Zelf terras of tuinpad aanleggen

Zelf terras of tuinpad aanleggen Het zelf aanleggen van een terras, oprit of tuinpad is betrekkelijk eenvoudig. Het vraagt echter wel om de nodige voorbereiding en om goed gereedschap. Voor grotere oppervlaktes of een oprit is het verstandig om een stratenmaker of hovenier in te schakelen. Zij beschikken over de juiste materialen (tegelknipper, trilapparaat) om een dergelijke zware klus te klaren. Wil je toch zelf aan de slag: zelf bestraten is ook voor een leek goed te doen. Als je weet welke stappen er uitgevoerd moeten worden en waar je op moet letten dan lukt het je gegarandeerd. Het scheelt je veel geld en geeft ook nog eens veel voldoening.

Wat is de beste locatie voor een terras?

Bij de aanleg van een terras moet men zich eerst afvragen waar de beste plaats is in de tuin voor een terras. Wil je genieten van de ochtendzon? Of toch juist lekker 's middags in de zon zitten? Bekijk goed hoe de zon, verspreid over de hele dag, de tuin in komt. En bedenk daarbij dan ook dat deze situatie niet het hele jaar rond hetzelfde is. De stand van de zon is immers niet het gehele jaar hetzelfde. Veel tuineigenaren kiezen voor een terras direct bij het huis. Dit lijkt logisch en is bovendien erg praktisch. Een nadeel van een terras direct bij de achtergevel is het feit dat dan vanuit de woonkamer het beeld van de tuin bepaald wordt door de tuinset op het terras. Bedenk of er ook een andere acceptabele oplossing te vinden is, waarbij vanuit de woonkamer meer tuin te beleven is en het terras (én de tuinset) enigszins uit het zicht verdwenen is.

Hoe groot moet een terras zijn?

Wat wil je doen op het terras? Samen met je partner een glaasje drinken of met de hele familie kunnen eten? Stem de grote van het terras af op het gemiddelde gebruik. Voor een terras met tuinset (tafel en 4 stoelen) is een afmeting van drie bij vier meter voldoende.

De traditionele tuinset van tafel met vier stoelen heeft steeds meer plaats gemaakt voor een lounge-set ((hoek)bank met tafel en eventueel losse stoelen) en een barbecue of buitenkeuken. Hiervoor is dan ook een groter terras noodzakelijk. Denk daarbij aan een afmeting van zes bij vier meter, om voldoende leesruimte te behouden. Wees dus niet te zuinig met het oppervlak van het terras. Het is altijd prettig als er nog een stoel bijgezet kan worden. Bedenk dat een bij de aanleg te klein gekozen oppervlak voor het terras de jaren daarna altijd blijft zorgen voor de nodige irritatie.

Grenst een terras direct aan een gazon, dan kan het op verjaardagen of feestjes gemakkelijk uitgebreid worden. Als er een haag om het terras staat, of het terras wordt omringd door een border, dan is het gebruik daardoor al direct beperkt.

Wat is de beste locatie voor een tuinpad?

Waar de paden in de tuin komen is vaak niet zo moeilijk. Alle belangrijke punten moeten immers bereikbaar en met elkaar verbonden zijn door middel van een logische looproute. Als je de tuin laat ontwerpen, dan worden deze zaken als het ware ongemerkt meegenomen. Ga je zelf aan de slag bedenk dan goed wat voor jouw situatie de beste oplossing geeft. Hoe gebruik je de tuin? Welke looproutes zijn het meest logisch? Hoe kom je het snelst naar de berging? Waar komen de afvalcontainers en hoe rijd je die naar de openbare weg? Welke route is het meest logisch voor de fietsen? Komen er mindervalide personen door de tuin? Uit deze vragen is wel duidelijk dat er op papier geen kant-en-klare oplossing gegeven kan worden, maar dat alles sterk afhankelijk is van de ligging va de tuin en het dagelijks gebruik van de bewoners.

Wat is de beste breedte voor een tuinpad?

De breedte van een pad is erg belangrijk. Bedenk daarbij dat de paden in de jaren na de aanleg enigszins smaller kunnen worden door de naast het pad gelegen beplanting. Al snel hangt de beplanting namelijk iets over het pad. Maar ook al is het pad/de bestrating helemaal vrij van beplanting, dan nog kan het in de praktijk als smaller ervaren worden. Als de omringende beplanting vrij hoog is, dan kan het bijvoorbeeld al lastig worden om met twee tassen boodschappen over het pad naar de deur te lopen. Voor een pad dat vrij intensief gebruikt wordt is een breedte van minimaal 90 centimeter echt wel aan te raden. Met de fiets aan de hand, of met boodschappentassen is het dan goed begaanbaar, zonder dat je steeds tegen de (soms natte!) beplanting aanloopt. Voor een minder intensief gebruikt pad, bijvoorbeeld langs een border, kan volstaan worden met een breedte van 60 centimeter.

Wat is de beste afmeting voor een parkeerplaats?

Reken voor een parkeerplaats vijf bij twee-en-een-halve meter. Op die manier is er voldoende ruimte rondom de auto en kan er altijd gemakkelijk in- en uit gestapt worden.

Het zelf aanleggen van bestrating

Cunet graven

Graaf de grond, daar waar de paden en het terras moeten komen, helemaal af. Graaf minimaal tot een diepte van 15 centimeter. Op kleigrond bij voorkeur nog iets dieper afgraven, namelijk tot 20 centimeter. Voor een pad waar naar verwachting weinig op gelopen zal worden (een slingerpaadje door de tuin bijvoorbeeld) kan volstaan worden met een cunet van 10 centimeter. Voor een parkeerplaats of oprit, waar de belasting op de bestrating door het intensieve gebruik veel groter is, moet een cunet gegraven worden van 30 centimeter.

Cunet vullen

Vul het cunet met zand of een zand/cement bed (bijvoorbeeld voor een oprit) en laat het, vanwege de afwatering, één centimeter per strekkende meter aflopen.

Kantopsluiting of opsluitbanden plaatsen

Hierna moet de kantopsluiting worden geplaatst. Een kantopsluiting is erg belangrijk en zorgt ervoor dat de bestrating strak tussen deze opsluiting in blijft liggen. Wie werkt zonder opsluitbanden, die krijgt daar later onherroepelijk spijt van. Na verloop van tijd zal men ontdekken dat de bestrating naar de buitenranden toe gaat wijken. Hierdoor ontstaan er gaten tussen de tegels of klinkers. Dit wordt door de opsluitbanden te gebruiken voorkomen. De opsluitbanden komen ongeveer drie centimeter lager te liggen dan de sierbestrating, zodat ze niet zichtbaar zijn in het eindresultaat.

Zandbed glad strijken

Nadat de kantopsluiting is geplaatst moet het zandbed aangestampt of getrild worden. Strijk het daarna glad met een rechte plank.

Bestrating leggen

Alle voorbereidingen zijn getroffen en de bestrating kan aangebracht worden. Tik de tegels aan met een rubberen stratenmakers hamer. Als de tegels zijn gelegd moeten de voegen goed ingeveegd worden met zand. Herhaal dit na enkele dagen nog eens. Doe dit echter niet bij geslepen- of gestraalde tegels, want het zand zal dan de tegels beschadigen.

Voegmortel voor onkruidvrije voegen

De voegen tussen de tegels worden van oudsher gevuld met zand. Om het net aangelegde terras en/of tuinpad in de toekomst onkruidvrij te houden kan speciaal voegmortel gebruikt worden. De speciale voegmortel voor bestrating heeft de eigenschap dat het voorkomt dat er onkruid of mos tussen de voegen gaat groeien. Met het gebruik van deze speciale mortel word de bestrating wat dat betreft dus nagenoeg onderhoudsvrij. De voegen kunnen, net als de rest van de bestrating worden gereinigd met producten tegen groene aanslag. Het voegmateriaal is een flexibel product, dat volkomen waterdoorlatend is. Voegmortel is verkrijgbaar in verschillende kleuren en verschillende samenstellingen/sterktes. De benodigde sterkte is afhankelijk van de grootte van de voegen tussen de tegels.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…
Zelf een houten terras aanleggenHoe leg je zelf een houten terras aan? Het is vrij eenvoudig. Als je het niet zelf wilt doen kun je het altijd laten aan…
Ik wil een privé-terras!Ik wil een privé-terras!Als het weer dan eindelijk beter wordt, is het heerlijk zitten op een terrasje. Gezellig samen onder het genot van een k…
Tuinpad en terras van gebakken waalformaat klinkersTuinpad en terras van gebakken waalformaat klinkersTuinen met een tijdloze uitstraling vragen om een pad of terras van gebakken klinkers. Gebakken klinkers geven een tuin…

Speciale tegels voor dakterras, balkon of speelplaatsSpeciale tegels voor dakterras, balkon of speelplaatsBeschikken over een buitenruimte is voor iedereen fijn. Een dergelijke buitenruimte hoeft niet groot te zijn, maar even…
Bestrating van de oude en vertrouwde betontegelBestrating van de oude en vertrouwde betontegelDe bekendste en oudste tegelsoort die in ons land wordt gebruikt voor bestrating van paden en terrassen is natuurlijk de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.tuinenterras.nl/hoveniers-voegmortel-elastic/
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.