Pruimenboom snoeien, hoe en wanneer
Pruimenbomen kun je het beste snoeien in de periode van medio april tot medio september. Snoei niet te veel takken, het is beter om enkele grote takken weg te halen dan heel veel kleinere takjes. Er zijn verschillende soorten pruimenbomen te koop. Ze hebben allen een andere kleur vruchten.
Soorten pruimenbomen
Er bestaan veel soorten pruimenbomen. Enkele van de meest bekende pruimensoorten zijn de (Reine) Victoria en de Opal. De eerste soort pruim heeft een langwerpige vorm. Ook is deze pruimensoort kleiner dan de gemiddelde pruim. De kleur is felroze. (Reine) Victoria pruimenbomen geven veel vruchten. De Opal pruimensoort is kleiner dan gemiddeld en heeft een donkerblauwe kleur. Dit zijn de twee wel haast bekendste pruimensoorten. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar het snoeien van de pruimenbomen gaat vrijwel altijd op dezelfde manier.
Snoeigereedschap
Pruimenbomen snoeien doe je met bepaald gereedschap. Het gereedschap moet altijd scherp zijn. Wanneer het snoeigereedschap niet scherp genoeg is kun je de takken tijdens het snoeien beschadigen. De pruimenboom kan dan gevoeliger worden voor schimmels. Zorg dus altijd voor scherp geslepen snoeischaren en mesjes. Ook moet het gereedschap schoon zijn om besmetting te voorkomen.
Voor de wat dikkere takken kun je het beste een grotere snoeischaar gebruiken. Grotere scharen knippen gemakkelijker door dikkere takken heen. Is de pruimenboom nog niet zo groot dan kun je ook een wat lichtere meer handzame snoeischaar gebruiken. Zorg er altijd voor dat je de juiste maat snoeischaar gebruikt om beschadigingen aan de pruimenboom te voorkomen.
Periode om pruimenboom te snoeien
Pruimenbomen en fruitbomen snoeien kan niet het hele jaar door. In de winterperiode mag je absoluut geen pruimenbomen snoeien. De periode waarin je de bomen het beste kunt snoeien begint medio april en eindigt medio september. Omdat veel pruimenbomen in augustus rijpe vruchten hebben, kun je het beste vlak na de oogst snoeien. Doe dit op een dag waarop het niet gaat regenen zodat de boom snel kan herstellen.
Een grote misvatting is dat pruimenbomen die nauwelijks vruchten hebben, meer vruchten krijgen na het snoeien. Dit is niet het geval, de pruimenboom kan zelfs minder vruchten krijgen door snoeien. Dit is ook één van de redenen om pruimenbomen niet te vaak te snoeien. Eigenlijk moet je zo weinig mogelijk proberen te snoeien.
Als je toch gaat snoeien haal dan niet meer dan één derde van de takken weg. Dit geldt ook voor pruimenbomen die er slecht aan toe zijn.
Enkele tips voor het snoeien
Om te voorkomen dat de pruimenboom dood gaat of minder vruchten gaat geven volgen enkele snoeitips. Er zijn verschillende soorten takken die je kunt snoeien. Ook kun je takken uitbuigen. Met uitbuigen zorg je ervoor dat de boom meer ruimte krijgt om de takken en de stam heen zodat er meer vruchten aan kunnen groeien.
Vanaf de stam, de hoofdtak, van de pruimenboom volg je de zijtakken. Snoei zover mogelijk van de stam af zodat de boom goed kan herstellen na het snoeien. Het is verstandiger om niet te veel kleine takjes weg te halen. Voor de boom is het beter om een grotere tak te snoeien. Begin met de gekneusde en de dode takken. Probeer de stam van onderaf op te snoeien, dat wil zeggen zoveel mogelijk uitlopers aan de onderkant weghalen.
Controleer na het snoeien alle wonden. Zijn er grote bij smeer die dan in met een wond helend middel. Een dergelijk middel zorgt voor een beschermende laag tegen schimmels. Haal ook alle vruchten weg die niet meer gezond zijn. Deze kunnen schimmels in de boom veroorzaken.