Sierbestrating van hout
Sierbestrating hoeft niet altijd van beton of steen te zijn. Ook met hout zijn er leuke toepassingen mogelijk. Een houten vlonder of terras brengt een warme sfeer in uw tuin en heeft u een zwembad dan is het prettiger aan uw voeten dan een stenen of betonnen bestrating.
Houten vlonders
Zoals hierboven reeds vermeld, is er met hout ook veel mogelijk op het gebied van het bestraten van uw terras, pad of een gedeelte boven uw vijver. De
houten vlonders zijn hiervoor bijzonder geschikt en zijn er in een aantal maten te koop. Was 50 x 50 cm de standaardmaat, tegenwoordig zijn er ook vlonders van 100 x 100 cm. te koop. Verder zie je ook veel kwartronde- en waaiervormen, waar een leuk mozaïek mee gemaakt kan worden.
Wilt u een specifieke maat, die niet kant en klaar in de handel te koop is, dan is het met het huidige aanbod van geïmpregneerde planken, geen enkel probleem om ze zelf te maken. Wel dient u er op toe te zien dat het hout een
fsc-keurmerk heeft. U weet dan zeker dat u milieutechnisch goed bezig bent. Verder is het raadzaam om de vlonders met
roestvrije schroeven in elkaar te zetten. Ijzer begint al na een paar weken te roesten en na een paar jaar is de schroef geheel weggeroest. Ook gaat het hout rondom de schroef op den duur zwart kleuren.
Houten planken
Optisch gezien maken
smalle planken een kleine tuin
groter, maar
brede planken geven meer
rust. Aan u de keuze.
Geïmpregneerde vuren vlonderplanken zijn meestal wat groen van kleur vanwege het impregneren. Voor een vlonder kunt u echter het beste
hardhouten vlonderplanken gebruiken, daar deze het langst tegen water en vocht kunnen. Omdat ze horizontaal liggen, blijft er meestal lang water op staan en het dringt er dus ook echt in.
Soorten vlonderplanken die op de markt zijn:
- geïmpregneerd vuren
- hardhout
- kunststof
Werken van het hout
Houdt u er rekening mee dat hout "werkt", ofwel
krimpt en uitzet. Dit gebeurt in de
breedte van de planken. U dient dan ook minstens 5 mm. tussen uw planken vrij te houden. Een afstandslatje is hiervoor handig. U heeft dan altijd dezelfde afstand tussen uw planken zitten.
Kunststof vlonderplanken hebben echter de neiging om in de
lengte uit te zetten. U moet ze dus in de lengte niet strak tegen elkaar te monteren. Een paar mm. tussen de planken vrij houden, is dus aan te raden.
Verkleuren van het hout
Hout
verkleurt na een bepaalde tijd, vergrijsd eigenlijk onder invloed van de
UV-straling. Bij Bangkirai kunt u dit voorkomen door het behandelen met Bangkirai-olie. Hier zit een pigment in dat de UV-straling tegen houdt. Teakolie daarentegen heeft dit pigment niet en zal het vergrijzen dus niet voorkomen. Lakken of beitsen met speciale lak is een mogelijkheid, maar daarvoor kunt u het beste bij de verfspeciaalzaak eens informeren wat voor uw situatie het beste is.
Goed gereedschap, het halve werk
Hardhout kunt u het beste
voorboren om splijten van het hout te voorkomen. Het beste gebruikt u een boor die 1 a 2 mm. dunner is dan de dikte van de gebruikte schroeven. Gebruik scherpe boren en verzink de boorgaten met een verzinkboor of een boor met een iets grotere diameter dan de kop van de schroef. De kop mag natuurlijk niet boven het hout uitsteken.
Voor het netjes zagen van hardhout dient uw zaag ook goed
scherp te zijn. Een nieuwe zaag is dan aan te raden en hoeft niet altijd een dure te zijn.
Voorbereiding van de ondergrond
Voor een goede ondergrond kunt u het beste de bovenste 25 cm afgraven en afvoeren. De ontstane ruimte moet u met maaszand of een vergelijkbaar soort zand aanvullen en zo goed mogelijk aanstampen. Alles goed vlak maken en er een speciale
antiworteldoek over leggen. Nu kunt u er bijvoorbeeld oude trottoirtegels om de 50 cm op leggen, waar de hardhouten onderbalken van ongeveer 4,5 bij 6,5 cm. op komen te liggen. Dit voorkomt dat de planken snel wegrotten, daar ze anders continue in het vocht liggen.
Het monteren van de planken
De onderlinge afstand van die onderbalken zal rond de 45 cm. moeten liggen en worden met de smalle kant op de plavuizen gelegd. De eerste plank, haaks op de onderbalken, altijd 5 mm. van de kant af leggen in verband met het "werken" van het hout. De rest van de planken ook diezelfde 5 mm. aanhouden.(hulp-latje gebruiken) Op de kruispunten worden telkens 2 roestvrije schroeven gemonteerd. De laatste plank zal misschien nog over de gehele lengte op maat gezaagd moeten worden, maar daar heeft u uiteraard die scherpe zaag voor gekocht.
Antislip
Er zijn planken in de handel met
groeven, die een bepaalde vorm van
antislip geven. Aangezien bij erg glad weer of mosgroei op uw planken, dit niet altijd voldoende grip geeft, is het altijd mogelijk om in de winter, hier een hele fijne scherpe zandsoort (grit of schelpenzand) op te strooien. Het is natuurlijk raadzaam om mosgroei in elk geval zoveel mogelijk te bestrijden.
Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd terecht bij een bouwmarkt of een tuincentrum bij u in de buurt.
Lees verder