Zelf oprit of terras aanleggen
Het bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het eigen terrein op wil rijden, moet een oprit aanleggen zodat deze permanent bestand is tegen de hoge belastingen. Alles is mogelijk, van twee rijstroken van grasklinkers tot een volledig verharde oprit. Houd er bij het bestraten van de oprit rekening mee dat het regenwater op het terrein moet wegsijpelen! Hoewel klinkers, bakstenen en tegels daarbij de meest gebruikte materialen zijn, kunnen houten vlonders, metaal en kunststof ook zeer decoratief zijn.
Welke stenen en tegels zijn het meest geschikt?
De ontwikkelingen zijn nauwelijks bij te houden. Elk jaar opnieuw worden er weer nieuwe tegels of stenen op de markt gebracht. Belangrijk is dat je een doordachte keuze maakt. Selecteer stenen op:
- kleur;
- dikte;
- gebruiksmogelijkheden;
- en levensduur.
Je kunt bijvoorbeeld beter geen 40x60 cm grindtegels gebruiken als je een rond terras wilt aanleggen. En een steen van slechts 4 cm dik is niet geschikt voor de zware belasting van een oprit. Veel is er mogelijk met een goede onderlaag en een goede opsluiting. Laat je goed adviseren bij de aanleg.
Welke keuze voor terras, tuinpad en oprit?
Onderstaand is een opsomming gemaakt van de mogelijkheden voor terras, pad en oprit. Natuurlijk kan je een terras ook van houten vlonders, metaal of kunststof maken maar globaal genomen zijn de materialen voor bestrating en verharding te verdelen in:
- Baksteen: Klei, gebakken in ovens tot 11000 C, zoals aardewerk. Gebakken stenen zijn tijdloos. Hoe langer de stenen liggen, des te mooier ze vaak worden.
- Betonsteen en betontegels: Dat niet alle bestratingsmateriaal van natuurlijke materialen wordt gemaakt, heeft uiteraard te maken met de kostprijs. Door gebruik te maken van een betonnen basis (een mengsel van zand, grind en cement) kunnen de meest fantastische materialen worden gemaakt voor betaalbare prijzen.
- Natuursteen: Uit groeven of afgravingen gewonnen keitjes, platen en tegels. Een bijzonder effect kan worden verkregen door gebruik van tufsteen blokken. Door hun vochtopname zullen ze snel bemossen, wat een nostalgisch effect geeft.
- Halfverhardingen: Door afgravingen of uit groeven gewonnen fijne natuursteen-materialen, vaak met een bindmiddel. Naast split, grind en mijnsteen bijvoorbeeld, worden ook houtsnippers, boomschors, en schone zandschelpen tot deze groep gerekend.
Voorbereiding van de werkzaamheden
Om stenen te kunnen leggen, moet ter voorbereiding eerst een
zandbed worden gemaakt:
- een goede norm voor paden en terrassen is een zandbed met een dikte van tenminste 20 cm;
- en voor opritten (zwaarder verkeer) een zandbed van tenminste 40 cm dik.
Afhankelijk van de bodemgesteldheid (veen of klei) moet het zandbed aangepast worden met extra verhardingslagen of speciale gronddoeken. Bij twijfel is het verstandig een hovenier of stratenmakersbedrijf te raadplegen.
In patronen en verbanden leggen
De woorden patronen en verbanden worden vaak door elkaar gebruikt. Stenen of tegels leg je in een bepaald
verband ten opzichte van elkaar. Dit gebeurt met een regelmaat in steeds dezelfde lijn. Bijvoorbeeld halfsteensverband of keperverband. Het betreft dan één soort steen of tegel.
Zodra je stenen en tegels tegelijk maar wel steeds op dezelfde manier gaat verwerken is er sprake van een
patroon. Ook als je de steen of tegel de ene keer in het ene verband en een eindje verder in een ander verband legt en je herhaalt dit steeds, spreken we ook van een patroon.
Opsluiting
Als een pad of terras eenmaal klaar is, is het zaak dat het goed blijft liggen. Het is raadzaam een degelijke
opsluiting te maken. Dat kan door middel van:
- een steen op zijn kant;
- een betonband;
- of een rollaag van stenen achter elkaar.