Turks marmer wordt nog niet zo lang toegepast in de particuliere tuinen. Het is een stuk harder dan Travertin en zeker zo mooi. Ook deze tegels geven gelijk een zuidelijke sfeer aan een tuin. De kleur van de tegel is beige-oranje en is leverbaar in verschillende maten.

Lees verder

© 2009 - 2019 Martina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden.…
Bestrating van de oude en vertrouwde betontegelBestrating van de oude en vertrouwde betontegelDe bekendste en oudste tegelsoort die in ons land wordt gebruikt voor bestrating van paden en terrassen is natuurlijk de…
Bestrating: bestraten van tuin en opritBestrating: bestraten van tuin en opritHet kan erg voordelig zijn om uw tuin of oprit te bestraten. Het kan namelijk behoorlijk wat onderhoudswerk schelen. Wie…
Sierbestrating van betonEr zijn vele materialen mogelijk om als bestrating te dienen. Wat u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur en uw fi…
Zelf oprit of terras aanleggenZelf oprit of terras aanleggenHet bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Hoewel klinkers, bakstene…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steinchen, Pixabay
  • https://tegelhandelboer.nl/sierbestrating/natuursteen
  • https://excluton.nl/inspiratie/informatie/natuursteen-bestrating

Reageer op het artikel "Bestrating; terras of pad van natuursteen of travertin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martina
Laatste update: 23-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Special: Bestrating
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!