Bestrating van de oude en vertrouwde betontegel
De bekendste en oudste tegelsoort die in ons land wordt gebruikt voor bestrating van paden en terrassen is natuurlijk de vertrouwde betontegel. Iedereen kent wel de bekende grijze trottoirtegel van 30x30cm. Heel Nederland ligt er zo ongeveer vol mee. De tegel is er in vele andere maten en de laatste jaren zijn er ook verschillende kleuren op de markt gekomen. En helemaal eigentijds zijn de betontegels die onder de naam Oud Hollandse tegel al sinds een aantal jaren de markt veroveren. Ondanks het grote assortiment tuinbestrating is deze eenvoudige betontegel nog steeds een groot succes in de tuin.
De oude vertrouwde betontegel of trottoirtegel
Betontegel als neutrale en eenvoudige basis voor de bestrating
De betontegel wordt ook wel de "moeder van de sierbestrating" genoemd. Het is een neutrale en eenvoudige tegel, die eigenlijk wel in elke tuin kan worden toegepast. Bijna iedereen kent deze simpele grijze betonnen tegel, doordat deze van oudsher altijd gebruikt wordt voor de Nederlandse trottoirs. In straten die nog beschikken over een ouderwetse stoep, wordt deze tegel nu nog bijna altijd toegepast. De standaard afmeting van de tegel die in het Hollandse trottoir wordt gebruikt is 30 x 30 cm. De betontegel is echter ook heel goed te gebruiken in de particuliere tuin. De bestrating die je na de oplevering van een nieuwbouwwoning in de tuin zal aantreffen, is nog altijd uitgevoerd met dit standaard tegelwerk en tegelformaat. Voor het terras wordt dan meestal als standaardmaat een betontegel van 60 x 40 gebruikt.
Betontegel in verschillende kleuren verkrijgbaar
Naast de bekende grijze tegel worden de kleuren rood en zwart ook regelmatig gebruikt. Er zijn zelfs gele, blauwe en groene varianten. Maar wees altijd voorzichtig met het toepassen van gekleurde stenen. Te veel kleur wordt al snel erg opzichtig en legt de nadruk te veel op de bestrating. Terwijl een goede sierbestrating juist onopvallend moet zijn, zodat de nadruk vooral komt te liggen op het ontwerp en de structuur van de tuin en uiteraard ook op de aanwezige beplanting. Met andere woorden: het is fijn dat er in de loop der jaren zo'n enorme kleurenkeuze bijgekomen is, maar uiteindelijk is de standaard grijze kleur voor de meeste tuinen gewoon de beste oplossing.
Oud-Hollandse tegel als moderne variant
De Oud-Hollandse tegel is een eenvoudige tegel met een antieke uitstraling. Dit heeft te maken met het productieproces. Door de manier van produceren zijn er een soort luchtbelletjes in ontstaan, die de tegel een luchtig karakter geven. Dit is erg belangrijk voor de uitstraling, omdat de Oud-Hollandse tegel vooral in groot formaat wordt toegepast. De tegel is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De grootste tegel beslaat een vierkante meter (100 x 100 x 5 cm.). De Oud-Hollandse tegel kan, door de recht afgesneden randen, strak tegen elkaar gelegd worden. Dit maakt deze tegel bijzonder geschikt voor de moderne en strakke tuin. Een heel mooie toepassing is de combinatie met getrommelde waalformaatklinkers. Daarmee krijgt het geheel een iets romantischere sfeer. De grote tegel van een vierkante meter is na aanleg een sieraad voor de tuin. Maar tijdens de aanleg natuurlijk gewoon een onding. Het vraagt nogal de nodige mankracht om met dit zware materiaal te werken. De tegel is overigens ook leverbaar in de 50 x 50 x 5. Met dit formaat is het wat makkelijker werken.
Toepassen van betontegels
Toevoeging van grind aan de betontegel
In de zestiger jaren van de vorige eeuw is het idee ontstaan om de bekende en altijd gebruikte betontegel een nieuw gezicht te geven. De tegel is toen versierd met een laagje riviergrind en zo ontstond de inmiddels ook heel bekende grindtegel. De grindtegel is jaren lang erg populair geweest. Daarna wilde iedereen weer wat anders en werd de tegel vaak hergebruikt door hem simpelweg om te draaien en daarmee kwam het grijze beton dus gewoon weer boven te liggen. Inmiddels wordt de betontegel niet meer verfraaid met riviergrind, maar alleen nog met Europees natuursteen. De meest toegepaste kleuren zijn wit/geel, wit/groen, wit/rood en wit/zwart. Ook hier geldt: wees altijd voorzichtig met het toepassen van te veel kleur in de bestrating!
Patronen voor betontegels
Een bestrating van betontegels wordt vaak in patronen gelegd, om zo het grijze kleurvlak op een speelse en neutrale wijze te doorbreken. Een bekend en veel toegepast patroon is de zogenaamde "Molenwiek". In een Molenwiek worden tegels van 60 x 40 centimeter in combinatie met een zogenaamd pas-blokje, gelegd in een patroon dat een oppervlak heeft van 1 m². De pas-blokjes zijn verkrijgbaar in de afmeting 20 x 20 centimeter en in verschillende kleuren. In plaats van één pas-blokje kunnen ook vier waalformaat klinkerstenen gebruikt worden. Deze vier klinkerstenen bij elkaar hebben ook de afmeting van 20 x 20 centimeter en daarmee is de ruimte tussen de vier betontegels van 60 x 40 centimeter dus ook mooi opgevuld.
Voor de grotere vierkante betontegels (50 x 50 en 100 x 100 centimeter) geeft het een mooi effect om ze te omzomen met waalformaat klinkers. Om een pad van betontegels een extra lengte effect te geven, wordt dan aan beide zijden een enkele of dubbele rand van waalformaat klinkers (gelegd in de lengterichting) mee bestraat. De betontegels lopen dan in één lijn door en dat, in combinatie met de in de lengte gelegde klinkers, versterkt het gewenste lengte-effect.