Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?

Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen? Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden. Uit welke stenen je kunt kiezen lees je in dit artikel. Sierbestrating in de tuin kan bestaan uit verschillende soorten stenen, zelfs gecombineerd met siergrind.

Trommelstenen

Trommelstenen ontstaan door strakke betonstenen machinaal te verouderen. De stenen krijgen daardoor een natuurlijke uitstraling. Trommelstenen kun je gebruiken voor het aanleggen van een terras, een wandelpad of een oprit. Voor het aanleggen van sierbestrating voor een terras kun je een dikte aanhouden van circa 4 centimeter. Voor een oprit wordt een dikte gebruikte vanaf circa 6 centimeter. De keuze die je maakt voor de dikte van de steen hangt af van het zandbed en van de belasting van de stenen. De verschillende afmetingen kun je afzonderlijk van elkaar gebruiken. Voor een mooi effect kun je ook verschillende maten door elkaar heen gebruiken.

Gebakken getrommelde stenen

Het kenmerk van een gebakken getrommelde steen is de warme uitstraling. Doordat de stenen zijn gebakken hebben ze een langere levensduur. Ook verkleuren de stenen nauwelijks. De stenen zijn in vele kleuren verkrijgbaar waardoor je er leuke decoratieve patronen mee kan aanleggen. Gebakken getrommelde stenen zijn verkrijgbaar in een natuursteen uitvoering. Je kunt kiezen uit een granieten of een hardsteen uitvoering. Onderhoud op natuursteen hoef je nauwelijks te plegen omdat de stenen na een regenbui vaak al schoon zijn.

Beton straatstenen

Het kenmerk van een beton straatsteen is het robuuste uiterlijk. Voor een oprit zijn deze stenen erg goed te gebruiken. Beton straatstenen zijn erg sterk en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is mogelijk om leuke decoratieve patronen aan te leggen met dit soort steen.

Grindtegels

Grindtegels kun je ook als sierbestrating aanleggen. Een grindtegel bestaat uit een betonnen tegel met daar op een laag siergrind. Een grindtegel is heel erg sterk en duurzaam. Je kunt grindtegels opnieuw gebruiken en in verschillende maten en kleuren kopen. Bij het aanleggen van sierbestrating met grindtegels kun je ook gebruik maken van pasblokjes. Dit zijn kleine tegels van twintig bij twintig centimeter. In combinatie met grindtegels van veertig bij zestig centimeter kun je pasblokjes in een bepaald legpatroon ertussen leggen.

Betontegel

Als je voor goedkoop gaat dan kun je sierbestrating aanleggen met betontegels. Een betontegel zie je veel in trottoirs in de openbare ruimte. Betontegels worden vaak gebruikt om stoepen aan te leggen. Vaak kun je tweedehands betontegels gratis afhalen, omdat ze niet veel meer waard zijn. Betontegels zijn in verschillende kleuren te verkrijgen.

Natuursteen bestrating

Voor een natuurlijke uitstraling in de tuin kun je kiezen voor het aanleggen van natuursteen sierbestrating. Natuursteen komt zo uit de natuur en is niet bewerkt. Natuursteen kenmerkt zich door de kleurechtheid en het minder gevoelig zijn voor groene verkleuring. Aan natuursteen hoef je qua onderhoud niet veel te doen. Sierbestrating aanleggen van natuursteen is ideaal voor degene die weinig onderhoud wil.

Siergrind

In plaats van stenen kun je ook kiezen voor siergrind. De keuze in siergrind is enorm. Je kunt siergrind in verschillende korrelgrootte kopen, maar ook in allerlei verschillende kleuren. Bij diverse bouwmarkten kun je dit grind kopen in zakken van ongeveer vijftien kilo. Om uit te rekenen hoeveel siergrind je ongeveer nodig hebt kun je de volgende formule hanteren: oppervlakte in vierkante meter keer grindlaag dikte is het aantal kubieke meter. Vermenigvuldig het aantal kubieke meter met vijftienhonderd en je hebt het gewicht in kilogram.
© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rijVerharding van wildverband; alle mogelijkheden op een rijHet uitzoeken van de juiste verhardingsvorm voor de paden en het terras in de tuin vergt de nodige zorg. Naast het soort…
Sierbestrating van betonEr zijn vele materialen mogelijk om als bestrating te dienen. Wat u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur en uw fi…
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…
Sierbestrating - schoonmaken en onderhoudenSierbestrating - schoonmaken en onderhoudenSierbestrating blijft mooi als je het regelmatig schoonmaakt. Het schoonmaken en onderhouden bestaat uit: het verwijdere…

Verschillende manieren voor het snoeien van bomen & heestersVerschillende manieren voor het snoeien van bomen & heestersHet snoeien van bomen en heesters is verbonden aan algemene snoeiregels. Omdat er zoveel verschillende soorten bomen en…
Droomtuin - De 66 gouden tipsDroomtuin - De 66 gouden tipsWie liever van z'n tuin geniet dan erin te werken, houdt daar rekening mee bij het ontwerp. Met de juiste keuzes bespaar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Annlinden0, Pixabay
  • www.wikipedia.org
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.