Zelf oprit of terras aanleggen

Zelf oprit of terras aanleggen Het bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het eigen terrein op wil rijden, moet een oprit aanleggen zodat deze permanent bestand is tegen de hoge belastingen. Alles is mogelijk, van twee rijstroken van grasklinkers tot een volledig verharde oprit. Houd er bij het bestraten van de oprit rekening mee dat het regenwater op het terrein moet wegsijpelen! Hoewel klinkers, bakstenen en tegels daarbij de meest gebruikte materialen zijn, kunnen houten vlonders, metaal en kunststof ook zeer decoratief zijn.

Welke stenen en tegels zijn het meest geschikt?

De ontwikkelingen zijn nauwelijks bij te houden. Elk jaar opnieuw worden er weer nieuwe tegels of stenen op de markt gebracht. Belangrijk is dat je een doordachte keuze maakt. Selecteer stenen op:
 • kleur;
 • dikte;
 • gebruiksmogelijkheden;
 • en levensduur.
Je kunt bijvoorbeeld beter geen 40x60 cm grindtegels gebruiken als je een rond terras wilt aanleggen. En een steen van slechts 4 cm dik is niet geschikt voor de zware belasting van een oprit. Veel is er mogelijk met een goede onderlaag en een goede opsluiting. Laat je goed adviseren bij de aanleg.

Welke keuze voor terras, tuinpad en oprit?

Onderstaand is een opsomming gemaakt van de mogelijkheden voor terras, pad en oprit. Natuurlijk kan je een terras ook van houten vlonders, metaal of kunststof maken maar globaal genomen zijn de materialen voor bestrating en verharding te verdelen in:
 • Baksteen: Klei, gebakken in ovens tot 11000 C, zoals aardewerk. Gebakken stenen zijn tijdloos. Hoe langer de stenen liggen, des te mooier ze vaak worden.
 • Betonsteen en betontegels: Dat niet alle bestratingsmateriaal van natuurlijke materialen wordt gemaakt, heeft uiteraard te maken met de kostprijs. Door gebruik te maken van een betonnen basis (een mengsel van zand, grind en cement) kunnen de meest fantastische materialen worden gemaakt voor betaalbare prijzen.
 • Natuursteen: Uit groeven of afgravingen gewonnen keitjes, platen en tegels. Een bijzonder effect kan worden verkregen door gebruik van tufsteen blokken. Door hun vochtopname zullen ze snel bemossen, wat een nostalgisch effect geeft.
 • Halfverhardingen: Door afgravingen of uit groeven gewonnen fijne natuursteen-materialen, vaak met een bindmiddel. Naast split, grind en mijnsteen bijvoorbeeld, worden ook houtsnippers, boomschors, en schone zandschelpen tot deze groep gerekend.

Voorbereiding van de werkzaamheden

Om stenen te kunnen leggen, moet ter voorbereiding eerst een zandbed worden gemaakt:
 • een goede norm voor paden en terrassen is een zandbed met een dikte van tenminste 20 cm;
 • en voor opritten (zwaarder verkeer) een zandbed van tenminste 40 cm dik.

Afhankelijk van de bodemgesteldheid (veen of klei) moet het zandbed aangepast worden met extra verhardingslagen of speciale gronddoeken. Bij twijfel is het verstandig een hovenier of stratenmakersbedrijf te raadplegen.

In patronen en verbanden leggen

De woorden patronen en verbanden worden vaak door elkaar gebruikt. Stenen of tegels leg je in een bepaald verband ten opzichte van elkaar. Dit gebeurt met een regelmaat in steeds dezelfde lijn. Bijvoorbeeld halfsteensverband of keperverband. Het betreft dan één soort steen of tegel.

Zodra je stenen en tegels tegelijk maar wel steeds op dezelfde manier gaat verwerken is er sprake van een patroon. Ook als je de steen of tegel de ene keer in het ene verband en een eindje verder in een ander verband legt en je herhaalt dit steeds, spreken we ook van een patroon.

Opsluiting

Als een pad of terras eenmaal klaar is, is het zaak dat het goed blijft liggen. Het is raadzaam een degelijke opsluiting te maken. Dat kan door middel van:
 • een steen op zijn kant;
 • een betonband;
 • of een rollaag van stenen achter elkaar.
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden.…
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…
Zelf terras of tuinpad aanleggenZelf terras of tuinpad aanleggenHet zelf aanleggen van een terras, oprit of tuinpad is betrekkelijk eenvoudig. Het vraagt echter wel om de nodige voorbe…
Zo kiezen we het geschikte materiaal voor onze opritZo kiezen we het geschikte materiaal voor onze opritGespecialiseerde bedrijven worden in het voorjaar overrompeld door tuinliefhebbers die nog voor het zomerseizoen hun opr…

Onderhoud van uw klinkers en betontegelsKlinkers en betontegels hebben een poreus oppervlak waardoor ze gemakkelijk vuil, stof en water opnemen. Na verloop van…
Een hangend toilet monteren heeft tal van voordelenEen hangend toilet monteren heeft tal van voordelenEen hangend toilet heeft voordelen boven een gewoon toilet. Het is gemakkelijker om de vloer schoon te houden. Bovendien…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.